ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Θέλετε κάτι που να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας, αλλά να μην χρειάζεται μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία;
Βρήκαμε την κατάλληλη συνταγή. Είναι και εύκολη και νόστιμη και άκρως εντυπωσιακή, τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση.
Πρόκειται για το ψητό κοτόπουλο με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά του Άκη Πετρετζίκη, μία συνταγή για ένα νόστιμο γιορτινό πιάτο, ιδανικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Δείτε παρακάτω:
Συστατικά:
1 κοτόπουλο, περίπου 2 κιλά
25 γρ. βούτυρο
½ κ.σ. αλάτι, χοντρό
χυμό από μισό πορτοκάλι (το άλλο μισό το κόβουμε στα 2)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
¼ κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
¼ κ.γ. αστεροειδή γλυκάνισο, σε σκόνη
2 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
100 γρ. νερό
Για το σερβίρισμα
1 πορτοκάλι
ανάμεικτη σαλάτα (baby σπανάκι, ρόκα και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας)
σπόρους ροδιού, για γαρνίρισμα
20′
Χρόνος Εκτέλεσης
20
Χρόνος Αναμονής
100′
Χρόνος Εκτέλεσης
4-6
Μερίδες
Μέθοδος Εκτέλεσης:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Βάζουμε στην κοιλότητα του κοτόπουλου λίγο από το αλάτι και τα 2 κομμάτια πορτοκαλιού.
Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το νερό) και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί με το στήθος προς τα κάτω και το αλείφουμε με μέρος από το αρωματικό βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και με μία πιρούνα γυρίζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο ώστε το στήθος του να έρθει προς τα πάνω.
Προσθέτουμε το νερό στο ταψί.
Αλείφουμε πάλι με το βούτυρο και ψήνουμε για ακόμη μία ώρα. Ενδιάμεσα, αλείφουμε με το βούτυρο όσο περισσότερες φορές μπορούμε.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Σερβίρισμα
Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τις φέτες μέχρι να χρυσαφίσουν.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν λίγο.
Βάζουμε σε μία πιατέλα τη σαλάτα με τις φέτες πορτοκαλιού, προσθέτουμε το ζουμάκι από το ταψί και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο και γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού.
Πηγή: akispetretzikis.com