ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το νέο έργο με το όνομα AIMASIA Residence βρίσκεται σε οικόπεδο 14.000 m2 και σε πολύ κοντινή απόσταση από μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Μυκόνου, την Ελιά.
Η λεγόμενη “Αἱμασιά” στην αρχαιότητα ήταν ένας τοίχος από πέτρες κατασκευασμένος χωρίς κονίαμα, η ξερολιθιά – ένα είδος φράχτη που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες ανά τους αιώνες για να καλλιεργούν σιτηρά, σταφύλια, σιτάρι και λαχανικά στην απόκρημνη και άνυδρη γη των Κυκλάδων, συμπεριλαμβανομένης της Μυκόνου. Έτσι, τρόπων τινά, αυτοί οι ξερολιθιασμένοι τοίχοι ήταν πάντα μια φιλόξενη αγκαλιά για ανθρώπους, φυτά και ζώα ανά τους αιώνες.
Βεβαίως, το τοπίο είναι η έμπνευση τόσο για τον αγρότη του παρελθόντος, όσο και για τον σημερινό αρχιτέκτονα. Ως αποτέλεσμα, ένας τοίχος 62 μέτρων από ντόπιο μυκονιάτικο γρανίτη, και ακολουθώντας απαλά τις γραμμές του περιγράμματος του χώρου, είναι η «ραχοκοκαλιά» της νέας αρχιτεκτονικής σύνθεσης πάνω στην οποία είναι ομαλά φωλιασμένο το νέο κτίριο.
Η κατοικία διαθέτει κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι, ένα wine cellar, έξι υπνοδωμάτια και μια ανεξάρτητη σουίτα. Με ανεμπόδιστη θέα στο γύρω τοπίο, η βίλα διαθέτει επίσης δύο ιδιωτικές πισίνες συν μια μεγαλύτερη πισίνα υπερχείλισης με θέα στη θάλασσα.
Το 850 τετραγωνικών κτίριο ανοίγει προς τα νότια προς μια εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα και την παραλία της Ελιάς και προς τα ανατολικά προς έναν επιβλητικό βραχώδη γρανιτένιο λόφο, γεμάτο παλιούς τοίχους από ξερολιθιά που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως ορόσημα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κατοικία προσφέρει οικείους και εκτεταμένους χώρους αναψυχής, διατηρώντας οπτική αρμονία με το περιβάλλον.
Το Aimasia Residence ενσωματώνει κομψά στοιχεία εξωτερικού χώρου σε εσωτερικούς χώρους, σεβόμενο το φυσικό έδαφος, ενώ βελτιστοποιεί τη γραφική θέα, μέσω προσεγμένου σχεδιασμού. Όλες οι στέγες της κατοικίας είναι φυτεμένες με αυτοφυή φυτά, καθώς ο στόχος ήταν να διατηρηθεί το φυσικό τοπίο με την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση και να επιτραπεί στο νέο έργο να ενσωματωθεί ομαλά στο υπάρχον περιβάλλον.
Ο διάσημος Βρετανός designer Tom Dixon και η Helene Bangsbo, δημιουργική διευθύντρια της DRS (Design Research Studio της εταιρίας του Tom Dixon), ηγήθηκαν του εσωτερικού σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός της βίλας αντλεί έμπνευση από τη μοναδική γεωλογία της Μυκόνου, χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά, όπως πέτρα, ορυκτά και αλουμίνιο.
«Η βραχώδης επιφάνεια του νησιού επηρέασε πολλές από τις πινελιές στην οικία, ειδικά τα ενσωματωμένα μπάνια με τοπική πέτρα», δήλωσε ο Tom Dixon στο designboom.
Οι εσωτερικοί χώροι χωρίζονται θεματικά με κάθε χώρο να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική υλικότητα. «Το εξαιρετικά βραχώδες έδαφος, σε συνδυασμό με την έξυπνη ενσωμάτωση της βίλας στο τοπίο, ενέπνευσε φυσικά την έννοια της γεωλογίας ως αφήγηση», εξηγεί ο Dixon. Για τον σχεδιαστή, η διακόσμηση εσωτερικών χώρων θα πρέπει να είναι μέρος της θέσης του που ενσωματώνεται στο πλαίσιο, με πολλά από τα προϊόντα του να ευθυγραμμίζονται με την ουσία των χώρων τους.
Αντίστοιχα, το AIMASIA Residence διαθέτει custom κομμάτια και πρωτότυπα χειροποίητα έργα, όπως φωτιστικά τοίχου και δαπέδου σε όλους τους χώρους, όπως και pendant που αιωρούνται, όπως για παράδειγμα πάνω από το συμπαγές πέτρινο τραπέζι της κουζίνας.
