Ο Τζεφ Κουνς με ένα από τα περίφημα φουσκωτά γλυπτά του
Περιεχόμενα
Μια χαρούμενη, φουσκωτή μαϊμού για την δοκιμαζόμενη σκληρά Ουκρανία. Δεν πρόκειται για αστείο, κάθε άλλο, αφού πρόκειται για ένα από τα διάσημα γλυπτά από μπαλόνι του Τζεφ Κουνς, που ο σημερινός κάτοχός του, ο ουκρανός δισεκατομμυριούχος του ατσαλιού Βίκτορ Πίντσακ διαθέτει σε δημοπρασία, προκειμένου τα έσοδα να υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του.
Το έργο «Balloon Monkey (Magenta)» του ακριβότερου εν ζωή καλλιτέχνη θα διατεθεί από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο στις 28 Ιουνίου με εκτίμηση από 7,55 εκατομμύρια δολάρια έως 12,58 εκατομμύρια δολάρια, αν και η τιμή πώλησης μπορεί να ανεβεί σε πολύ μεγαλύτερα ύψη.
Για την ακρίβεια ως και 25 εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου, ότι ον Νοέμβριο του 2014, το «Balloon Monkey (Orange)», ένα έργο από την ίδια σειρά πέντε κομματιών, πουλήθηκε για 25,9 εκατομμύρια δολάρια. Κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί πράγματι η πώληση να ξεπεράσει τις προσδοκίες.
Επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και φιλάνθρωπος με έδρα το Λονδίνο, ο Βίκτορ Πίντσακ και η σύζυγός του Ολένα δηλώνουν, ότι με τα έσοδα της δημοπρασίας μπορούν να βοηθήσουν ώστε να σωθούν ζωές.
«Κάθε ουκρανός άμαχος που σκοτώνεται ή τραυματίζεται από ρωσικούς βομβαρδισμούς, πυροβολισμούς και συστηματική βία σημαίνει μια πληγή στις ψυχές μας», λέει χαρακτηριστικά ο Πίντσακ.
Συγκεκριμένα έτσι, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, αποσκοπούν στην βοήθεια τραυματιών και πολιτών, που χρειάζονται πρόσθετη ιατρική περίθαλψη για την αποκατάστασή τους.
Η τέχνη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας
Ο Τζεφ Κουνς εξάλλου, όχι μόνον είναι ενήμερος της διάθεσης του έργου αλλά απόλυτος υποστηρικτής της. Όπως λέει «Η πραγματική αξία της τέχνης είναι να υπηρετεί την ανθρωπότητα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκκληση αυτή τη στιγμή από την υποστήριξη του ουκρανικού λαού».
Ο ίδιος μάλιστα έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ουκρανία, μόνος του ή με την οικογένειά του «και πάντα ένιωθα μια έντονη αίσθηση κοινότητας, φιλίας και ιστορίας», λέει.
Όσο για το ίδιο το έργο «Balloon Monkey (Magenta)» αποκτά νέο νόημα υπό το φως της ουκρανικής δεινής κατάστασης. Γιατί.
«Η σειρά των γλυπτών μου “Αφροδίτη με μπαλόνι” είναι σε διάλογο με τα προϊστορικά ειδώλια της Αφροδίτης που είδα στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Ουκρανίας», διευκρινίζει.
Επισημαίνοντας όμως και κάτι ακόμη: «Ένας από τους λόγους, που πάντα δούλευα με μπαλόνια είναι ότι η μεμβράνη είναι μια αναφορά στο δέρμα μας. Έχω στεναχωρηθεί πολύ για τον ανθρώπινο και πολιτιστικό αντίκτυπο του πολέμου και της καταστροφής που έχω δει στην Ουκρανία».
Να σημειωθεί άλλωστε, ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις κάθε μέρα τραυματίζονται περίπου 500 ουκρανοί στρατιώτες, επιπλέον των πολιτών, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά.
«Τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, η ζωή όλων των Ουκρανών άλλαξε για πάντα», λέει έτσι, και η Ολένα Πίντσακ απευθύνοντας έκκληση για συμμάχους: «Χρειαζόμαστε τον κόσμο να μας βοηθήσει, να στηρίξει τις προσπάθειές μας και να σταθεί μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στο κακό». Και ελπίζει, ότι η δημοπρασία θα «υπενθυμίσει στον κόσμο ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη».
Ο κήπος με τα γλυπτά
Ένας από τους εξέχοντες συλλέκτες έργων τέχνης στον κόσμο είναι ο Πίντσακ, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε την καλλιτεχνική του πλατφόρμα, προκειμένου να προωθήσει τον ουκρανικό σκοπό στη Μπιενάλε της Βενετίας, όπου το Κέντρο Τέχνης Πίντσακ διοργάνωσε την έκθεση «This Is Ukraine: Defending Freedom».
Συλλέγει ως επί το πλείστον σύγχρονη τέχνη και εκτός από πολλά έργα του Τζεφ Κουνς θεωρείται ότι είναι κάτοχος μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων του Ντέμιαν Χιρστ. Κατέχει επίσης έργα του Άντονι Γκόρμλι, του Τακάσι Μουρακάμι, της Σαμ Τέιλορ –Γουντ, του Γκάβεν Ταρκ και του Αντρέας Γκούρσκι, μεταξύ άλλων.
Όπως αναφέρεται, έχει έναν κήπο στο Κίεβο, γεμάτο με γλυπτά ενώ το 2006 το ίδρυμά του άνοιξε το Pinchuk Art Centre στην ίδια πόλη ως χώρο προβολής της δουλειάς τόσο των Ουκρανών όσο και διεθνών, σύγχρονων καλλιτεχνών.
«Ένα στούντιο, εργαστήριο έρευνας και δημιουργίας καλλιτεχνών για έργα με ασυμβίβαστη και καλλιτεχνικά ακραία και ένταση», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του.
Διαβάστε επίσης:
Δάκης Ιωάννου – Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Δύο συλλέκτες στην ίδια χώρα
Αλεξάνδρα Αθανασιάδη: Αναμέτρηση με τη φύση – Έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή στην Άνδρο