Περιεχόμενα
Η Ασπασία Λεβέντη διακρίνεται από τρεις πτυχές της ζωής της. Την ίδρυση του ευαγούς ιδρύματος International Foundation of Greece, το γάμο της με τον βαθύπλουτο Γιώργο Λεβέντη. Και φυσικά τα δύο τους παιδιά, Ευαγόρα και Βασίλη Λεβέντη.
Ο δεύτερος γιος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση βιασμού της 24χρονης κοπέλας.
Έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Η οικογένεια του συζύγου της κατάγεται από την Κύπρο.
Η Ασπασία Λεβέντη κατάγεται από την Τζια. Το γένος Αλγιαννάκη, σύμφωνα με πηγές.
Στο ίδιο κυκλαδίτικο νησί εξάλλου βρίσκεται και το υπέροχο εξοχικό της οικογένειας, με θέα το γραφικό Βουρκάρι (το λιμάνι των σκαφών…).
Η Ασπασία μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο, έδρα του ιδρύματός της.
Όταν βρίσκεται στην Αθήνα κατοικεί σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της Ηρώδου Αττικού, στο σημείο που ο δρόμος καταλήγει στη Βασιλέως Κωνσταντίνου.
«Δοχείο» δωρεών
Το International Foundation for Greece ιδρύθηκε στο Λονδίνο ως με σκοπό να συγκεντρώνει χρήματα για ευαγείς κοινωνικούς σκοπούς. Για να δημιουργήσει διεθνές δίκτυο που θα προνοεί για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων (αφού συστάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης).
Κυρίως δηλαδή λειτουργεί βάσει χορηγιών από τρίτους, δεν διαθέτει δικούς του πόρους. Βρίσκει τους δωρητές «ώστε η βοήθεια να φτάσει έγκαιρα και αποτελεσματικά».
Ασχολείται όμως και με την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2020, διοργάνωσε συναυλία στο Λονδίνο για να τιμήσει τον Βασίλη Λέκκα, έναν από τους πρεσβευτές του ιδρύματός της για τη συμβολή του στη διάχυση του ελληνικού πολιτισμού.
Πραγματοποιήθηκε στο The Cockpit και οργανώθηκε από την εταιρεία του Δημήτρη Κρανιώτη. Στην Ελλάδα οργανώθηκε γεύμα στο Athenee.
Με τα έσοδα εξασφαλίστηκε πετρέλαιο θέρμανσης για τα ελληνικά σχολεία.
Για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, κάλεσε τον διεθνούς φήμης τραγουδιστή ονόματι (Σαλβατόρε) Ανταμό να τραγουδήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μέχρι και τον Αντρέα Μποτσέλι έχει φιλοξενήσει.
Υπέρ των σκοπών του IFG έχουν πωληθεί στα ΕΛΤΑ κάρτες με φωτογραφίες του Νίκου Αλιάγα…
Μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει και «γενικές δωρεές» στο IFG. Ευγενής μα και ακαθόριστος ο χαρακτήρας τους…
Το αγκάθι
Ένας από τους διακαείς πόθους της Ασπασίας Λεβέντη και ιδρυτικούς σκοπούς του IFG υπήρξε η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στη Δήλο.
Το υπουργείο Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2021 επικύρωσε τα σχέδιά της.
Και στις αρχές του 2022 υπέγραψε έγκριση του στρατηγικού σχεδίου για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Δήλο.
Ωστόσο, καθώς η υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού από την 24χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία εμπλέκεται και μέλος του κοινωφελούς Ιδρύματος International Foundation For Greece, βρίσκεται στη δικαιοσύνη, το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης χορηγίας του συγκεκριμένου Ιδρύματος σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μπορεί κανείς να μην διακρίνει αμετροέπεια στην Ασπασία Λεβέντη. Μια ευυπόληπτη κυρία, πρώην αρσακειάδα, με εμφανές ενδιαφέρον για τις καλές τέχνες. Με πτυχίο ελληνικής και γαλλικής λογοτεχνίας από το ΕΚΠΑ. Με σπουδές κλασικής κιθάρας και μπαλέτου από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.
Όμως πέρα από την παιδεία της, με όλα ασχολείται λίγο και αφ’ υψηλού. Κάτοικος κυρίως του Λονδίνου. Αποφασίζει παρ’ όλα αυτά να συνδέσει το ίδρυμά της με τον πυρήνα της ελληνικής ιστορίας. Το λίκνο του αρχαίου κυκλαδικού πολιτισμού. Δικαίωμά της. Αλλά από πού και ως πού; Μία από μηχανής θεά…
Η 58χρονη Ασπασία Λεβέντη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης ελληνικής πραγματικότητας για δύο λόγους.
Την πρόθεση συνεργασίας της με το ελληνικό Δημόσιο που μπαίνει στις καλένδες και τη συμπεριφορά του γιου της.
Και έτσι μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: να κληρονόμησαν άραγε οι γιοι της κάτι από την οίησή της;
Μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε και να βγούμε καθαροί.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση