Ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο αδερφός του Γιάννης
Στο προσκήνιο και σήμερα το Εθνικό Θέατρο και ο διευθυντής του, Δημήτρης Λιγνάδης, ύστερα από καταγγελία ότι έχει προσλάβει τον αδερφό του, Γιάννη Λιγνάδη, φιλόλογο και εκπαιδευτικό, ως ηθοποιό.
Η πρόσληψη, η οποία είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια, έγινε τον Νοέμβριο του 2020 και φέρει, όπως είναι απαραίτητο, την υπογραφή του διευθυντή του Εθνικού Δημήτρη Λιγνάδη.
Η πληροφορία έρχεται στη δημοσιότητα μετά από νέα ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, που παραθέτει και τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η πρόσληψη είναι ορισμένου χρόνου και αφορά το διάστημα από 1 ης Δεκεμβρίου του 2020 ως τις 31 Ιουλίου 2021. Η συγγενική σχέση των δύο ωστόσο αλλά και το γεγονός ότι ο Γιάννης Λιγνάδης δεν είναι ηθοποιός, παρότι έτσι αναφέρεται (με μηνιαίο μισθό μάλιστα 1.705 ευρώ), είναι τα μελανά σημεία της νέας υπόθεσης που έρχεται στο φως.
«Εγώ είμαι μεταφραστής, κυρίως αρχαίου δράματος. Είμαι θεράπων του κειμένου, όχι άνθρωπος του θεάτρου», έχει δηλώσει εξάλλου και ο ίδιος ο Γιάννης Λιγνάδης σε συνέντευξή του, καθώς ασχολείται σ΄αυτόν τον τομέα εδώ και μία εικοσαετία.
Μεταφραστής αρχαίου δράματος πράγματι, έχοντας επιμεληθεί μεταφράσεις κειμένων, που χρησιμοποιήθηκαν σε παραστάσεις του αδερφού του, και όχι μόνο, ο κ. Λιγνάδης είναι καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκειο) και διδάσκει επίσης Αρχαίο Δράμα και Λογοτεχνία σε ανώτερες δραματικές σχολές (Εθνικού Θεάτρου και Θεάτρου Τέχνης).
Σύμφωνα με το βιογραφικό του έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπήρξε μαθητής του επιγραφολόγου Στέφανου Ν. Κουμανούδη και του J. Griffin (Oxford University ενώ επίσης έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα και έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης εκπομπών της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο είχε και το 2020 μέσα από την παραγωγή «Μαθήματα πολέμου», μια δραματική τριλογία για την αρχαία ελληνική ιστορία, που είχε αρχίσει από το Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία αρχικά του Δημήτρη Λιγνάδη. Τα «Μαθήματα πολέμου» είναι μία δραματουργική σύνθεση του Γιάννη Λιγνάδη βασισμένη σε κείμενα του Ξενοφώντα και έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς αναφέρονται σε γεγονότα της αθηναϊκής ιστορίας.
Η νέα εξέλιξη έρχεται μόλις μία ημέρα, μετά την φημολογούμενη αλλά και διπλά διαψευσθείσα παραίτηση -ή εντολή σε παραίτηση- του Δημήτρη Λιγνάδη από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Το υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε, ως γνωστόν, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ενώ και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με δική του ανακοίνωση ανέφερε, ότι συνεχίζει κανονικά τη δουλειά του, εκφράζοντας μάλιστα την απορία του για την φήμη που κυκλοφόρησε. Και είναι αλήθεια, πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη καταγγελία εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, που να δικαιολογεί την παραίτησή του.
Μένει να φανεί ωστόσο τώρα, ποια θα είναι τώρα η διαχείριση του ζητήματος που προέκυψε, τόσο από τον ίδιο όσο και από το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγεται το Εθνικό Θέατρο.
Διαβάστε επίσης
Δημήτρης Λιγνάδης: Δεν παραιτούμαι, ούτε μου ζητήθηκε να παραιτηθώ
Δεν ζητήθηκε η παραίτηση του Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο – Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού