Αυτός είναι και ο άκρως συλλεκτικός καρπός της συνεργασίας του ήρωας της ambient μουσικής με τη Λονδρέζικη γκαλερί Paul Stolper.

Είναι η απαλότητα αυτών των χρωμάτων και ο τρόπος που συγχωνεύονται μεταξύ τους που το καθιστούν τόσο σαγηνευτικό.

Ο λόγος για τον Brian Eno, ο οποίος συνεργάστηκε με την Paul Stopler Gallery για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο πικάπ neon, εξαιρετικά περιορισμένης έκδοσης που αλλάζει χρώματα. Το πικάπ (για 33 και 45 rpm vinyl), το οποίο είναι σε περιορισμένη σειρά μόλις 50 μονάδων, λάμπει σε διάφορα χρώματα, καθώς παίζει μουσική και είναι διαθέσιμο για αγορά στον ιστότοπο της Λονδρέζικης γκαλερί.

«Από τα πρώτα μου πειράματα με το φως και τον ήχο στα τέλη της δεκαετίας του ’60, δεν έπαψαν ποτέ να με γοητεύουν τα εκπληκτικά περίπλοκα, πολύπλοκα και απρόβλεπτα αποτελέσματα που παράγονται από απλά ντετερμινιστικά συστήματα. Από την απλότητα προκύπτει η πολυπλοκότητα. Αυτό είναι για μένα το απόσταγμα της θεωρίας της εξέλιξης και της cybernetics», δήλωσε ενθουσιασμένος ο μουσικός .

Θυμόμαστε βεβαίως και τον John Cage, ο οποίος κάποτε είπε πως «Η λειτουργία της Τέχνης είναι να μιμείται τη Φύση με τον τρόπο λειτουργίας της». Και  ακριβώς αυτός φαίνεται να ήταν ο στόχος για τον Eno –  σε όλη την επαγγελματική του ζωή.

Σχετικά με το νέο πικάπ, ο θρυλικός μαέστρος της ambient μουσικής Eno συνέχισε: «Το φως από αυτό ήταν απτό σα να πιάστηκε σε ένα σύννεφο ατμού. Καθίσαμε να παρακολουθούμε για…αιώνες, συγκινημένοι από αυτή την εντελώς νέα εμπειρία του φωτός ως φυσική παρουσία». Ναι, αυτό το πικάπ είναι ένα ψυχεδελικό και εξελισσόμενο μείγμα ήχου και οράματος και ταυτόχρονα ένα έργο τέχνης από μόνο του.

«Μια από τις μεγάλες ανακαλύψεις της θεωρίας της εξέλιξης είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις με απλά πράγματα – και θα γίνουν πολύπλοκα. Αυτό είναι αδιανόητο, ένα από αυτά τα πράγματα που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να συλλάβει αμέσως. Δεν έχει νόημα μέχρι να το δεις», συνέχισε ο μουσικός.

«Αυτό το μικρό χρηστικό αντικείμενο, που δε μπορεί να περιέχει τόσες πολλές οδηγίες, παράγει εντούτοις αυτόν τον εξαιρετικά περίπλοκα συνυφασμένο, αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει σε αυτό το έργο είναι ότι αποτελεί απόδειξη αυτού».

//

https://www.paulstolper.com/

Διαβάστε επίσης:

Telescope House: Μία κατοικία σαν… τηλεσκόπιο

Gnizdo Houses: Μια καλύβα από το μέλλον δείχνει τη νέα αρχιτεκτονική των προαστίων

Micro to the Max: Μπορεί μία κατοικία «τρύπα» 35 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας να μοιάζει με έργο τέχνης;