Χριστίνα Πουλίτση
Μερικά ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου θα παρουσιαστούν από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο σταθερά δημοφιλές οπερατικό γκαλά της για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς στο πλαίσιο του οποίου συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι διακεκριμένοι σολίστ Χριστίνα Πουλίτση, Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Χριστόφορος Σταμπόγλης πλαισιώνουν τον αρχιμουσικό Κορνήλιο Μιχαηλίδη δανείζοντας τις πάλλουσες φωνές τους σε δημοφιλείς άριες και ντουέτα από το διεθνές ρεπερτόριο.
Η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση που σπούδασε στο πανεπιστήμιο Τεχνών Βερολίνου (με υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» και «Αλεξάνδρα Τριάντη») θεωρείται ανάμεσα στις καλύτερες ερμηνεύτριες της Βασίλισσας της νύχτας (Ο μαγικός αυλός του Μότσαρτ), ρόλο τον οποίο έχει ερμηνεύσει σε μερικά από τα πιο σπουδαία θέατρα σε όλο τον κόσμο. Για το ρόλο της Τζίλντας του Ριγολέττου που ερμήνευσε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2013, τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το βραβείο Kαλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης τραγουδίστριας.
Έχει επίσης ερμηνεύσει την Κονστάντσε (Η απαγωγή απ’ το σεράι του Μότσαρτ), τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αηδόνι του Στραβίνσκι, την Ιταλίδα τραγουδίστρια (Καπρίτσιο του Στράους, μαζί με την περίφημη Ρενέ Φλέμινγκ υπό τον Κρίστιαν Τίλεμαν) και άλλους γνωστούς ρόλους. Παραμένει στενή συνεργάτιδα του διάσημου αυστραλού σκηνοθέτη και διευθυντή της Κωμικής Όπερας Βερολίνου Μπάρρη Κόσκυ.
Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος πρωταγωνιστεί από το 1989 σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στα σημαντικότερα θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Ο κουρέας της Σεβίλλης, Μάκβεθ, Ντον Τζοβάννι, Ντον Κάρλος, Τραβιάτα, Ο μαγικός αυλός, Ευγένιος Ονιέγκιν, Φάουστ, Άμλετ, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Φάλσταφ, Ο τροβαδούρος. Έχει ηχογραφήσει έργα ξένων και ελλήνων συνθετών (Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου Κουρουπού, Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Μαρκόπουλου inter alia). Παράλληλα συνθέτει μουσική.
Ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης έχει διαπρέψει σε πάμπολλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού (Όπερα της Νέας Υόρκης, Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Κόβεντ Γκάρντεν, Μεγάλη Όπερα της Γενεύης) και στο πλούσιο ρεπερτόριό του έχει καλύψει περισσότερους από εβδομήντα ρόλους σε εκατοντάδες παραγωγές.
Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές μελετώντας τσέλο κοντά στο Χρήστο Σφέτσα και στη συνέχεια τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών με την Κική Μορφονιού (1981). Το 1983 κέρδισε την υποτροφία Μαρία Κάλλας και συνέχισε τις σπουδές του στο περίφημο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο κοντά στην Βέρα Ρόζα. Ύστερα μεταπήδησε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει κοντά στον Αρμέν Μπογιατζιάν. Μελέτησε επίσης με τον διάσημο έλληνα βαρύτονο Κώστα Πασχάλη και τον Δημήτρη Καβράκο.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1987 στο Λονδίνο τραγουδώντας στους Γάμους του Φίγκαρο της όπερας Πίμλικο (Pimlico Opera). Δύο χρόνια αργότερα στην Εθνική Λυρική Σκηνή τραγούδησε Leporello πλάι στον διάσημο Ντον του Κώστα Πασχάλη. Από το 1990 συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους μόνιμους συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (έχει ερμηνεύσει πάνω από 30 ρόλους) ενώ περίπου την ίδια εποχή ξεκινάει και η σταθερή συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής μεταξύ άλλων σκηνών. Το 2002, για παράδειγμα, γίνεται μέλος της γερμανικής όπερας (Ράιν Deutsche Oper am Rhein) στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Το πρόγραμμα του φετινού γκαλά εμπνέεται από συνθέτες και έργα τριών μεσογειακών χωρών και συγκεκριμένα την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Αυτή η εστίαση δεν αποτελεί παρά καλλιτεχνικό φόρο τιμής και έκφραση αλληλεγγύης στις χώρες που έδωσαν αδυσώπητη μάχη (ειδικά με το πρώτο κύμα) με την πανδημία που σάρωσε τον πλανήτη.
Μεταξύ πολλών άλλων, από την όπερα I Vespri Siciliani του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901) θα ακουστεί η άρια O patria.. o tu Palermo, από την όπερα I Puritani του Βιντσέντζο Μπελίνι (1801–1835) η Qui la voce… Vien, diletto, από την οπερέτα Candide του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν (1918-1990), η εισαγωγή και η άρια Glitter and be gay. Επίσης, θα εκτελεστούν διάσημες συνθέσεις των Ζορζ Μπιζέ (1838–1875), Γκαετάνο Ντονιτσέτι (1797–1848), Αμπρουάζ Τομά (1811-1896), Μανουέλ Ντε Φάγια (1876–1946), Σαρλ Γκουνό (1818 – 1893) και Παύλου Καρρέρ (1826–1896).
Πληροφορίες:
Το εορταστικό γκαλά με την ΚΟΑ παρουσιάζεται με δωρεάν streaming στο σάιτ και στη σελίδα του Μεγάρου στο Facebook την Τετάρτη 30.12.2020 στις 20:30.