Το συγκρότημα βρίσκεται στη Λ. Κηφισού κι αποτελείται από δύο κτίρια. Το κυρίως κτίριο είναι τριώροφο και περιλαμβάνει χώρους γραφείων. Το βοηθητικό κτίριο είναι διώροφο και περιλαμβάνει χώρους συντήρησης και αποθήκευσης. Στους υπόγειους χώρους των δύο κτιρίων, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους και εκτείνονται εκτός του περιγράμματος των υπερκείμενων ισογείων, βρίσκονται χώροι στάθμευσης, αποθήκες και οι απαραίτητοι χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Η κατασκευή του συγκροτήματος ξεκίνησε το 2009 με την έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ οι εκσκαφές ξεκίνησαν το 2010. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2012. Οι αρχικές εκσκαφές αποκάλυψαν κάποια αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και έναν πρωτοελλαδικό λαξευτό θαλαμοειδή τάφο. Η πλήρης αποκάλυψη και τακτοποίηση των ευρημάτων, καθυστέρησε την έγκαιρη εκκίνηση του έργου. Παράλληλα έγιναν τροποποιήσεις στην αρχιτεκτονική και στατική μελέτη του κτιρίου ώστε να ενσωματωθεί το σημαντικό εύρημα στο υπόγειο του κτιρίου, χωρίς να επιχωθεί.

Το κυρίως κτίριο εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισού, εκατέρωθεν ενός κεντρικού τριώροφου χώρου που περιλαμβάνει την είσοδο, το κεντρικό κλιμακοστάσιο και τους ανελκυστήρες. Μέσω αυτού του χώρου εξασφαλίζεται τόσο η κατακόρυφη επικοινωνία, όσο και η επικοινωνία μεταξύ των γραφείων του κάθε ορόφου.

Στο ισόγειο του κυρίως κτιρίου βρίσκονται χώροι υποδοχής και αναμονής κοινού, καθώς και αίθουσες που εξυπηρετούν επαγγελματικές εκδηλώσεις  με δυνατότητα τροποποίησης του μεγέθους, ανάλογα με τη δυναμικότητα της εκδήλωσης. Επίσης χωροθετούνται χώροι εστίασης, πλήρως εξοπλισμένος χώρος παρασκευής φαγητού, που μπορεί να εξυπηρετήσει άνω των 100 ατόμων και βοηθητικοί χώροι. Στους υπόλοιπους ορόφους υπάρχουν γραφεία, που εξυπηρετούν τις εταιρείες που στεγάζονται στο κτίριο, χώροι συνεδριάσεων, αρχείων και βοηθητικοί. Το δεύτερο κτίριο τοποθετείται στο βάθος του οικοπέδου, πίσω από το κεντρικό και έχει βοηθητική χρήση.

Μεταξύ των δύο κτιρίων διαμορφώθηκε κατάλληλα ο περιβάλλον χώρος. Έγινε εκτεταμένη φύτευση, που περιλαμβάνει φυτά εδαφοκάλυψης και χαμηλούς θάμνους από την ελληνική χλωρίδα στα σημεία που το πάχος του υποστρώματος είναι μικρό (λόγω του υπογείου), ενώ τοποθετήθηκαν οπωροφόρα και κωνοφόρα δέντρα περιμετρικά του οικοπέδου. Παράλληλα πλακοστρώθηκαν τμήματα του κήπου, για να διευκολυνθεί η κίνηση και η στάση σε αυτόν, καθώς και η συντήρησή του.

Η μελέτη είχε ως βασικό σκοπό το βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, ώστε να καταναλώνει την μικρότερη δυνατή ενέργεια για θέρμανση, κλιματισμό, φωτισμό, κατανάλωση νερού κτλ.
Το κτίριο κατασκευάστηκε με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η πλαγιοκάλυψη έγινε με φύλλα αλουμινίου τύπου bond, τα οποία φέρουν  ενσωματωμένη θερμομόνωση. Τα εξωτερικά κουφώματα, ανοιγόμενα ή σταθερά, είναι αλουμινίου με διπλά υαλοστάσια ειδικού τύπου, αντιβανδαλιστικής τεχνολογίας.

Για την προστασία τους από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και τη μερική τους σκίαση, τοποθετείται ειδική κατασκευή που περιλαμβάνει σκιάδια αλουμινίου, σε απόσταση 80 cm από την πρόσοψη. Η τοποθέτηση της κατασκευής γίνεται έτσι ώστε να μην περιορίζεται η θέα προς τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης κατασκευάστηκε εξωτερικά μεταλλική σχάρα μικρού πλάτους, για τον καθαρισμό και τη συντήρηση τους. Τα σκιάδια δεν προσφέρουν πλήρη συσκότιση, έτσι σε περιπτώσεις χώρων που αυτό είναι απαραίτητο (αίθουσες σεμιναρίων ή προβολών) έχει προβλεφθεί η πρόσθετη εσωτερική σκίαση των ανοιγμάτων.

Για την κατασκευή των εσωτερικών χωρισμάτων μεταξύ των γραφείων χρησιμοποιήθηκε διπλή γυψοσανίδα σε μεταλλικό σκελετό, ενώ για ορισμένους χώρους προστέθηκε ξεχωριστή ηχομόνωση. Τα χωρίσματα φέρουν ειδικά κανάλια για την διέλευση των Η/Μ εγκαταστάσεων και συστημάτων. Όλα τα δίκτυα θέρμανσης και ψύξης αναπτύσσονται στις ψευδοροφές και στα ψευδοδάπεδα. Οι εσωτερικές πόρτες  είναι ξύλινες πρεσαριστές σε μεταλλικές κάσες.

Τα δάπεδα του υπογείου είναι βιομηχανικού τύπου, ενώ τα δάπεδα του ισογείου είναι εν μέρει στρωμένα με μάρμαρο και εν μέρει με κεραμικά πλακίδια 50 x 50 (cm). Το κλιμακοστάσιο και η είσοδος είναι επενδυμένα με μάρμαρο, ενώ τα γραφεία του Α και Β ορόφου με κεραμικά πλακίδια.

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Παύλος Μ. Καλλιγάς
Στατική μελέτη: Γιώργος Κ. Σπάρης
H/M μελέτη: ΗΜ ΑΕ – Γιώργος Διαμαντούρος
Eπίβλεψη: Παύλος Μ. Καλλιγάς, Μαρίνος Π. Καλλιγάς
Συνεργάτες: Δημήτρης Σαμαράς
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: ΤΕΤΡΙΞ Α.Ε.
Tοποθεσία: Λεωφόρος Κηφισσού
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 11.700 m2
Xρόνος μελέτης: 2009-2010
Xρόνος κατασκευής: 2010-2012
Παρουσίαση: Παύλος Μ.Καλλιγάς
Φωτογράφος: Π. Παγκρατίδης

Πηγή: ktirio.gr