Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Salmon Eye: Tο βραβευμένο με Michelin εστιατόριο Iris στο Hardangerfjord της Νορβηγίας είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα

Η Norm Architects αποκαλύπτει το έργο της, Salmon Eye, για το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο “Iris” στο Hardangerfjord της Νορβηγίας.

Περισσότερο από το να στεγάζει το εστιατόριο Iris, το κομψοτέχνημα Salmon Eye είναι ένας εντυπωσιακός πλωτός επισκέπτης υδατοκαλλιεργιών και κέντρο πληροφοριών που βρίσκεται λίγο έξω από το Rosendal – ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που σχεδιάστηκε από την Kvorning Design.

Επενδεδυμένο με λέπια από ανοξείδωτο χάλυβα, μιμείται το λαμπερό, ασημί δέρμα του σολομού και λάμπει έντονα στο φιορδ. Ο ελλειψοειδής σχεδιασμός του κτιρίου, που μοιάζει με μάτι ψαριού, το κάνει ένα εντυπωσιακό ορόσημο ορατό από μίλια μακριά, ακόμη και από τον αέρα.

Το εσωτερικό του εστιατορίου, φιλοτεχνημένο από τους Norm Architects, έρχεται σε εξαιρετική αντίθεση και συμπληρώνει την πρωτοποριακή, ελλειψοειδή αρχιτεκτονική που σχεδιάστηκε από την Kvorning Design.

Ο απρόσκοπτος συνδυασμός επίπλων κατά παραγγελία, απαλού φωτισμού και φυσικών υλικών δημιουργεί μια ζεστή, οικεία ατμόσφαιρα ανάμεσα στις εντυπωσιακές καμπύλες από χάλυβα του κτιρίου.

Φτάνοντας στο Iris μετά από ένα αξέχαστο ταξίδι με σκάφος, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα προκαθορισμένο μενού γευσιγνωσίας που δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα, τα τοπικά συστατικά και τη ζωή κάτω από τη θάλασσα. Αυτή η εξαιρετική γευστική εμπειρία ενισχύεται περαιτέρω από την εκπληκτική πανοραμική θέα στα φιόρδ, τους παγετώνες και τα μαγευτικά βουνά.

Το εσωτερικό του εστιατορίου αντιπαραβάλλει αριστοτεχνικά και συμπληρώνει την καινοτόμο και μπρουταλιστική αρχιτεκτονική του Salmon Eye. Οι κυματοειδείς καμπύλες του εσωτερικού συμπληρώνονται από έπιπλα κατά παραγγελία που εναρμονίζονται με τις λείες καμάρες του δωματίου, αποφεύγοντας την επιβολή συμβατικών ορθογώνιων κομματιών.

Δημιουργικές λύσεις, όπως φορητές λάμπες και χαλιά κατά παραγγελία, συνδυάζονται άψογα με την αρχιτεκτονική, δημιουργώντας μια φυσική ροή στο χώρο.

Η ατμόσφαιρα είναι μια προσεκτικά φτιαγμένη αντίφαση. Ενώ η επιβλητική κατασκευή από χάλυβα μιλάει για δύναμη και νεωτερισμό, στοιχεία ζεστασιάς και άνεσης, όπως το ξύλο καρυδιάς, βελούδινα χαλιά και ντυμένα

έπιπλα, δημιουργούν ένα οικείο, φιλόξενο σκηνικό που απευθύνεται στις ανθρώπινες αισθήσεις. Αυτό το άνετο καταφύγιο, με φόντο τη θάλασσα, προσφέρει μια οικεία γευστική εμπειρία στις ενίοτε σκληρές σκανδιναβικές καιρικές συνθήκες.

Για να ενισχυθεί η αίσθηση οικειότητας σε αυτή την ασυνήθιστη τοποθεσία, το άλλοτε ανοιχτό δωμάτιο έχει χωριστεί προσεκτικά σε μικρότερους, πιο αναπαυτικούς χώρους. Αυτός ο στρατηγικός διαχωρισμός όχι μόνο δημιουργεί μια ιεραρχία στο χώρο, αλλά και κεντρίζει την περιέργεια, διασφαλίζοντας ότι οι επισκέπτες ανακαλύπτουν την ομορφιά του εστιατορίου σταδιακά και όχι αυτόματα κατά την είσοδό τους.

Οι φυσικές υφές και οι ρέουσες γραμμές της καρυδιάς, σε συνδυασμό με έπιπλα και απαλά, καμπύλα στοιχεία, φέρνουν μια αίσθηση άνεσης και αρμονίας στο χώρο. Αυτή η στοχαστική ενσωμάτωση οργανικών υλικών, όχι μόνο ενισχύει την απτική εμπειρία, αλλά και συνδέει τους επισκέπτες με τη γύρω φυσική ομορφιά, ενισχύοντας τη δέσμευση του εστιατορίου για βιωσιμότητα και αισθητηριακή εμβάπτιση.

Το στήσιμο του τραπεζιού είναι ένας φόρος τιμής στο σκανδιναβικό περιβάλλον, με φυσικά υλικά, γήινους τόνους και μινιμαλιστικό σχεδιασμό που απηχεί την ακατέργαστη ομορφιά του Hardangerfjord. Βελτιώνει τη γευστική εμπειρία προσγειώνοντας τους επισκέπτες στο τοπικό τοπίο, θέτοντας τη βάση για μια γιορτή της βαθιάς σύνδεσης μεταξύ φύσης και κουζίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Τζόνι Ντεπ σε νέο ρόλο – Μια έκθεση – έκπληξη με έργα του

Η τελευταία Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 3.220.000 ευρώ

Η μετενσάρκωση ενός παλιού κελαριού στη Μεσαριά της Σαντορίνης