Αρχιτέκτονες: Camilo Rebelo + Susana Martins
Τοποθεσία: Αντίπαρος, Ελλάδα
Έτος: 2014
Φωτογραφίες: Claudio Reis

κτήμα αντίπαρος κτήμα αντίπαρος
κτήμα αντίπαροςκτήμα αντίπαρος

Η κύρια ιδέα του έργου βασίστηκε σε δύο στοιχεία: τους υπάρχοντες τοίχους σε διαφορετικά επίπεδα και τις πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν από αυτούς τους τοίχους. Οι ανυψώσεις των δύο σπιτιών είναι διακεκομμένες γραμμές που δημιουργήθηκαν ως συνέχεια των υπαρχόντων τοίχων. Η τοπογραφία βοηθάει στην ασυμμετρία του σπιτιού.

Το “Ktima” (Κτήμα), στα ελληνικά σημαίνει αγρόκτημα ή αγροτεμάχιο με εύφορη γη. Ο χώρος του έργου είναι οικόπεδο με απότομες πλαγιές, κυρίως πράσινες, με μερικά δέντρα που αποτελούν εξαίρεση στο πλαίσιο της Αντίπαρου.

Η τάξη και το χάος μπορούν να βρεθούν στον ελληνικό πολιτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων, ακόμα και στις μέρες μας. Έτσι, μας ενδιέφερε και τα δύο αυτά θέματα να είναι μέρος της ιδέας για αυτό το σπίτι.

Στο έδαφος μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή την κατασκευή με δύο διαφορετικούς τρόπους. Από πάνω, στην κύρια περιοχή πρόσβασης, βλέπουμε μια παχιά, λευκή και αφηρημένη γραμμή, που προσαρμόζει την τοπογραφία και τις εσωτερικές απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, κοιτάζοντας από τη θάλασσα, ανακαλύπτουμε την πρόσοψη με μια εικαστική, συνεχή αλλά, προφανώς , κατακερματισμένη σύνθεση που μας παραπέμπει σε μια αρχαία ακρόπολη.

κτήμα αντίπαρος κτήμα αντίπαροςκτήμα αντίπαροςκτήμα αντίπαροςΗ αρχιτεκτονική διαδικασία είναι πολύ σύνθετη τις περισσότερες φορές. Οι πίνακες Palazuelo ήταν, επίσης, μια από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές για αυτό το σπίτι.

Στους ελληνικούς κανονισμούς, ο όγκος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα μέτρα και αυτός ο κανόνας υπαγορεύει τον ρυθμό της σύνθεσης, που πάντα σχετίζεται με τους εσωτερικούς χώρους. Όλα έχουν ξεχωριστή διαμόρφωση τοπίου και ποικίλουν στο μέγεθος και την ένταση του φωτός. Με βάση ένα μεγάλο πρόγραμμα αποφασίσαμε να διαιρέσουμε το σπίτι σε δύο επίπεδα: το επίπεδο εισόδου είναι το κύριο σπίτι και το χαμηλότερο επίπεδο του ξενώνα, των υπηρεσιών και των χώρων προσωπικού. Το σπίτι χτίστηκε σύμφωνα με την τοπική κατασκευαστική παράδοση και τους νησιωτικούς κανονισμούς, καθώς οι πτυχές αυτές ήταν κρίσιμες για την έκφραση του σπιτιού.

κτήμα αντίπαρος κτήμα αντίπαρος κτήμα αντίπαρος

Αυτό το σπίτι έχει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή κατάσταση από άποψη βιωσιμότητας: η πράσινη οροφή εγγυάται με αποτελεσματικότητα μια σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό, χωρίς την ανάγκη ισχυρών συστημάτων ψύξης. Στο πίσω μέρος του σπιτιού υπάρχουν ενσωματωμένες μερικές βεράντες που είναι εξαιρετικά σημαντικές και για τα δύο επίπεδα αερισμού. Έτσι, προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε απλά αρχιτεκτονικά στοιχεία για να πετύχουμε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Πηγή: www.archdaily.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η πιο πρωτότυπη κατοικία της Σπάρτης (15 pics)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύρος: Εντυπωσιακή βίλα με απέραντη θέα στο Αιγαίο (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αρχιτεκτονική: Αυτό είναι το πιο ωραίο σπίτι στην Κεφαλλονιά (pics)