array(0) {
}
        
    
Menu
0.94%
Τζίρος: 74.73 εκατ.

Συνελήφθη 49χρονος για τη γιάφκα στο Παγκράτι

Architecture & Design

Πύργος Πειραιά: Ο πρώτος ψηφιακός και πράσινος ουρανοξύστης «ψηλώνει» τον Πειραιά

Πύργος Πειραιά

Την επόμενη μέρα του Πειραιά, που φιλοδοξεί να καταστεί το νέο κέντρο επιχειρηματικότητας της Ελλάδας, σηματοδοτεί η ανάπλαση του Πύργου Πειραιά, ένα έργο που έδωσε δεύτερη ευκαιρία σε ένα εμβληματικό ακίνητο, το οποίο, ωστόσο, παρέμεινε κουφάρι για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Μετά την ολοκλήρωση της «σκυταλοδρομίας» εκατοντάδων επαγγελματιών που ανέλαβαν την επανατοποθέτηση του δεύτερου ψηλότερου κτιρίου της χώρας στην επιχειρηματική, εμπορική και κοινωνική ζωή του Πειραιά, το ακίνητο επανασυστήθηκε ως ο πρώτος βιοκλιματικός και ψηφιακός ελληνικός ουρανοξύστης.

Αναφορικά με τους συντελεστές που δέχθηκαν την επιχειρηματική πρόκληση να υλοποιήσουν την επένδυση εν μέσω πανδημίας και γεωπολιτικού ρίσκου, θυμίζουμε πως το κοινοπρακτικό σχήμα των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments, ήταν που υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου για 99 χρόνια μετά από συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό του δήμου Πειραιά. Την κύρια εργολαβία ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ στη χρηματοδότηση του έργου συνέβαλε η Alpha Bank. Σημειωτέον ότι πρόκειται για μία επένδυση, που η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία της, αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.

Τα πράσινα χαρακτηριστικά

Ως σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας, ο Πύργος Πειραιά δε θα μπορούσε να ανακαινιστεί χωρίς να είναι σε πρώτο πλάνο τα πράσινα χαρακτηριστικά του, στοχεύοντας στην ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και σε ακόμα μία, παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση, που αφορά την υγεία και την ευεξία των χρηστών του κτιρίου, την πιστοποίηση WELL.

Η καινοτομία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα Βαλκάνια είναι η διαλογή των δομικών υλικών που αφαιρέθηκαν από την όψη του κτιρίου. Τα συνεργεία προχώρησαν στην αποξήλωση της παλαιάς όψης και τον διαχωρισμό του γυαλιού από τα υπόλοιπα υλικά, έτσι ώστε να σταλεί σε εργοστάσιο της Saint-Gobain στη Ρουμανία και να ανακυκλωθεί, με σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα ως νέο υλικό, μέρος του οποίου επανατοποθετήθηκε στο έργο.

 

Με τη διαδικασία αυτή ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 126 τόνοι γυαλιού. Επίσης, το κτίριο κατασκευάστηκε με τη μέθοδο BIM με LOD 500. Στο δώμα που βρίσκεται στον 23ο όροφο, έχουν τοποθετηθεί 500 τ.μ. φωτοβολταϊκών πανέλων για τη μερική κάλυψη της ηλεκτροδότησης του κτιρίου, ενώ έχει φυτευτεί με μεσογειακά φυτά για τη βελτίωση του μικροκλίματος και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως για την ασφαλή λειτουργία του Πύργου, έχουν ληφθεί μέτρα όπως ο αποκαπνισμός και η υπερπίεση κλιμακοστασίων και η δυνατότητα λειτουργίας του σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Διεθνείς φιλοξενίες στον Πύργο

Στο τοπόσημο του Πειραιά που «ψήλωσε» τον ορίζοντα της πόλης έδειξαν εμπιστοσύνη μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς.

Στον Πύργο φιλοξενούνται γραφεία διακεκριμένων επιχειρήσεων, χώροι εστίασης και άθλησης, ένα φαρμακείο καθώς και εμπορικά καταστήματα μεγάλων πολυεθνικών. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο, τον 1ο και 2ο όροφο, λειτουργεί από τον Μάιο του 2024, το μεγαλύτερο κατάστημα Zara και Zara Home της Ελλάδας, με συνολική επιφάνεια 5.850 τ.μ.

Στο ισόγειο και τον 1ο επίσης, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2023, το 1.200 τ.μ. κατάστημα αθλητικών ειδών του βρετανικού κολοσσού JD Sports, ενώ στο προσεχές διάστημα, στο ισόγειο του κτιρίου, στη συμβολή των οδών Μακράς Στοάς και Ιπποκράτους, θα βρίσκει κανείς το φαρμακείο της γνωστής αλυσίδας Papanikolaou Pharmacies.

