ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το συγκεκριμένο οροφοδιαμέρισμα παρότι στεγάζεται σε νεόδμητη πολυκατοικία, ζητήθηκε να ανακαινιστεί από τον ξένο ιδιοκτήτη του με σκοπό να αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα, επηρεασμένο από τη φωτεινότητα, λιτότητα και μοναδικότητα των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών με μια πιο ελεύθερη προσαρμογή στο αστικό περιβάλλον που ανήκει.
Οι επεμβάσεις στον χώρο έγιναν με βασική αρχή την ενοποίηση των χώρων και την απλοποίηση της κίνησης σε αυτούς με το φως να ρέει ανεμπόδιστα. Η έντονη παρουσία του λευκού, η διακριτική παρουσίαση του γαλάζιου, έντονη γεωμετρία στα πλακίδια και τα στρατηγικά τοποθετημένα στοιχεία από φυσικό παλαιωμένο ξύλο επιτρέπουν την αναφορά στα ελληνικά νησιά.
Οι βασικές τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό του ήταν η ενοποίηση του κεντρικού υπνοδωματίου με το λουτρό, η οποία αυτομάτως μετέτρεψε τους δύο αυτούς συμβατικούς και στενάχωρους χώρους σε ένα ενιαίο σύνολο, σαφώς πιο άνετο, ευρύχωρο και ευήλιο. Ο καινούργιος ενιαίος χώρος διχοτομείται τώρα από συρόμενα ξύλινα πάνελς με γυαλί αμμοβολής, ώστε το φως να διαχέεται ελεύθερα σε υπνοδωμάτιο και λουτρό χωρίς να υπάρχει άμεση οπτική επαφή.
Επιπλέον, ο χώρος της κουζίνας αναδιατάχθηκε, απλοποιήθηκε και ενοποιήθηκε με αυτόν του σαλονιού-τραπεζαρίας βελτιώνοντας σημαντικά την λειτουργικότητα και αισθητική των τριών αυτών κύριων χώρων. Μια σημαντική επέμβαση στον χώρο αυτό ήταν η επίστρωση τσιμεντοκονίας καλύπτοντας τα διαφορετικά πλακίδια που προϋπήρχαν. Το τζάκι μεταφέρθηκε και ξανασχεδιάστηκε με βάση την φιλοσοφία της κυκλαδίτικης γεωμετρίας με σκαλοπάτια, χτιστά στοιχειά και εσοχές με λεπτομέρειες από παλαιωμένο ξύλο.
Έτσι, ο συνδυασμός των παραπάνω δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα μοντέρνα και παραδοσιακή συνδιάλεξη αλλιώτικων στοιχείων, ενσωματωμένες στη σύγχρονη πόλη χωρίς όμως να γίνεται μια στεγνή μεταφορά της ελληνικής επαρχίας στο αστικό περιβάλλον.
ΠΗΓΗ: KOKOSALAKI ARCHITECTURE