Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Paris 2024 Architecture: Πρόκειται για γλυπτό ή skatepark;

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων το Παρίσι παρουσίασε στον πλανήτη το όμοιο με γλυπτό και κομψότερο αρχιτεκτονικά skatepark στο Centre Pompidou.

Ο καλλιτέχνης Raphaël Zarka συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Jean-Benoît Vétillard για να δημιουργήσει ένα skatepark σε σχήμα πετάλου που ορίζεται από έντονα χρώματα – φυσικά, πού αλλού, παρά στο Παρίσι.

Με παραγγελία από το μουσείο τέχνης Centre Pompidou και με την υποστήριξη των Nike, το Cycloid Piazza skatepark βρίσκεται στην πλατεία Centre Pompidou και λειτουργεί ως γλυπτό, προσφέροντας απόλαυση τόσο στους skateboarders, όσο και στους μη μυημένους επισκέπτες.

Χτισμένο από βαμμένο κόντρα πλακέ σημύδας, το γλυπτό των Zarka και Vétillard παρέχει 400 τετραγωνικά μέτρα χώρου για skateboarding που αποτελείται κυρίως από ένα ημικυκλικό τμήμα και μια ράμπα ύψους 3,5 μέτρων.

Τρεις τύποι καμπυλών χρησιμοποιήθηκαν για τη δομή, ο καθένας τονίστηκε μέσω της χρήσης χρώματος – με αποχρώσεις του πράσινου, του μπλε και του κίτρινου που αντιστοιχούν στις καμπύλες κυκλοειδούς, έλλειψης και τόξου, αντίστοιχα.

Ο Zarka, ο οποίος έχει σχεδιάσει πολλά skateparks στο παρελθόν και έχει γράψει τομ δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο στην αρχιτεκτονική, αντλεί επιρροή για τα σχέδιά του από το έργο του μαθηματικού Galileo.

«Τα πειράματα του Galileo και των διαδόχων του μου επιτρέπουν να θεωρήσω τις υποδομές που κατασκευάστηκαν για τη χρήση του skateboarding όπως τόσα πολλά όργανα που προορίζονται για την ακούσια μελέτη της κλασικής μηχανικής», είπε ο Zarka.

Το γλυπτό κατασκευάστηκε βεβαίως για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, αλλά θα παραμείνει ως έκθεμα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Διαβάστε επίσης:

Εσείς πόσα θα δίνατε για να αγοράσετε το θρυλικό Winn House με την υπογραφή του Frank Lloyd Wright;

Μύκονος: Η Villa Lithos της Σοφίας Μπιθαρά με την εντυπωσιακή infinity pool πωλείται έναντι 25 εκατ. ευρώ

Dimand: Ο …αγώνας στον Πύργο Πειραιά