Ο θεσμός των Βραβείων Βιβλίου Public έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού, προσφέροντας τη δυνατότητα να αναδείξει τα αγαπημένα του βιβλία του προηγούμενου έτους (2020). Για 8η συνεχή χρονιά λοιπόν, το κοινό καλείται να επιλέξει και να ψηφίσει μέσα από 10 διακριτές κατηγορίες, ανάλογα με τα γούστα του. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις.

Η Α’ φάση ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε με 176.443 ψήφους. Οι αναγνώστες επέλεξαν ανάμεσα σε 2.200 βιβλία, 1.600 συγγραφείς και 130 εκδότες, διαμορφώνοντας τις βραχείες λίστες των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία. Η 2η φάση είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε να αναδείξει τους νικητές της φετινής χρονιάς. Θυμίζουμε ότι οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίσουν στην πλατφόρμα www.publicbookawards.gr.

Με αφορμή τα φετινά Βραβεία Βιβλίου Public, αγαπημένοι άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών και όχι μόνο μίλησαν για τη σχέση τους με το βιβλίο. Μια εξ αυτών, η αγαπημένη Ελληνίδα στιχουργός και ποιήτρια Λίνα Νικολακοπούλου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Καταφεύγω διαρκώς στην ποίηση του Λόρκα, γιατί στα 14 μού άνοιξε εκείνη τη μεγάλη “πύλη”, που σου δείχνει τι σημαίνει ποίηση».

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τις υποψηφιότητες για την κατηγορία «Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση» αλλά και αυτές της κατηγορίας «Ελληνικό Διήγημα».

Τα Ανήσυχα άκρα του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι μια συλλογή 10 διηγημάτων με κεντρικό θέμα το ερωτικό πάθος. Στην Αποδοχή κληρονομιάς, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος μας προσφέρει ένα ταξίδι με 16 σταθμούς μετεπιβίβασης στη χώρα της φαντασίας με «μηχανοδηγό» τον ίδιο. Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος στην Εξημέρωση αναφέρεται στην καταστροφή της Μιλήτου και τη σιωπή των Συβαριτών και μέσω αυτής προσφέρει μια παραβολική αφήγηση για τη μνήμη, την ιστορία και το πένθος. Στο Η ζωή όπως είναι, της Ηρούς Σκάρου, οι ήρωες των 24 διηγημάτων μοιράζονται στιγμές μιας καθημερινότητας, παράδοξης ίσως, ταυτόχρονα όμως αναπόφευκτης, που προβάλλουν το πανόραμα της ζωής. Η Θάλασσα του Μιχάλη Μακρόπουλου είναι μια ψηφιδωτή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και μια λυρική ιστορία επιστημονικής φαντασίας, αν και αφορά κάτι τόσο σημαντικό όσο το τέλος της ανθρωπότητας.

Μετέωρο ταξίδι μεταξύ του φωτεινού και του σκοτεινού, αλλά κυρίως με το γκρίζο, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκει καταφύγιο ο συνειδητός και ασυνείδητος κόσμος της αφηγήτριας στο βιβλίο της Στέλλας Ρωτού. Ο Γιώργος Παυλόπουλος στα διηγήματα του Όσο πιο μακριά από το σπίτι μάς παρουσιάζει μια περιήγηση σε αινιγματικά κτίσματα, σε ξενοδοχεία ως αντανακλάσεις ονείρων ή θραύσματα αναμνήσεων, με αφήγηση που επιβάλλεται στον αναγνώστη. Στην ερώτηση Πώς πάνε τα πράγματα, ο Θάνος Κάππας με τα ομόκεντρα διηγήματά του επιχειρεί μέσω των χαρακτήρων του να δώσει μια απάντηση. Οι 24 ευφάνταστες ιστορίες αυτής της συλλογής διηγημάτων της Έλσας Κορνέτη με τίτλο Το νησί πάνω στο ψάρι βουτούν στα έγκατα της φαντασίας με όπλο τον μαγικό ρεαλισμό και την ποιητική ματιά. Οι φιγούρες των ανθρώπων, εκτός του ότι μοιράζονται τις σελίδες του Τοτέμ της Λυδίας Μαργαρώνη, διαπραγματεύονται τον έρωτα, στιγματίζονται από συνήθειες, με τη μοναξιά να καιροφυλακτεί στις επιλογές τους.

