Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Πηγαίνοντας πίσω στο μέλλον του design

Η Knoll επανεκδίδει την επική Tugendhat Chair με την υπογραφή του Mies van der Rohe.

Μεταξύ των πολλών ταλέντων του αρχιτέκτονα, σχεδιαστή εσωτερικών χώρων και ακαδημαϊκού Mies van der Rohe ήταν η έμφυτη ικανότητα να βελτιώνει τη μορφή ενός αντικειμένου. Σε ό,τι αφορά τα σχέδια επίπλων του, λίγα παραδείγματα αυτής της ικανότητας είναι πιο εκλεπτυσμένα και κομψά από αυτό που παρέχει η πολυθρόνα Tugendhat, την οποία η εταιρία Knoll αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει τώρα.

Αρχικά, σχεδιάστηκε από τον Mies van der Rohe το 1929 – την ίδια χρονιά που σχεδίασε την διασημότερη πολυθρόνα του κόσμου, την περίφημη Barcelona. Η Tugendhat με τα προαιρετικά υποβραχιόνια (για μέγιστη άνεση) και το ατσάλινο πλαίσιο προσέφερε εξ αρχής ένα εύρος κινήσεων, διασφαλίζοντας πως το άτομο που κάθεται επάνω της μπορεί να αλλάξει γρήγορα τις θέσεις του καθίσματος χωρίς απώλεια άνεσης. Μια τελευταία λεπτομέρεια δίνεται από τα δερμάτινα λουριά που σχηματίζουν την πλάτη, καθιστώντας τα τόσο βασικό κομμάτι της αισθητικής όσο και της επιπλέον στήριξης καθίσματος. «Όταν κάθεσαι, υπάρχει μια απαλή αναπήδηση, δίνοντας στο σχέδιο ένα δυναμικό πνεύμα», δήλωσε ο Jonathan Olivares, αντιπρόεδρος σχεδιασμού της Knoll.

«Εμπλέκει τον χρήστη μέσα στο χώρο με τρόπο που επηρεάζει τελικά το πώς εκείνος αισθάνεται το συνολικό αποτέλεσμα σχεδιασμού».

Για να γιορτάσει τόσο την επιστροφή της, όσο και τη μοναδική αισθητική του Mies van der Rohe, η Knoll επέλεξε για την παρουσίασή της τη Villa Tugendhat στο Brno της Τσεχίας – το σπίτι για το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά η Tugendhat από τον μαέστρο της αρχιτεκτονικής, ώστε να δείξει πώς το σχέδιό της βρίσκεται στη διασταύρωση του σχεδιασμού, της τέχνης, της φύσης και, τελικά, της ίδιας της ζωής.

Με την υπογραφή των Mies van der Rohe και Lilly Reich, η Villa Tugendhat αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, κάνοντας τις εικόνες της καμπάνιας που συνοδεύουν την επιστροφή, φόρο τιμής στη διαρκή επίδραση του δημιουργού της.

Η Tugendhat είναι πλέον διαθέσιμη σε διαφορετικά υλικά και φινιρίσματα μέσω του διαδικτυακού καταστήματος Knoll – με τις τιμές να κυμαίνονται από $5.195-$7.695 USD.

Διαβάστε επίσης:

Morgan Midsummer: Μια τολμηρή barchetta με τη σχεδιαστική υπογραφή του Pininfarina

Τα επικά Bronco και Mustang εμπνέουν μια νέα γενιά ποδηλάτων

Είναι η Athens Kallithea FC η πιο stylish ομάδα;