Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

«Πειράζοντας» την τελειότητα

Η Conner + Perry Architects ολοκληρώνει την προσθήκη βεράντας σε ένα από τα κοσμήματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με την υπογραφή του John Lautner, το περίφημο Sheats-Goldstein Residence, στο Λος Άντζελες.

Το αρχιτεκτονικό στούντιο Conner + Perry Architects τόλμησε προσθήκες στο ιστορικής σημασίας αρχιτεκτονικό κόσμημα, Sheats-Goldstein Residence, στο Λος Άντζελες, το οποίο σχεδίασε ο Αμερικανός αρχιτέκτονας John Lautner τη δεκαετία του 1960.

Η Conner + Perry Architects μόλις ολοκλήρωσε τις εργασίες στην κάτω βεράντα της απότομης εμβληματικής τοποθεσίας, με το αρχικό σπίτι Lautner στην κορυφή της. Να σημειωθεί πως το κατώτερο τμήμα ονομάζεται Goldstein Entertainment Complex.

Οι νέες προσθήκες που ολοκληρώθηκαν υπό την Conner + Perry Architects περιλαμβάνουν ένα spa, lounge και χώρο υποδοχής, υπό τη διεύθυνση του Jim Goldstein, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης από το 1972.

«Υπήρχε πάντα ένα έντονο αίσθημα σεβασμού για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του αρχικού σπιτιού που σχεδιάστηκε από τον Lautner και οποιαδήποτε εξέλιξη θα ήταν πάντα και μόνο εφικτή με σεβασμό στη διατήρησή του», δήλωσαν οι Kristopher Conner και James Perry.

«Εκτός από τα εμπόδια υλικοτεχνικής υποστήριξης και σχεδιασμού της εργασίας σε μια τόσο δραματική και εμβληματική τοποθεσία στην πλαγιά του λόφου, είχαμε και την ταχυδακτυλουργική σχεδόν πλοήγηση στο ακατάπαυστο πρόγραμμα διαφόρων εκδηλώσεων και γυρισμάτων μόδας ή ταινιών που εθιμοτυπικά λαμβάνουν χώρα εδώ.

Ωστόσο μέσα σε όλο αυτό, παρέμεινε στην πρώτη γραμμή του μυαλού μας η πεποίθηση πως η τοποθεσία είναι αυτό που θεωρούμε αρχιτεκτονικό ιερό έδαφος – και ως τέτοιο το προστατέψαμε», πρόσθεσαν οι αρχιτέκτονες.

Βεβαίως, ο Lautner υπήρξε ένας από τους δεξιοτέχνες της αμερικανικής οργανικής αρχιτεκτονικής – έτσι, η προσπάθεια να διατηρηθεί πάση θυσία το αρχικό σχέδιο στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε και οι επόμενες γενιές να μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το αριστούργημα, ήταν μέγιστης σημασίας.

Η παρέμβαση των Conner + Perry Architects περιλαμβάνει την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κτιρίου από σκυρόδεμα με τραχιές προσόψεις που ταιριάζει στην πλαγιά του λόφου και κορυφώνεται από μακριούς υαλοπίνακες.

Η κατασκευή έχει ένα γήπεδο τένις στην κορυφή και οδηγεί σε ένα τσιμεντένιο αίθριο που περιβάλλει τους χώρους του σαλονιού και της βιβλιοθήκης και σε ένα πρόβολο με τσιμεντένιες σκάλες που οδηγούν στο καταπράσινο περιβάλλον.

Μια σκάλα οδηγεί κάτω στο μπαρ και στο lounge. Από εδώ διακλαδίζονται μεγάλα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης της βιβλιοθήκης και των γραφείων.

Σκυρόδεμα, γυαλί, ανοξείδωτος χάλυβας και προσαρμοσμένα ενσωματωμένα καθίσματα συμπεριλήφθηκαν για αναφορά στην παλέτα υλικών που αγαπούσε ο Lautner.

«Η επέκταση δεν συνδέεται φυσικά με το αρχικό σπίτι του Lautner παρά μόνο μέσω του τοπίου – και σίγουρα συνδέεται και με το πνεύμα του μεγάλου μαέστρου. Είναι μια έκφραση των επιθυμιών του Goldstein και της τοποθεσίας», προσέθεσαν οι Conner και Perry.

«Το σχέδιο παραμένει σε συνομιλία με το αρχικό σπίτι και ταυτόχρονα είναι μια εξέλιξη της γλώσσας που καθιέρωσε ο Lautner, αλλά όχι αντίγραφο αυτής.

Οι αρχές της οργανικής φιλοσοφίας υπαγορεύουν ότι ο χώρος πρέπει να είναι μια μοναδική αντανάκλαση της χρήσης για την οποία προορίζεται, έτσι η γεωμετρία και τα υλικά που είναι κοινά με το σπίτι προσαρμόζονται σε μια νέα λειτουργία και μια ελαφρώς διαφοροποιημένη σχέση με το τοπίο».

Υπενθυμίζουμε, πως το 2016, ο Goldstein ανακοίνωσε πως το ακίνητο θα ανατεθεί στο Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες (LACMA) προκειμένου να διατηρηθεί η κληρονομιά του σπιτιού.

 

Φωτογραφίες: Joe Fletcher

http://www.lacma.org/

http://www.conner-perry.com/

Διαβάστε επίσης:

Έργο του Claude Monet αναμένεται να σπάσει ρεκόρ σε δημοπρασία

Μπορεί το graphic design να κερδίσει τις εκλογές;

Πηγαίνοντας πίσω στο μέλλον του design