Μια παραδοσιακή συνταγή, εύκολη και πεντανόστιμη, αλλά και άκρως καλοκαιρινή, αφού τα κολοκύθια είναι τα αγαπημένα του καλοκαιριού. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr μας δείχνει πώς να φτιάξουμε την ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα της Πάρου για μερίδες 8 – 10 ατόμων. Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Υλικά Συνταγής:

1 κιλό κολοκύθια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
από 1/2 ματσάκι άνηθο-μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
1/2 κιλό μανούρα χλωρή ή φέτα σε χοντρά τρίμματα
250 γραµ. ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
3 αυγά χτυπημένα
1 φλ. φρυγανιά (ή παξιμάδι Πάρου τριμμένο)

Εκτέλεση:

Για την αλμυρή ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα Πάρου, βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄ να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5΄ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους στο μισό, για περίπου 6΄.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το μείγμα για 5-10΄ να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε όλα τα βότανα και τα τυριά. Ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε.

Σε ταψί στρογγυλό 30 εκ. αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε την φρυγανιά και κρατάμε 2 κ.σ για την επιφάνεια. Αδειάζουμε την κολοκυθόπιτα, ισιώσουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: argiro.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νόστιμη καλοκαιρινή συνταγή: Μακαρονάδα λεμονάτη με γαρίδες από τον Άκη Πετρετζίκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλοκαιρινή συνταγή – Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο από τον Άκη Πετρετζίκη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γλυκό ψυγείου για όλες τις περιστάσεις από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου