Το αρχιτεκτονικό γραφείο Benkobenkova ανέλαβε τον σχεδιασμό του σπιτιού για λογαριασμό ενός σκηνοθέτη στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Και παρέδωσε τελικά έναν χώρο ιδανικό για συζητήσεις, συναντήσεις, ανταλλαγή ιδεών και παρουσιάσεων.

«Το ταξίδι με αυτήν την ανάθεση δεν ξεκίνησε με τον συνηθισμένο τρόπο, αν και ίσως, κοιτάζοντας πίσω, θα έπρεπε να πηγαίνει έτσι κάθε φορά», αναφέρει η αρχιτέκτονας. «Ένας φίλος μου, μου τηλεφώνησε λέγοντας ότι επιθυμεί να αγοράσει ένα σπίτι κι έτσι κάναμε την πρώτη επίσκεψη μαζί. Από την πρώτη ματιά, ερωτεύτηκα αμέσως τον τόπο (Σλοβακική πεδιάδα) και το ίδιο και εκείνος».

1

Απλή δομή, ένας κλασικός κύβος με επέκταση στον κήπο. Το κτίριο ήταν στην «αρχική κατάσταση», αλλά είχε χαρακτήρα. Η πρόσοψη δεν χρειαζόταν ανακαίνιση. Ο αρχικός χυτός σοβάς έχει απλώς λειανθεί, μοιάζει σχεδόν με τζάμι. Στόχος ήταν να διατηρηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν τα πρωτότυπα σχεδιαστικά στοιχεία και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο πρακτικά.

Το υπόλοιπο μέρος του χώρου στέγης δεν ήταν πρακτικό για χρήση λόγω του ύψους του, για αυτό αποφασίστηκε να διατηρηθεί το αρχικό σχήμα και να αντικατασταθούν τα κεραμίδια στέγης. «Καθώς αυτό το σπίτι θα φιλοξενούσε τακτικά 10 έως 12 άτομα, δηλαδή ένα μικρό συνεργείο γυρισμάτων, θα έπρεπε να είναι ένα ωραίο μέρος για συζητήσεις, συναντήσεις, ανταλλαγή ιδεών και παρουσιάσεις», συμπληρώνει.

Εξ ου και το μεγάλο τραπέζι, η παραδοσιακή σόμπα με χώρο για χαλάρωση, οι σκάλες που οδηγούν στις κουκέτες και η κουζίνα στη γωνία. Η κουκέτα κάτω από την οροφή, αλλά ακριβώς πάνω από το τραπέζι κρίθηκε ιδανική για συνομιλίες και συζητήσεις μετά το δείπνο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες στον καναπέ ή στην εσοχή ακριβώς πίσω. Ενώ μεγάλες διπλές πόρτες δημιουργούν έναν διάλογο με τον εξωτερικό χώρο που πλαισιώνεται από μια πέργκολα. Εντωμεταξύ, το master bedroom βρίσκεται στην αρχική επέκταση.

«Παράλληλα, ανοίχτηκε η οροφή για περισσότερο χώρο, περισσότερο αέρα. Αρχικά, σχεδιάστηκε ένα τραπέζι εργασίας με τζάμι, ωστόσο καθώς προχωρούσε η κατασκευή και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος, χρησιμοποιήθηκαν value for money αντικείμενα».

Η πέργκολα ολοκληρώθηκε αργότερα, δημιουργώντας ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς που αλλάζει δυναμικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Ο στόχος ήταν να μην περιοριστεί το φως που εισέρχεται στην κατοικία και ταυτόχρονα να παρέχει ένα στέγαστρο βροχής για τον εξωτερικό χώρο».

//

Architecture: Benkobenkova architects

Architects team: Jana Benková, Juraj Benko, Marián Gombarček

Photography: Matej Hakár

Διαβάστε επίσης:

Μύκονος: Λατύπη – Μια σύγχρονη παρέμβαση στο κυκλαδίτικο τοπίο

Το palazzino στη Ρώμη που λάτρευε η Audrey Hepburn