Βραβεία Βιβλίου Public 2021 – Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση

Ο Θανάσης Καβαλλιεράτος ασχολείται με τη συγγραφή από μικρή ηλικία, έχει κυκλοφορήσει διάφορες ποιητικές συλλογές και το Για τα μάτια του κόσμου είναι η πιο πρόσφατη. Η Μυρσίνη Γκανά είναι μεταφράστρια και για την πρώτη ποιητική της συλλογή “Τα πέρα μέρη” τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public 2018. Η νέα της ποιητική συλλογή έχει τον τίτλο Εγώ έχω κι άλλα πράγματα που αγαπώ. Η Εύα Νεοκλέους κατάγεται από την Επισκοπή της Πάφου και σήμερα ζει και εργάζεται στη Λεμεσό. Ποιήματά της, καθώς και κριτικές για την ποίησή της, έχουν δημοσιευτεί τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και η Λευκή σελίδα είναι η πιο πρόσφατη ποιητική της συλλογή. Το Μέσα σε ήλιους και φεγγάρια είναι η νέα ποιητική συλλογή του Κώστα Μπουρναζάκη, ο οποίος είναι ποιητής, μεταφραστής, μελετητής, και φιλολογικός εκδότης από το Ηράκλειο της Κρήτης με σημαντική εκδοτική παρουσία.

Το Ο δρόμος και πάλι περιέχει 11 νέα ποιήματα που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με τη γνώριμη προτίμηση του Τίτου Πατρίκιου στον διαλεκτικό τρόπο σκέψης, τα ποιήματα της συλλογής αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στον αναγνώστη. Η Μαρία Λαϊνά είναι βραβευμένη Ελληνίδα ποιήτρια που εργάστηκε ως μεταφράστρια, κριτικός έργων τέχνης, σεναριογράφος, καθηγήτρια ελληνικών και ραδιοφωνικός παραγωγός. Το Ό,τι έγινε είναι η πρόσφατη ποιητική της συλλογή. Ο Ορφέας Απέργης, στο καινούριο ποιητικό βιβλίο του Σαν χρέος, παρακολουθεί τη βία που ασκείται στις γυναίκες εξακολουθητικά, κοινωνικά, συχνά σιωπηρά, και τις κάνει να αναπαράγουν στερεότυπα και ρόλους επιβεβλημένους. Το νέο ποιητικό βιβλίο του ποιητή, δοκιμιογράφου και μεταφραστή Διονύση Καψάλη, με τίτλο Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου αποτελεί νέα εορταστική σύμπραξη της τριάδας φίλων και στενών συνεργατών: του Διονύση Καψάλη, του ζωγράφου Γιώργου Χατζημιχάλη και του εκδότη Σταύρου Πετσόπουλου. Οι Συμπληγάδες γενεθλίων περιέχουν 65 σύντομα κείμενα ποιητικής πρόζας, που έγραψε ο Δημήτρης Καταλειφός -τα περισσότερα µμέσα στον εγκλεισμό – από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαΐου 2020, παραμονή των γενεθλίων του. Τέλος, Το μπλε δείπνο είναι η ποιητική συλλογή της Δάφνης Νικήτα που έχει την ευθύνη της εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ “Πολιτιστικό Ψηφιδωτό” και από τον Μάρτιο του 2001 διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης “Διάτοπος” στη Λευκωσία.

Μπες στο publicbookawards.gr μέχρι τις 25 Ιουλίου, ανακάλυψε όλους τους υποψήφιους και στις 10 κατηγορίες και βοήθησε να αναδειχτούν οι νικητές των Public Book Awards 2021!