Επτά διαλέξεις, ομιλίες, συζητήσεις και ημερίδες πραγματοποιούνται αυτή τη βδομάδα σε διάφορους χώρους της Αθήνας, σε οργανισμούς και φορείς.

Οι διαλέξεις πραγματεύονται διαφορετικά θέματα, είναι με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτές προς το κοινό, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μερικές από αυτές χρειάζονται δήλωση συμμετοχής, επομένως κοιτάξτε προσεκτικά τις λεπτομέρειες της κάθε εκδήλωσης.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω:

1. Διάλεξη του Ivan Krastev “Η Ευρώπη ως κοινότητα δικαίου και κοινότητα αξιών” στο Electra Palace

Το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και το Ίδρυμα Fritz Thyssen μας προσκαλούν στην δεύτερη διάλεξη της σειράς “Διαλέξεις Thyssen” με τίτλο “Η Ευρώπη ως κοινότητα δικαίου και κοινότητα αξιών”.

Ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών της Σόφια και μόνιμος εταίρος του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Βιέννη, ο Ivan Krastev, ενώ η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και στις 27 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους ενδιαφερόμενους.

Στο πλαίσιο του θεσμού “Διαλέξεις Thyssen”.

Πότε:
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
18.00

Πού:
Electra Palace
Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

2. Διάλεξη του John Milbank στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Διάλεξη του John Milbank, ομότιμου καθηγητή θεολογίας, πολιτικής και ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ “Μεταφιλελευθερισμός, λαϊκισμός και η Αριστερά” εντάσσεται στον Κύκλο “Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities).

Στην ομιλία του ο Τζων Μίλμπανκ θα υποστηρίξει πως το νέο ρήγμα μεταξύ λαϊκισμού και φιλελευθερισμού ήρθε να αντικαταστήσει την παλαιότερη τομή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Eπιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Πότε:
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018
19.00

Πού:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος)
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

3. “Οι συναντήσεις της Πέμπτης”, φωτογραφικές παρουσιάσεις σε επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κύκλο παρουσιάζουν, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, τις «Συναντήσεις της Πέμπτης».

Σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι, επιλεγμένοι από τον Πλάτωνα Ριβέλλη και μέλη του Φωτογραφικού Κύκλου, παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό έργο τους, συζητούν μεταξύ τους για τις θεματικές, τις προσεγγίσεις και τις επιλογές τους και απαντούν στις ερωτήσεις του κοινού.

Έλενα Καμίλη, Μαρία Μπανούτα και Γιάννης Ζήσης
Ημέρα και ώρα: 29 Νοεμβρίου, 19:00 – 21:00

Πότε:
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018
19.00

Πού:
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

4. Διεπιστημονική διημερίδα “Πολιτισμός για όλους: Μουσεία και μνημεία χωρίς αποκλεισμούς”

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων διοργανώνει, στις 29-30 Νοεμβρίου 2018, Διεπιστημονική Διημερίδα, με τίτλο “Πολιτισμός για όλους: Μουσεία και μνημεία χωρίς αποκλεισμούς”.

Σκοπός της Διημερίδας είναι να δημοσιοποιηθούν στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα των ποικίλων επικοινωνιακών και εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες σχεδιάστηκαν τα τελευταία χρόνια από τα Μουσεία και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α., με σκοπό να απευθυνθούν σε κοινωνικά αποκλεισμένες κατηγορίες (ΑμΕΑ, πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες, κρατούμενους σε καταστήματα κράτησης, ψυχικά ασθενείς, τοξικοεξαρτημένα άτομα κ.α.), οι οποίες λόγω των κοινωνικών, γνωστικών, ψυχολογικών ή άλλων ιδιαιτεροτήτων τους βρίσκονται συνήθως έξω από τις πολιτικές διαχείρισης και “ανάγνωσης” του πολιτιστικού αγαθού. Παράλληλα, στόχος της Διημερίδας είναι να αξιοποιηθεί η εμπειρία που αποκτήθηκε από την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για την ανάπτυξη συστηματικών πρωτοβουλιών που θα απευθύνονται στις ομάδες κοινού με το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού, επιδιώκοντας τη μείωση του καταλυτικού αισθήματος απομόνωσης που αυτές βιώνουν.

Η διημερίδα, που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Αγίων Ασωμάτων και Ψαρομηλίγκου 33, στο Θησείο) θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Πρόγραμμα διημερίδας.

