• Architecture & Design

    Size matters: Διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες από το μεγαλύτερο Μουσείο του κόσμου στην Αίγυπτο

    Μουσείο στην Αίγυπτο


    Και επίσημα πλέον, το Λούβρο στο Παρίσι χάνει φέτος την πρώτη θέση παγκοσμίως που κατείχε από κατασκευής του έως σήμερα. Το πολυαναμενόμενο Grand Egyptian Museum με την σχεδιαστική υπογραφή της Heneghan Peng Architects (με έδρα το Δουβλίνο) απαθανατίστηκε πριν από τα προγραμματισμένα εγκαίνιά του στη Γκίζα της Αιγύπτου.

    Στις φωτογραφίες που κοινοποίησε η International Finance Corporation (IFC), το κολοσσιαίο κτίριο, γνωστό και ως Μουσείο της Γκίζας, πλαισιώνεται από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

    Το σχέδιο των αρχιτεκτόνων Heneghan Peng περιλαμβάνει 90.000 τετραγωνικά μέτρα έκτασης 50 εκταρίων, καθιστώντας το έτσι επίσημα ως το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο.

    Κατασκευάζεται για λογαριασμού του αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να φιλοξενήσει περισσότερα από 100.000 φαραωνικά αντικείμενα από την Αρχαία Αίγυπτο ενώ, παράλληλα με τον εκθεσιακό χώρο, θα υπάρχει παιδικό μουσείο, συνεδριακό κέντρο, αμφιθέατρο, χώροι διατήρησης και κήποι.

    Τα σχέδια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1992, όταν ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διέθεσε μια τοποθεσία σε απόσταση περίπου δύο χιλιόμετρα από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας για το έργο.

    Μόλις το 2012 ξεκίνησε η κατασκευή, εννέα χρόνια αφότου το στούντιο του Δουβλίνου Heneghan Peng Architects κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του κτιρίου (παίρνοντας το μέσα από τα χέρια των Βρετανών Arup και Buro Happold).

    Το στούντιο ολοκλήρωσε το τσιμεντένιο κέλυφος του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου το 2015 και, τότε, η πρόβλεψη για τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια ήταν για το 2018. Ωστόσο, μια σειρά πολιτικών και οικονομικών αποτυχιών έφεραν καθυστερήσεις.

    Οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν πλέον από το IFC, υποκατάστημα του ιδιωτικού τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά την παραλαβή του κτιρίου από το IFC EDGE Advanced Green Building Certification.

    Να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο μουσείο στην Αφρική που έλαβε πιστοποίηση από το πρόγραμμα, το οποίο επιβραβεύει τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν την αποδοτικότητα των πόρων.

    Σύμφωνα με το IFC, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο παρέλαβε ήδη το αντίστοιχο βραβείο για την «αποτελεσματική και κλιματικά έξυπνη σχεδίαση και κατασκευή του».

    «Το έργο σχεδιάστηκε για να πληροί τις προδιαγραφές πράσινων κτιρίων, με αποτέλεσμα πάνω από 60 τοις εκατό εξοικονόμηση κόστους ενέργειας και 34 τοις εκατό μείωση της χρήσης νερού σε σύγκριση με ένα συμβατικό κτίριο του ίδιου μεγέθους και τύπου», δήλωσε η IFC. «Το μουσείο, το οποίο έχει έκταση μισού εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, έχει λάβει μέτρα αειφορίας, όπως ανακλαστική οροφή, εξωτερική σκίαση για θερμική άνεση, φωτισμό αποδοτικής χρήσης πόρων και συσκευές νερού, εκτός από τη χρήση έξυπνων μετρητών για ενέργεια / κατανάλωση.»

    Μόλις ολοκληρωθεί, η τεράστια συλλογή φαραωνικών αντικειμένων του μουσείου θα περιλαμβάνει αρχαιότητες από τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών, που θα εκτεθούν πλήρως για πρώτη φορά από την ανακάλυψή τους το 1922.

    Ένα τελετουργικό σκάφος ή «ηλιακή φορτηγίδα» που ονομάζεται πλοίο Khufu, το οποίο θάφτηκε δίπλα στη Μεγάλη Πυραμίδα το 2.500 π.Χ., θα είναι επίσης μέρος των σημαντικών εκθεμάτων.

    Σύμφωνα με την Heneghan Peng Architects μόνο ο χώρος των μόνιμων εκθεμάτων θα ισοδυναμεί με αυτό τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου.

    Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του έργου θα είναι ένα κολοσσιαίο αίθριο εισόδου με μια μεγάλη σκάλα και ένα γλυπτό 3.200 ετών του Αιγύπτιου φαραώ Ραμσή II.

    Εξυπακούεται πως οι οπτικές συνδέσεις με τις Πυραμίδες της Γκίζας έχουν προτεραιότητα σε όλο το μήκος και πλάτος του, ενώ παράλληλα ένα πέρασμα μήκους δύο χιλιομέτρων και πλάτους 500 μέτρων θα οδηγεί απευθείας στο συγκρότημα.

    Μόλις ολοκληρωθεί, το μουσείο θα πάρει τον τίτλο του μεγαλύτερου μουσείου στον κόσμο από το Λούβρο στο Παρίσι της Γαλλίας, το οποίο περιλαμβάνει 73.000 τετραγωνικά μέτρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλέξανδρος Τομπάζης: Μια μικρή ωδή (και αντίο) στον κορυφαίο αρχιτέκτονα

    Επική σύγκλιση ιαπωνικής και σκανδιναβικής αισθητικής

    Casa Gaia Μύκονος: Θέα 270 μοιρών σε όλο το Αιγαίο



    ΣΧΟΛΙΑ