Κατά παραγγελία έργα τέχνης του ιδίου, όπως ένα γλυπτό από παπιέ μασέ και ξύλινα τοτέμ, κοσμούν τους κοινόχρηστους χώρους. Βεβαίως, στη βίλα βρίσκονται και τα εμβληματικά έπιπλα του star designer, ανάμεσά τους ένα πρώιμο μοντέλο της ευρέως αναγνωρισμένης S-Chair, αλλά και μια Pylon.
![Aimasia](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2025/02/250211142425_Aimasia-LowRes-©Mike-Kelley-27.jpg)
![Aimasia](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2025/02/250211141735_Aimasia-LowRes-©Mike-Kelley-22.jpg)
Επιστρέφοντας στην ουσία, όπως γίνεται αντιληπτό, το έργο AIMASIA στην Ελιά σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον του, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει διαφορετικές ποιότητες βιωσιμότητας. Σύμφωνα με τις αξίες του αρχιτεκτονικού στούντιο Α31 άλλωστε, το θέμα της βιώσιμης κατασκευής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την άποψη του κύκλου ζωής. Έτσι, οι πιο βιώσιμες κατασκευές δεν θα μπορούσαν μόνο να περιλαμβάνουν υλικά με λιγότερο αντίκτυπο, αλλά και δομική βελτιστοποίηση που μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή της.
Εν προκειμένω, για την εφαρμογή μιας επιτυχημένης στρατηγικής βιωσιμότητας έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:
– Ο νότιος προσανατολισμός του κτιρίου του παρέχει παθητική θερμική και οπτική άνεση.
– Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του κτιρίου, επιλέγοντας μια πιο στιβαρή και ανθεκτική κατασκευή. Το χυτό επιτόπιο σκυρόδεμα χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο δομικό υλικό με τσιμέντο χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να μειώσει το αποτύπωμα του κτιρίου και να κάνει τις επιφάνειες από σκυρόδεμα πιο φωτεινές – συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός θεαματικού, βιώσιμου ορόσημου. Επιπλέον, η θερμική μάζα του σκυροδέματος χρησιμοποιείται για την αποφυγή ή τη μείωση των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στο κτίριο. Οι τοίχοι και τα δάπεδα από σκυρόδεμα είναι αποτελεσματικοί θερμαντήρες αποθήκευσης, που απορροφούν την ελεύθερη θερμότητα από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και απελευθερώνουν θερμότητα τη νύχτα. Αντίστοιχα, το σκυρόδεμα αποθηκεύει θερμότητα το χειμώνα και δροσίζει το κτίριο το καλοκαίρι, δημιουργώντας βέλτιστες συνθήκες για τους ενοίκους.
– Ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα διαθέτει πράσινη στέγη που παρέχει σκιά και μόνωση και που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας, βελτιώνοντας παράλληλα την αισθητική του αξία.
– Όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι είναι επικαλυμμένοι με θερμομόνωση και σοβά λευκού χρώματος για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, μειώνοντας ταυτόχρονα τη θερμότητα από τον ήλιο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
– Ο διασταυρούμενος αερισμός χρησιμοποιείται ως ενισχυτική τεχνική για την παθητική ψύξη.
– Χρησιμοποιούνται πάνελ παραθύρων υψηλής απόδοσης με θερμομονωμένα κουφώματα αλουμινίου.
– Εξαρτήματα νερού χαμηλής ροής.
– Φωτιστικά υψηλής απόδοσης.
– Εφαρμόζονται μονάδες χαμηλής συντήρησης που έχουν ελάχιστες απαιτήσεις άρδευσης.
//
Φωτογραφίες: Mike Kelley
Architecture: Praxitelis Kondylis
Design Team: Davide Fois, Anna Baltzi, Eftyhia Parisopoulou
Interior design-art curation: TOM DIXON I Design Research Studio
Art works: TOM DIXON
Διαβάστε επίσης:
Ένα διαμέρισμα στον Λυκαβηττό φέρνει την τέχνη στο προσκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ά. Γεωργιάδης – ΠΕΦ: Τη Δευτέρα τα σημειώματα για το clawback στις φαρμακευτικές, ο μεγάλος στόχος για το 2025 και το 3ετές μνημόνιο
- Ρεκόρ τιμών φυσικού αερίου-Ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
- Η σιωπή του Γιώργου Φλωρίδη
- Εγκατάλειψη τροχαίου: Τι προβλέπει ο ΚΟΚ – Tι ισχύει στην περίπτωση της Αλεξάνδρας Νίκα
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)