Το τέταρτο βραβείο του στον παγκόσμιο διαγωνισμό AHEAD Awards διεκδικεί το ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort στη Βουρβουρού Χαλκιδικής.

Βάσει της λίστας που δημοσίευσαν οι διοργανωτές, το ξενοδοχείο είναι στην τελική πεντάδα για την κατηγορία «Σουίτα», ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 17 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Να σημειωθεί πως τα AHEAD Awards είναι ένας παγκόσμιος θεσμός που απονέμει βραβεία για τη «Φιλοξενία, την εμπειρία και το design» σε 12 διαφορετικές κατηγορίες.

Μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικής διακόσμησης, ξενοδόχους και εκπρόσωποι του κλάδου, αποφασίζει αφενός βάσει της δημιουργικότητας, αφετέρου δίνει μεγάλη σημασία και στην εμπορική βιωσιμότητα του κάθε καταλύματος.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ξενοδοχείο βραβεύεται. Το 2017 είχε αποσπάσει βραβείο για τους εξωτερικούς χώρους και το 2020 και το 2021 είχε διακριθεί στην κατηγορία «σουίτα». Τώρα, είναι εκ νέου υποψήφιο για διάκριση με την ανακαίνιση των δώδεκα σουιτών του πρώτου ορόφου, η οποία ολοκληρώθηκε πέρσι.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Agarch+ και την αρχιτέκτονα Ράνια Σταματάκη, μεταμόρφωσαν έναν ολόκληρο όροφο σε μια ξεχωριστή νησίδα πολιτισμού.

Ουσιαστικά, οι σουίτες λειτουργούν σαν σύγχρονες γκαλερί. Φιλοξενούν έργα του Γιάννη Παλατζίδη από τη συλλογή του «Wrapping Materials», ελαιογραφίες τοίχου του Λάζαρου Πάντου που απεικονίζουν τους ήρωες του ’21 και φωτογραφίες σε μεγάλα μεγέθη του Κοσμά Παυλίδη, του Στράτου Καλαφάτη και του Μαρίνου Τσαγκαράκη.

Επίσης, κυρίαρχο ρόλο στον εσωτερικό σχεδιασμό των δωματίων παίζουν οι εγκαταστάσεις (installations) από τους Beetroot στη Θεσσαλονίκη και το στούντιο CTRLAZK Art&Design με έδρα το Μιλάνο.

«Μετά την πρόσφατη απονομή του 7ου συνεχόμενου Χρυσού Σκούφου για το γαστρονομικό μας εστιατόριο Treehouse, και αυτή η διάκριση μας δείχνει για ακόμη μια φορά ότι η προσήλωση μας στην ποιοτική και αληθινή φιλοξενία αναγνωρίζεται. Ακόμη κι αν δεν πάρουμε το βραβείο, το να προκρίνεσαι στην τελική πεντάδα της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου.

Γενικότερα, ο ανασχεδιασμός των σουιτών ακολούθησε τις δυο βασικές αρχές της φιλοσοφίας του ξενοδοχείου, την υψηλή αισθητική και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα δάπεδα αποτελούνται από μωσαϊκό με πέτρες της ορεινής Χαλκιδικής, οι βαφές που χρησιμοποιήθηκαν είναι οικολογικές, τα μεταλλικά έπιπλα είναι χειροποίητα και φτιαγμένα ειδικά για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, τα μασίφ ξύλα προέρχονται από ελιές τoυ τόπου, ενώ τα γραφεία έχουν κατασκευαστεί από ακατέργαστο μάρμαρο Θάσου. Η συνολική εικόνα, σε συνδυασμό με το γυμνό μπετόν της οροφής, παραπέμπει σε φυσικό σπήλαιο και θυμίζει έντονα τα βράχια του ευρύτερου τοπίου.

//

https://ekies.gr

https://www.agarch.gr/

Διαβάστε επίσης:

Η Bangalore μπαίνει στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη

Προσαρμοσμένο σχέδιο, ευγενή υλικά και γοητεία του 18ου αιώνα

The Social Athens Hotel: Η ολική επαναφορά ενός κτηρίου του ’60 σε σύγχρονο boutique προορισμό