 

Στον τρίτο όροφο του Πύργου Πειραιά, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, ένας πολυχώρος εστίασης υποδέχεται επισκέπτες και ενοίκους, με τα Nice n Easy café, Nice n Easy Bistrot, Majestic και Cloud 9. Στον 4ο, το γυμναστήριο Athlesis προσφέρει υπηρεσίες personal training ενώ στον ίδιο όροφο συνυπάρχει ένας χώρος Wellness για τους ενοίκους του κτιρίου. Από τον 5ο έως τον 22ο, με θέα 360 μοιρών, και επιφάνεια περίπου 1.000 τ.μ. οι όροφοι γραφείων έχουν ξεκινήσει να παίρνουν ζωή, καθώς στους ορόφους 9 έως 14, έχει ήδη εγκατασταθεί η Dialectica, που δραστηριοποιείται στον κλάδο knowledge brokering της παγκόσμιας αγοράς.

default

Σύντομα, στον 15ο, πρόκειται να μετεγκατασταθεί η NorthStandard, ένα από τα μεγαλύτερα P&I Clubs με γραφεία που καλύπτουν όλα τα κύρια ναυτιλιακά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Αυστραλίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ στον 22ο βρίσκεται ήδη ο Όμιλος V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη, περιβαλλοντικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στους τομείς της συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην πράσινη τεχνολογία και στις επενδύσεις, με δραστηριότητα που επεκτείνεται και εκτός συνόρων με παρουσία στην Αίγυπτο και τα Βαλκάνια. Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες μισθώσεις του Πύργου.

Ο Πύργος Πειραιά άνοιξε επίσημα τις πύλες του

Στις 4 Ιουνίου, βραδιά των εγκαινίων του Πύργου, κυριαρχούσε το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, των δύο στοιχείων που τον περιβάλλουν. Το κτίριο των 22 ορόφων εγκαινιάστηκε, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και δημοσιογράφων, ενώ προς τιμή των συντελεστών του έργου – οι εργασίες ανακατασκευής του οποίου διήρκεσαν τέσσερα χρόνια – δημιουργήθηκε για τη βραδιά αυτή μία έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα και τίτλο «People of Piraeus Tower».

Το κόψιμο της κορδέλας ακολούθησε ένα μουσικό και φωτιστικό θέαμα 45 λεπτών, κατά το οποίο 30 μουσικοί της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών εκτέλεσαν το «Βαλς της Πευκοβελόνας» του συνθέτη Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, έργο το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη βραδιά των εγκαινίων. Ταυτόχρονα, 360 drones πέταξαν πάνω από το λιμάνι του Πειραιά σχηματίζοντας σμήνη από γλάρους και κύματα της θάλασσας, καταλήγοντας στον σχηματισμό του λογοτύπου της Piraeus Tower και στη συνέχεια 600 πυροτεχνήματα τοποθετημένα στην οροφή του κτιρίου, χρωμάτισαν την επαύριον του Πειραιά.

 

 

Το παρών έδωσε και o Ιωάννης Βικέλας, ένας από τους πρωτεργάτες του αρχιτεκτονικού τοπόσημου, που αξιοποιήθηκε μόνο εν μέρει από το 1972, οπότε ολοκληρώθηκε η κατασκευή του. Το 2001, ο Πύργος πέρασε στην κατοχή του Δήμου Πειραιά, ο οποίος μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης με την Piraeus Tower Α.Ε., έχει λαμβάνειν ετήσιο μίσθωμα μεγαλύτερο του 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ουρανοξύστη. 

Στην λαμπερή εκδήλωση των εγκαινίων του εμβληματικού τοπόσημου, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Tower και της Dimand, μίλησε για «έναν “φάρο” ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και σύνδεσης με την κοινότητα, ο οποίος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων και έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς.

Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Tower και της Dimand
Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Tower και της Dimand

Το κτίριο αυτό τιμά την πόλη γιατί σήμερα είναι το πιο πράσινο, σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο κτίριο που υπάρχει στην Ελλάδα. Σήμερα, ο Πειραιάς πρωταγωνιστεί, παίρνει τη θέση που του ανήκει στο λεκανοπέδιο και εξελίσσεται από μια πόλη συνυφασμένη απόλυτα με τη ναυτιλία σε έναν ολοκληρωμένο προορισμό με πολυδιάστατη ταυτότητα και δυναμική».

Photo Credits: Νικόλας Χατζηφώτης, Γεωργία Θεοδώρου & Γιώργος Ξύγκας, Elias Joidos

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pharrell Williams σχεδιάζει το ακριβότερο σκυλόσπιτο στον κόσμο για τον Louis Vuitton
Το διαμέρισμα του Karl Lagerfeld βγαίνει στην αγορά
Η Bentley τιμά την Ημέρα Μνήμης με την Bentayga EWB Mulliner
Απόβαση της Oppenheim Architecture στην Κύπρο
Glamping redefined: Η BRABUS απελευθερώνει το θεριό
Mercedes-Benz – Moncler: Η συνεργασία που δεν είχαμε αντιληφθεί πως κατά βάθος επιθυμούσαμε
Rhoēs στη Σέριφο: Ένα σπίτι εισέρχεται στο έδαφος
Φορώντας στον καρπό τον Andy Warhol
Design Pergola: Γένους θηλυκού, όπως η διαχρονικότητα και η αισθητική
Η Tesla αποκαλύπτει το ρετρό – φουτουριστικό Robovan