Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Ο χρόνος σταματά στο 1900

Στεγασμένο σε ένα παραθαλάσσιο νεοκλασικό αρχοντικό του 19ου αιώνα, γνωστό ως «Έπαυλη Μαστορίδη», το 1900 Hotel στην πανέμορφη Σύμη είναι ένας χώρος όπου ο χρόνος δείχνει να σταματά.

Μικροσκοπικό και πανέμορφο, το νησί της Σύμης μοιάζει να έχει βγει από κινηματογραφικό στούντιο. Μοιάζει με μουσείο ζωντανό, απλωμένο σε αυλές και αρχοντικά. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν τα 2500 πολύχρωμα νεοκλασικά της κτίρια. Ένα εξ αυτών, και η γνωστή άλλοτε ως «Έπαυλη Μαστορίδη», το 1900 Hotel.

O Μαστορίδης ήταν ο άνθρωπος που έφερε την πρώτη αυτόνομη στολή κατάδυσης («σκάφανδρο») στην Ελλάδα και τη Σύμη. Του δόθηκε ως δώρο από τους Βρετανούς (το 1862), για τους οποίους εργαζόταν ως καπετάνιος στις Δυτικές Ινδίες.

Η πλοκή της ιστορίας πυκνώνει, καθώς ήταν η σύζυγός του, μια γυναίκα το 1862, που είχε το θάρρος και τη θέληση να το δοκιμάσει για πρώτη φορά μπροστά σε όλους τους άντρες του νησιού, που ήταν απρόθυμοι να το κάνουν.

Αυτή ήταν ιστορικά η χρονιά που σηματοδότησε την οικονομική άνοδο και άνθηση της Σύμης και ήταν αυτό το ίδιο το περιστατικό που θα άλλαζε τον χάρτη για την οικονομία των Δωδεκανήσων.

Η χαρακτηριστική του αισθητική μπορεί να περιγραφεί ως νοσταλγική, αλλά παραμένει με έναν μαγικό τρόπο σύγχρονη – μέσα από έναν συνδυασμό εξαιρετικών vintage επίπλων, ψηλών ταβανιών και ανεμπόδιστης θέας στο πολύχρωμο λιμάνι της Σύμης.

Μια εκπληκτική απλότητα, που καταφέρνει έτσι να βάζει αυτόματα τον εκάστοτε επισκέπτη στον ρόλο του πρωταγωνιστή.

Η αρχική δομή έμεινε σχεδόν ανέπαφη, ενώ μέσω της προσεκτικής αναστήλωσης του αρχιτέκτονα Δημήτρη Ζωγράφου, το κτίριο, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, κράτησε ζωντανή την κληρονομιά του, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ξαναζήσουν μια σύγχρονη εκδοχή της μακράς και σπουδαίας ιστορίας του.

Κάνοντας μικρές τροποποιήσεις για να επιτρέψει την προσαρμογή του κτιρίου στη νέα του χρήση ως ξενοδοχείο, ο αρχιτέκτονας επέλεξε να διατηρήσει πτυχές του ιστορικού κτιρίου για να υποδείξει, τελικά, την ηλικία του.

Περπατώντας στους εσωτερικούς χώρους, οι επισκέπτες μπορούν να νιώσουν τη γοητεία μιας περασμένης εποχής, όπου η αρχιτεκτονική και η ιστορία αλληλοεπιδρούν σε μια διαχρονική ατμόσφαιρα.

Μερικοί από τους αρχικούς τοίχους και τις δοκούς δαπέδου έμειναν εκτεθειμένοι, αναδεικνύοντας την ιστορική φύση του χώρου. Τα κύρια δωμάτια του σπιτιού μετατράπηκαν σε τέσσερις κομψές σουίτες, εμποτισμένες στο DNA και την ιστορία του τόπου, ενώ δύο μπαρ σε κάθε επίπεδο του αρχοντικού προσθέτουν μια στιβαρή πινελιά στις οικείες στιγμές των επισκεπτών.

Παράλληλα, στο επίπεδο της εισόδου, η αυλή που περιβάλλεται από το καταπράσινο τοπίο, πλαισιώνει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το ξενοδοχείο 1900 είναι ένα μέρος που, αφού επισκεφτεί κανείς, δύσκολα μπορεί να ξεχάσει.

 

 

Photography: 1900 Hotel

https://1900hotel.com

 

Διαβάστε επίσης:

Από το καμίνι στα βραβευμένα μενού

Η σούπερ γιαγιά των βραβείων design