Αν νομίζετε ότι το να φτιάξετε μια τυρόπιτα είναι κάτι δύσκολο και περίπλοκο, μάθετε ότι η ποντιακή τυρόπτια Περέκ φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα, με τραγανό φυλλο και γέμιση με τυρί που λιώνει και ξεμυαλίζει.

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 500 γραμ. φέτα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Για την τυρόπιτα περέκ στο τηγάνι, ανοίγουμε τα χωριάτικα φύλλα και τα κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια στη διάμετρο του τηγανιού. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε για 10′ στους 160 βαθμούς C να στεγνώσουν.

Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και ραντίζουμε τα ξερά φύλλα με λίγες σταγόνες νερό. Ξεκινάμε και κάνουμε στρώσεις στο τηγάνι, φύλλο-φέτα-φύλλο-φέτα-φύλλο. Δηλαδή 3 στρώσεις με φύλλο κι ενδιάμεσα 2 στρώσεις με τρίμματα φέτας.

Ροδίζουμε την πίτα για λίγα λεπτά από την μια πλευρά και αναποδογυρίζουμε από την άλλη να ροδίσει και η άλλη πλευρά.

Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την πίτα ζεστή.

Εναλλακτικά, αν έχουμε γκάζι ή ανοιχτή φωτιά, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ένα ταψί και ακουμπάμε τα μαλακά χωριάτικα φύλλα για λίγα λεπτά να στεγνώσουν. Αναποδογυριζουμε να στεγνώσουν κι απο την αλλη πλευρά.

Πηγή: argiro.gr