Το “Άξιον εστί” είναι ένα συγκρότημα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, το οποίο βρίσκεται στο όριο του αστικού ιστού, εκεί που οι ήχοι της πόλης εξαχνίζονται, στους πρόποδες του Πηλίου, σε μια πλαγιά με πανοραμική θέα προς το λιμάνι και την πόλη του Βόλου. Ένα σχολείο, “κιβωτός” ανάδειξης της πολλαπλής νοημοσύνης και συγκερασμού της συναισθηματικής καλλιέργειας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των νέων τεχνολογιών σε ένα μοναδικό περιβάλλον παραδοσιακού οικιστικού συνόλου.

Αξιοποιώντας και συνδυάζοντας το μεταιχμιακό χώρο του έντονου φυσικού περιβάλλοντος με τον παραδοσιακό οικισμό της Άλλης Μεριάς, αναδεικνύεται σε ένα μοναδικό αναπάντεχο συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων και αναψυχής και χώρους κατοίκησης. Κομβικό σημείο και πυρήνα έκφρασης των παιδιών αποτελεί το υπαίθριο αμφιθέατρο με φόντο την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό. Εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού ενδυναμώνουν τη σχέση του οικισμού με το σχολείο και το αναδεικνύουν σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, στοχεύοντας στο να διδάξει μέσα από την επαφή των μαθητών με τη βιοποικιλότητα της φύσης, περιλαμβάνει το “μονοπάτι ρεφλεξολογίας”, που συνδέει τα διάφορα “γεγονότα – παιχνίδια”, όπως βοτανόκηπους, τοίχους αναρρίχησης και ξύλινα παιχνίδια. Η “ατέρμονη πορεία του νερού” ζωντανεύει τα φυσικά φαινόμενα και μετατρέπει το προαύλιο σε ένα υπαίθριο εργαστήριο για την κατανόηση των ασκήσεων φυσικής.

Στον εσωτερικό χώρο κυριαρχούν στοιχεία που διεγείρουν την παιδική δημιουργικότητα και φαντασία και κάνουν τη μάθηση ένα δημιουργικό “παιχνίδι”, κρυψώνες πίσω από μυστικά περάσματα, σκοτεινές στοές και κρυφές βιβλιοθήκες, παιδικά εργαστήρια για μαγειρέματα και πειράματα, θόλοι, καμάρες, το “δέντρο της γνώσης” και μια πισίνα στα “σκοτεινά υπόγεια”.

Στον υψηλό λιθόχτιστο εξωτερικό τοίχο φιλοξενείται μια πίστα αναρρίχησης, στο τέρμα της οποίας μια ξεχωριστή είσοδος ανταμείβει τα παιδιά και τα οδηγεί στη “σοφή βιβλιοθήκη”. Οι αίθουσες με όλο το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για θερμική, οπτική και ακουστική άνεση δίνουν τη δυνατότητα εναλλακτικής συνύπαρξης και ομαδοποίησης των μαθητών. Με έμφαση στην τέχνη και στη δημιουργικότητα το σχολείο απελευθερώνει και ενεργοποιεί την παιδική ευρηματικότητα.

Πρόκειται για ένα στιβαρό πέτρινο κτίριο, κτισμένο στα πρότυπα της πηλιορείτικης οικοδομίας, με αρχιτεκτονική φιλική προς το περιβάλλον, προσβάσιμο για όλους και συνυφασμένο με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η σκληρότητα της πέτρας ισορροπεί με την πλαστικότητα των φυσικών υλικών και των παραδοσιακών κονιαμάτων. Αγιορείτικες καστανιές, λευκά μάρμαρα, πλάκες Πηλίου και σφυρήλατα μέταλλα συνθέτουν ένα αισθητικό σύνολο, που προκαλεί τη βιωματική εμπειρία του χώρου.

Η ιδιαιτερότητα του “Άξιον Εστί” δεν έγκειται μόνο στην αισθητική των χώρων αλλά και στα λειτουργικά τους χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας μια άλλη μορφή χρησιμοποίησής τους και κινητοποιώντας έναν πλούτο σχέσεων και εμπειριών στον εκπαιδευτικό χώρο.

Σχεδιάζοντας ένα σχολείο, και δη δημοτικό, επανατοποθετείται το θέμα της πολυδιάστατης ανθρώπινης ύπαρξης και το πώς ο χώρος με τα “παραμύθια” του δίνει αφορμές για να αναδειχθούν οι ορμόνες φιλομάθειας και ευημερίας των παιδιών. Με γνώμονα αυτό δημιουργήθηκε ένα μαθησιακό περιβάλλον οικείο, ικανό να χαϊδέψει την έμφυτη τάση των παιδιών για εξερεύνηση και θέληση για γνώση, ένα περιβάλλον, που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να βρει το μοναδικό ίχνος της δικιάς του “προσωπικής ιστορίας”.

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Φιλιππιτζής
Στατική μελέτη: Δημήτρης Φιλιππιτζής, Γεώργιος Σωτήρης
H/M μελέτη: Παναγιώτης Αδάμος
Eπίβλεψη: Δημήτρης Φιλιππιτζής
Συνεργάτες: Στέφανος Βιδούρης (μελέτη φύτευσης)
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Δ. Φιλιππιτζής & Συνεργάτες
Tοποθεσία: Άλλη Μεριά, Δήμος Βόλου, Νομός Μαγνησίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 885 m²
Xρόνος μελέτης: 2009
Xρόνος κατασκευής: 2012
Παρουσίαση: Δημήτρης Φιλιππιτζής
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ξένος

Πηγή: ktirio.gr