ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H κεντρική ιδέα σχεδιασμού του διαμερίσματος είναι ο κάνναβος-grid του υπάρχοντος κτιρίου. Δηλαδή το νοητό και υπαρκτό πλέγμα των γραμμών που δημιουργεί ένα δίκτυο τετραγώνων. Το δίκτυο των τετραγώνων που δημιουργείται είναι εμφανές τόσο στον εσωτερικό όσο στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της.
Ο κάνναβος των δομικών στοιχείων του κτιρίου οριοθέτησε τους χώρους του διαμερίσματος αφήνοντας ένα μεγάλο χώρο για τη δημιουργία του σαλονιού σε μορφή “open plan” . Κύρια χαρακτηριστικά του διαμερίσματος είναι το διπλό ύψος του σαλονιού λόγω της κεκλιμένης στέγης που επιτρέπει το φυσικό φως να διαχέεται στο εσωτερικό της κατοικίας και τα μεγάλα ανοίγματα που ενοποιούν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο ώστε να λειτουργεί ως προέκτασή του. Επίσης, έχει διαμορφωθεί ένα “roofgarden” το οποίο συνεισφέρει στην εξάλειψη των ορίων του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.
Ο αρχικός κάνναβος γίνεται πιο σύνθετος με τον νέο σχεδιασμό του διαμερίσματος απο άλλους υπαρκτούς ή και νοητούς καννάβους που εμφανίζονται μέσα στην κατοικία. Ενας απο αυτούς, εμφανίζεται στην μαύρη μεταλλική κατασκευή που απομονώνει οπτικά και ακουστικά το γραφείο του ιδιοκτήτη απο τον υπόλοιπο χώρο του σαλονιού.
Επίσης, η κυρίαρχη κατασκευή του σαλονιού όπου βρίσκονται το τζάκι, η τηλεόραση και η βιβλιοθήκη ακολουθεί έναν αφαιρετικό κάνναβο. Αυτός τονίζεται απο τις μαύρες γραμμικές λεπτομέρεις που ορίζουν τις διαφορετικές χρήσεις, δηλαδή την τηλεόραση, το τζάκι, την βιβλιοθήκη και τον τεχνητό κρυφό φωτισμό. Ο όγκος του τζακιού έχει επενδυθεί με μάρμαρο Carrara. Η επενδεδυμένη επιφάνεια απο μαύρο γρανίτη τον διαπερνά οριζόντια ενώ η μαύρη καμινάδα του τζακιού που είναι εμφανής, τον τέμνει κατακόρυφα. Ανάλογα με τη χρήση, ένα συρόμενο επενδεδυμένο πάνελ με τσιμεντοκονία τύπου κουρασανίτ αποκαλύπτει είτε την τηλεόραση, είτε τη βιβλιοθήκη.
Τα υλικά συνδυάζονται μεταξύ τους αρμονικά ενώ οι αντιθέσεις χρησιμοποιούνται για να οριοθετήσουν τις χρήσεις των χώρων. Το υλικό του δαπέδου φυσικός δρυς τοποθετημένο σε διάταξη «ψαροκόκκαλου» καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του διαμερίσματος. Στα υπνοδωμάτια, το υλικό του δαπέδου που είναι φυσικός δρυς όπως και στο σαλόνι αλλάζει διάταξη και είναι τοποθετημένο σε οριζόντια κατεύθυνση. Στον σχεδιασμό του master bedroom εναλλάσσονται τα ίδια υλικά, ως συνέχεια του καθιστικού, συνδυάζοντας ξύλινα και μαύρα στοιχεία που διακόπτονται απο τον λευκό όγκο της γκαρνταρόμπας.
O φυσικός και τεχνητός φωτισμός όλου του διαμερίσματος αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού της κατοικίας, ενισχύοντας την ένωση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο και αντίστροφα. Τα διαφορετικά σενάρια φωτισμού, ένας συνδυασμός διάχυτου, έμμεσου και φωτισμού νυκτός, δημιουργούν μία άνετη και ήρεμη ατμόσφαιρα στον χώρο. Η χρήση τόσο κατευθυνόμενων φωτιστικών όσο και κρυφού φωτισμού με ταινίες led συμπληρώνουν αποτελεσματικά στο παραπάνω επιθυμητό φωτιστικό αποτέλεσμα.
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη – Kατασκευή: Τ.SQUAREARCHITECTS / (Φένια Δούκα, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ‘Ελενα Σίτη)
Φωτογραφίες: Iωάννα Ρουφοπούλου
Πηγή: www.ktirio.gr