Ρίχνουμε μια ματιά στο κομψό ρετιρέ στην περιοχή Parioli της Ρώμης, δημιούργημα της Ιταλίδας αρχιτέκτονος Cristina Celestino.

Το εντυπωσιακό Penthouse Palazzo, το οποίο κάποτε ήταν το σπίτι της Audrey Hepburn, βρίσκεται στη Ρώμη και επανασχεδιάστηκε από τη Μιλανέζα design guru Cristina Celestino.

Η μαγευτική γοητεία της συνοικίας Parioli της Ρώμης αντανακλάται  στο υπέροχο ρετιρέ, που ενσωματώνει την πραγματική ουσία ενός «τόπου απόλαυσης», όπου η αναψυχή και η χαλάρωση γιορτάζονται με απαράμιλλη λαμπρότητα.

Αρχικά σχεδιασμένο από την Cristina Celestino για να είναι ένα καταφύγιο χαράς και ευχαρίστησης, αυτή η καμπίνα στον τελευταίο όροφο του palazzino της δεκαετίας του 1930 έχει μετατραπεί σε κορυφαίο παράδειγμα ορθολογιστικής αρχιτεκτονικής, επιδεικνύοντας άφθονο φυσικό φως και εκπληκτική θέα στο εμβληματικό Duomo της πόλης. Με την απρόσκοπτη συγχώνευση ιστορίας και νεωτερικότητας, αυτό το εκπληκτικό ρετιρέ είναι ένα εξαίσιο αριστούργημα που εμπνέει και αιχμαλωτίζει όλους όσους διαβαίνουν από τις πόρτες του.

Το palazzino στη Ρώμη που λάτρευε η Audrey Hepburn

Το palazzino στη Ρώμη που λάτρευε η Audrey Hepburn

Οι νέοι ιδιοκτήτες αυτής της υπέροχης κατοικίας, ως επιτυχημένοι επαγγελματίες σε απαιτητικές βιομηχανίες, αναγνώρισαν την ανάγκη για ένα γαλήνιο καταφύγιο για επαναφόρτιση και αναζωογόνηση μετά από πολλές μέρες σκληρής δουλειάς.

Με την επιθυμία να τιμήσει την ιστορική σημασία του κτιρίου και τη ζωντάνια του αστικού περιβάλλοντος του, το ζευγάρι απευθύνθηκε στη διάσημη σχεδιάστρια με έδρα το Μιλάνο, Cristina Celestino. Γνωστή για την ικανότητά της να συνδυάζει κλασικά και μοντέρνα στοιχεία σε αρμονικούς και εκλεπτυσμένους εσωτερικούς χώρους, η Cristina Celestino ήταν η τέλεια επιλογή για να δημιουργήσει ένα απαράμιλλης αισθητικής καταφύγιο που συνδυάζεται άψογα με την εμβληματική αρχιτεκτονική γλώσσα του palazzo.

Το palazzino στη Ρώμη που λάτρευε η Audrey Hepburn

Το άψογο γούστο και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι εμφανή σε κάθε πτυχή του σχεδιασμού, από τα εξαιρετικά υλικά και τις υφές, μέχρι τα προσεκτικά επιμελημένα έπιπλα και τη διακόσμηση. Το αποτέλεσμα είναι ένας συναρπαστικός χώρος  που αποπνέει κομψότητα αποτίοντας φόρο τιμής στην πλούσια ιστορία του κτιρίου και του περιβάλλοντός του.

Να σημειωθεί πως το κίνημα του ορθολογισμού κέρδισε δυναμική στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μουσολίνι στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 ως αντίδραση στο επιδεικτικό και πολύχρωμο στυλ Art Nouveau που είχε σαρώσει την Ευρώπη. Οι ορθολογιστές, ή οι πρώτοι μοντερνιστές, προτιμούσαν τη μαθηματική τάξη και την ελάχιστη διακόσμηση, κάτι που ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή του ρυθμού.

«Η ιστορία της αρχιτεκτονικής είναι ένα μεγάλο πάθος μου. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν να αντιμετωπίσω ένα τόσο επιδραστικό παράδειγμα ορθολογισμού», δηλώνει η designer.

Η Cristina Celestino, η οποία έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων και με τη Fendi Casa, βούτηξε στην ιστορία του ορθολογισμού για να δημιουργήσει μια διαχρονική διάταξη για το ρετιρέ, με έντονο σεβασμό στην ιστορία, καθώς συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν για να δημιουργήσει ένα σπίτι που είναι ταυτόχρονα μοντέρνο και διαχρονικό. Η προσοχή της στη λεπτομέρεια και την επισημότητα διασφαλίζει ότι κάθε λεπτομέρεια του χώρου είναι φτιαγμένη με ακρίβεια – σαφές και στα έπιπλα κατά παραγγελία που συνδυάζουν τις γενναιόδωρες καμπύλες και τις κομψές γραμμές απλοποιημένου μοντέρνου στυλ με απροσδόκητα υλικά και ασυμμετρίες. Ενώ ένα όμορφο ζευγάρι διακριτικών πολυελαίων που σχεδίασε η ίδια για την Esperia φωτίζει την τραπεζαρία, οι βέλτιστες αναλογίες και η ακριβής γεωμετρία της χειροποίητης τραπεζαρίας ενισχύονται από βάσεις από σφυρήλατο χαλκό ποικίλων σχημάτων και μεγεθών που αποκλίνουν από την τυπική συμμετρία. Ως αποτέλεσμα, η ορθολογιστική διάταξη και το διασκεδαστικό σχεδιαστικό όραμα της Cristina Celestino λειτουργούν σε τέλεια αρμονία.

Αρκετά σημεία του σπιτιού μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο και στην ανέμελη ατμόσφαιρα και αισθητική κουλτούρα της δεκαετίας του ’70, ενώ πλήθος από eclectic αντίκες ενώνουν με τον πιο chic τρόπο παρελθόν και παρόν.

//

Photo credits: DePasquale+Maffini

Source: Architectural Digest 

Διαβάστε επίσης:

Οικογένεια Ζουμπουλάκη: Πέντε ξενώνες «βουτηγμένοι» στην τέχνη και την ιστορία

Eptanisou Penthouse με την υπογραφή της SOUTH architecture