Πιστεύει ότι ο άνθρωπος πρέπει και μπορεί να συμβιώνει αρμονικά με τη φύση. Ότι το πράσινο δεν είναι ένα διακοσμητικό συμπλήρωμα για κάθε μικρό ή μεγάλο έργο –όπως πολύ συχνά νοείται– αλλά βασικό στοιχείο, που υπενθυμίζει την αλληλεξάρτηση των πάντων. Και ακόμη, ότι η κλιματική κρίση προβάλλει επιτακτικά την ανάγκη επανασύνδεσης των ανθρώπων με το περιβάλλον τους.

Ο Θωμάς Δοξιάδης, αρχιτέκτονας –αρχιτέκτονας τοπίου, θεωρεί ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη και να μην αποτελεί απειλή για τον πλανήτη και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει μερικά από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια στη βάση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της οικολογίας τοπίου.

1

Από ιδιωτικές κατοικίες ως ξενοδοχεία 7 αστέρων και από τον αστικό σχεδιασμό ως αποκαταστάσεις τοπίου. Ή πιο συγκεκριμένα, από τα Landscapes of Cohabitation στην Αντίπαρο με κτίρια εναρμονισμένα απόλυτα με τη φύση και περιβάλλον ως το Ellinikon Experience Park, το σχεδιασμό και τη μελέτη του οποίου υπογράφει ο ίδιος.

Άποψη του Πάρκου στο Ελληνικό
Άποψη του Πάρκου στο Ελληνικό

Στο πλαίσιο του τελευταίου και η ομιλία του την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στο Ellinikon Experience Centre, το πιο προηγμένο τεχνολογικά κέντρο επισκεπτών στην Ευρώπη, που βρίσκεται μέσα στο Πάρκο.

Αντίθεση ή Συμβίωση

«Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση ή Συμβίωση;» είναι το ερώτημα που θέτει ο ίδιος στην ομιλία του, στο πλαίσιο του διαλόγου γύρω από τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, την σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και την θέση της Ελλάδας απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Πεποίθησή του άλλωστε είναι, όπως έχει πει, ότι «Είμαστε μέρος ενός δικτύου ζωής, που συνδέει τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά, τους μύκητες, τα πρώτιστα, τα έμβια και τα ανόργανα, μέρος ενός δικτύου συμβίωσης σε έναν πλανήτη πεπερασμένο. Αυτό το δίκτυο έχει διαρραγεί και πρέπει να αποκατασταθεί». Και με το σκεπτικό αυτό σχεδιάστηκε το νέο αστικό πάρκο στο Ελληνικό, σε μία έκταση 75 στρεμμάτων, με φυτά, τα οποία δημιουργούν μεταξύ τους μικρά οικοσυστήματα, που βοηθούν στην ανάπτυξη τόσο των ίδιων όσο και άλλων ειδών, ενώ άλλα μπορεί να παραπέμπουν  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα τα αρωματικά φυτά της Σίφνου και των Κυθήρων.

Ο κήπος ζεν στο Ελληνικό
Ο κήπος ζεν στο Ελληνικό

Παράλληλα, οι περίπατοι που έχουν διαμορφωθεί, μπορεί άλλοτε να οδηγούν σε έναν λόφο με θέα τη θάλασσα, άλλοτε στον κήπο zen για χαλάρωση, άλλοτε σε χώρους, όπου πολλοί άνθρωποι συναντώνται και επικοινωνούν, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία του νερού αλλά και του παιχνιδιού για παιδιά όλων των ηλικιών!

«Πιστεύουμε, ότι το συγκεκριμένο έργο ξεπερνά τη λειτουργία ενός απλού πράσινου πάρκου και προωθεί έναν καινούργιο τρόπο ζωής», όπως έχει πει ο Θωμάς Δοξιάδης.

Τα έργα

Με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Χάρβαρντ και πολλές διακρίσεις, ο Θωμάς Δοξιάδης, ιδρυτής από το 1999 του γραφείου doxiadis+ δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό -Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ηνωμένες Πολιτείες – σε έργα ευρείας κλίμακας με διεθνείς συνεργασίες στο σχεδιασμό κτιρίων και με ειδίκευση σε μελέτες αρχιτεκτονικής τοπίου. Όπως για παράδειγμα για το μεγαλύτερο, νέο οικολογικό  θέρετρο, έκτασης 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται μέσα στην περιοχή Natura στην Πορτογαλία.

Στην Ελλάδα για το πολυτελές, ξενοδοχειακό συγκρότημα Amanzoe στο Κρανίδι Αργολίδας δημιούργησε ένα περιβάλλον κατάφυτο από πεύκα, κουμαριές, λεβάντες και θυμάρι. Στο Four Seasons Astir Palace (Αστέρας Βουλιαγμένης) ένα νέο πευκοδάσος. Ανάμεσα στο πλήθος άλλων έργων εξάλλου να επισημανθεί ιδιαίτερα ο σχεδιασμός των κατοικιών στην Αντίπαρο μέσα σε 350 στρέμματα, που έχει βραβευθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις και έχει αναδειχθεί στα διεθνή μέσα.

Το Amanzoe στο Κρανίδι
Το Amanzoe στο Κρανίδι

Η εξειδίκευσή του άλλωστε στην ανάγνωση του τοπίου και στον σχεδιασμό ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά της φύσης, του έχει προσδώσει διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Το Amanzoe στο Κρανίδι
Το Amanzoe στο Κρανίδι

Τα μηνύματα 

Τιμητική αναμφίβολα ήταν και η συμμετοχή του γραφείου του στη Μπιενάλε της Βενετίας, το 2021 με την έκθεση του έργου «Entangled Kingdoms», που ήταν ο πρώτος κήπος που έχει δημιουργηθεί ποτέ, αποκλειστικά από μύκητες, θέλοντας να καταδείξει το ρόλο, ακόμη και ενός μικροσκοπικού στοιχείου στην αλυσίδα της βιοποικιλότητας και της αλληλεξάρτησης των ειδών στη φύση.

Άποψη των σπιτιών στην Αντίπαρο
Άποψη των σπιτιών στην Αντίπαρο

«Το μήνυμα του συγκεκριμένου έργου σε μία εποχή που μας απασχολούν καθημερινά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η σύνδεσή της με την πανδημία, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ», όπως είχε πει για το συγκεκριμένο έργο. «Η συμβίωση ως έννοια έχει κεντρικό ρόλο σε όλα τα έργα της doxiadis+, καθ’ ότι πιστεύουμε ,ότι δεν είναι απλά εφικτό να συνυπάρξει ο άνθρωπος με το περιβάλλον, είναι και επιβεβλημένο για το μέλλον μας».

Η ομιλία του Θωμά Δοξιάδη δίνεται στο πλαίσιο της ενότητας «Talks» του θεσμού «The Ellinikon Moments».

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες και τα όνειρά τους – Στην περφόρμανς της Γεωργίας Λαλέ στην Αθήνα

Βρετανική κυβέρνηση Vs Βρετανικό Μουσείο: Αντίθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ονειρεύονται τα σπίτια; Στη ζωγραφική του σπουδαίου καλλιτέχνη Μιχάλη Οικονόμου, ναι