Πότε:
Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018
09.00

Πού:
Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών
Αγίων Ασωμάτων και Ψαρομηλίγκου 33, στο Θησείο

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

5. Διάλεξη του Andri-Snaer Magnason στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε συνεργασία με την «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του Δήμου Αθηναίων, τις Εκδόσεις Πατάκη και την Πρεσβεία της Ισλανδίας. Με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων (ενότητα «Ένας κόσμος συγγραφείς – A World of Writers»)

«Γράφοντας για τα παιδιά και τους νέους του ταλαίπωρου πλανήτη μας. Ένα σεντούκι του χρόνου στον μπλε πλανήτη»

Ο δημοφιλής Ισλανδός συγγραφέας Andri Snær Magnason συνομιλεί με την σκηνοθέτιδα και παιδοψυχίατρο Σοφία Βγενοπούλου και τον συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά για τις πολιτικές προεκτάσεις των βιβλίων του, τις οικολογικές ανησυχίες του αλλά και τη γενικότερη στάση του ως καλλιτέχνη και πολιτικού όντος την εποχή της παγκοσμιοποίησης και των τεράστιων κλιματικών αλλαγών.

Ο Μάγκνασον (γενν. 1973), απ’ τους πιο γνωστούς και πολυβραβευμένους ισλανδούς συγγραφείς, ασκεί δριμεία κοινωνική κριτική τόσο ως πολιτικός (υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του το 2016) όσο και ως καλλιτέχνης. Έργα του έχουν εκδοθεί και παρουσιαστεί σε πάνω από 30 χώρες.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Πότε:
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018
19.00

Πού:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος)
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

6. Διεθνές Συμπόσιο “Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες” στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

«Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου.

Ο όρος Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας αναφέρεται σε όλες τις τεχνικές, γνωστικές, κοινωνικές, πολιτικές και δημιουργικές ικανότητες και δεξιότητες που χρειάζονται οι πολίτες ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να κατανοούν κριτικά αλλά και να αλληλεπιδρούν με τα μέσα ενημέρωσης.

Στο συμπόσιο, προσκεκλημένοι ομιλητές από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν με τις ομιλίες τους, ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στη χρήση των μέσων και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν διεθνείς εμπειρίες και καινοτόμες πρακτικές προώθησης του γραμματισμού και θα συζητηθεί η εφαρµοσιµότητά τους στις εγχώριες συνθήκες.

Συντελεστές/Συμμετέχουν:
Mervi Heikkilä, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών του Seinäjoki – Φινλανδία

Anne Johnson, περιφερειακή Υπεύθυνη Πληροφοριακών Πόρων στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών – ΗΠΑ

Raphaela Müller, Ινστιτούτο Μέσων και Εκπαίδευσης στο Βερολίνο – Γερμανία

Rosa Sánchez-Fernández, Προϊσταμένη Στήριξης της Εκμάθησης και της Έρευνας της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Πανεπιστήμιου για Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση – Ισπανία

Tonia Arahova / Τόνια Αράχωβα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IFLA – Ελλάδα

Betty Tsakarestou / Μπέττυ Τσακαρέστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου – Ελλάδα

Συντονισμός Tatiana Karapanagioti /Τατιάνα Καραπαναγιώτη

Πότε:
Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018
09.00

Πού:
Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη με εγγραφή ΕΔΩ.

7. Διάλεξη “Ιστορία της Τέχνης” στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου επανέρχεται με ένα νέο πρόγραμμα διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης για το ευρύ κοινό, από 24 Νοεμβρίου 2018 έως 26 Ιανουαρίου 2019.

Σε συνέχεια των δύο εκθέσεων χαρακτικής που παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Γουναρόπουλου στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας (4th Print Fest) και των προβληματισμών που έθεσε η έκθεση “Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου φεστιβάλ, το Μουσείο Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει επτά διαλέξεις που θα εστιάσουν στις πολιτικές διαστάσεις της χαρακτικής, με αφετηρία το έργο δύο σπουδαίων Ελλήνων χαρακτών, της Βάσως Κατράκη και του Μάρκου Ζαβιτζιάνου.

Οι τρεις διαλέξεις του Δεκεμβρίου (1, 8, και 15 Δεκεμβρίου) θα είναι αφιερωμένες στο έργο της Βάσως Κατράκη, ενώ στις τρεις διαλέξεις του Ιανουαρίου (12, 19, 26 Ιανουαρίου) θα παρουσιαστεί και θα σχολιαστεί, σε συσχετισμό με το κείμενο, η εικονογράφηση του Μάρκου Ζαβιτζιάνου για την πρωτοποριακή νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη “Η τιμή και το χρήμα”.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται Σάββατο πρωί 11:00 – 12:00, στις προαναφερθείσες ημερομηνίες, από τη Δρ. Ιστορίας της τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου, Διονυσία Γιακουμή.

Πότε:
Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018
11.00

Πού:
Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Γουναροπούλου 6, Άνω Ιλίσια

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε λογοτεχνικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Τρίτη (27 Νοεμβρίου)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εορταστικές νότες από το μουσικό σύνολο Jazz Octet στο ΚΠΙΣΝ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει!