Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Rhoēs στη Σέριφο: Ένα σπίτι εισέρχεται στο έδαφος

Αυτή η βίλα ενσωματώνει έναν αρμονικό συνδυασμό παραδοσιακής κυκλαδίτικης γοητείας και μοντέρνας κομψότητας.

Το αρχιτεκτονικό έργο Rhoēs στη Σέριφο με την υπογραφή των Sinas Architects (Γιώργος Σίνας, Ειρήνη Αναστασίου, Λευτέρης Μούρας) προβάλει με εξαιρετικό τρόπο τις πολλαπλές συνδέσεις του κτιρίου με το φυσικό τοπίο που το περιβάλλει.

Πήρε το όνομα του από την ροή / ρευστότητα, λόγω του παιχνιδιάρικου κυματισμού του σπιτιού με το περιβάλλον του. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σχέδιο που αποπνέει ξεχωριστή κομψότητα, ενσωματώνοντας παραδοσιακά κυκλαδίτικα στοιχεία στη διαδικασία.

Το Rhoēs είναι μια κατοικία επιφάνειας 300 τετραγωνικών (με έναν ξενώνα επιφάνειας 90 τετραγωνικών), φωλιασμένο απρόσκοπτα σε οικόπεδο στις αγροτικές παρυφές της Σερίφου. Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από το δραματικό βραχώδες τοπίο και τις απότομες πλαγιές, ντυμένες σε αγκαθωτούς άγριους θάμνους.

Εκτός από την κάλυψη όλων των λειτουργικών απαιτήσεων και αναγκών και της παράλληλης χρήσης της εκπληκτικής θέας προς τη θάλασσα, ο πρωταρχικός στόχος σχεδιασμού ήταν να ενσωματωθεί το κτίριο στο φυσικό του περιβάλλον.

Λειτουργώντας ως σπηλαιώδης δομή, το κτίριο διατηρεί σκόπιμα μια διακριτική παρουσία, επιτρέποντας στην εκπληκτική θέα να τραβήξει την προσοχή.

Τα μόνα χαρακτηριστικά του σπιτιού που παραμένουν ορατά είναι η κύρια πρόσοψη και οι μακριές σχισμές που εμφανίζονται στη γη στο πίσω μέρος του σπιτιού, δημιουργημένες για να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα και να αυξάνουν το φυσικό φως στους εσωτερικούς χώρους.

Για να μπει το σπίτι στο υπάρχον έδαφος έγινε ευθύγραμμη τομή. Η άκρη αυτής της είναι εκεί που τελειώνει η οροφή του σπιτιού και γίνεται ένας εξωτερικός θόλος με λεπτή άκρη.

Κάτω από το κουβούκλιο, η πρόσοψη είναι φιλοτεχνημένη με λιθοδομή, συλλεγμένη από την ανασκαφή του οικοπέδου.

Η λιθοδομή ως υλικό, εκτός από το ότι συνδέει το κτίριο με το φυσικό τοπίο, του προσδίδει ένα παραδοσιακό και τραχύ ύφος.

Σχεδιασμένο με τον ελεύθερο κυματισμό της λιθοδομής προκαλεί μια αίσθηση ελαφρότητας, που μοιάζει με ύφασμα ή κορδέλα που κυματίζει στο αεράκι. Αυτή η κίνηση δημιουργεί ενδιαφέρουσες εσοχές και κόγχες για τη βεράντα, ενώ παράλληλα δημιουργεί υπέροχες σκιές.

Επεκτεινόμενη πέρα από το κτίριο, η πέτρινη πρόσοψη συγχωνεύεται άψογα με τους τοίχους από ξερολιθιά στην άκρη του οικοπέδου.

Ενώ η επιφάνεια του δαπέδου της βεράντας τονίζει τους κυματισμούς από την ασυνήθιστη κυκλική πισίνα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι αέναες σταγόνες νερού πέφτουν μέσα σε αυτήν.