Το έργο, με την υπογραφή του γραφείου Οktana Architecture (του Γιάννη Κιτάνη – με σπουδές στην Πάτρα και μετέπειτα το Harvard- και της ομάδας του) αφορά την μελέτη αποκατάστασης και τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων μιας ιστορικής διώροφης κατοικίας, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα στην Παλαιά Πόλη του Ρεθύμνου.

Το κτίριο, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Κρήνη Ριμόντι, το εμβληματικό αυτό μνημείο της Κρητικής Αναγέννησης. Τα τρία επίπεδα της πέτρινης κατοικίας, συνολικής επιφάνειας 192 m2, κατασκευάστηκαν σε δύο διαφορετικές ιστορικές φάσεις.

1

Η πρώτη, που αφορά την κατασκευή του ισογείου χρονολογείται από την Τουρκοκρατία (στα 1800), ενώ η τελευταία, μεταπολεμικά, στο 1950. Βεβαίως, η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου πραγματοποιήθηκε ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας για επαναφορά όλων των μορφολογικών στοιχείων του στην αρχική τους μορφή.

Εξωτερικά, τα παλιά διαβρωμένα επιχρίσματα αντικαταστάθηκαν με ποζολανικό κονίαμα υδράσβεστου σε γαιώδες χρώμα και όλες οι εξωτερικές τοιχοποιίες ενισχύθηκαν με ενέματα. Αντίστοιχα, στις όψεις, τα ανοίγματα διατηρήθηκαν στις ίδιες θέσεις και αναλογίες με εξαίρεση την διάνοιξη μόλις δύο ανοιγμάτων για φυσικό φωτισμό, τα οποία κοιτούν προς την εσωτερική αυλή του κτιρίου. Τα κουφώματα αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα ξύλινα ταμπλαδωτά με διακριτική διαφοροποίηση ως προς τον χρωματισμό. Τέλος, η τρίριχτη στέγη του κτιρίου επισκευάστηκε τοποθετώντας ξύλινα ζευκτά, δοκούς και κεραμίδια, στην ίδια ακριβώς διάταξη με την προϋπάρχουσα κατασκευή.

Αρχικά, η είσοδος πραγματοποιούνταν κατευθείαν από τον δρόμο στο εσωτερικό του κτιρίου. Έτσι, ο περίκλειστος ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου μπορούσε να προσεγγιστεί μονάχα από το εσωτερικό της κατοικίας. Πλέον, μετά το έργο της αποκατάστασης, η μάνδρα του περίκλειστου ακαλύπτου χώρου τρυπάει και έτσι, η είσοδος στο κτίριο πραγματοποιείται πλέον μέσα από αυτόν. Το λιτό ορθογωνικό θύρωμα της εισόδου από την αυλή στην κατοικία, φέρει εξωτερικά τριγωνική επίστεψη από λαξευτή λιθοδομή και είναι το κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό που αναδεικνύεται στο έργο της αποκατάστασης.

Προγραμματικά, στο ισόγειο διατηρήθηκε η χρήση της κουζίνας και του καθιστικού. Τα ημικυκλικά τόξα και η κτιστή γούρνα στοιχειοθετούν την ανοιχτή κάτοψη του ισογείου. Στον πρώτο όροφο διαμορφώνονται δύο υπνοδωμάτια με μπάνιο και στον δεύτερο ένα υπνοδωμάτιο, μια μικρή δευτερεύουσα κουζίνα και μία υπαίθρια βεράντα από την οποία μπορεί να ατενίζει κανείς την ομορφιά και πολυπλοκότητα της Παλαιάς Πόλης.

Η επιφάνεια όλων των δαπέδων της κατοικίας έχει διαστρωθεί με μπεζ πωρόλιθο όμοιο με εκείνον της Κρήνης Ριμόντι, ενώ για όλα τα μη κινούμενα στοιχεία του εσωτερικού χώρου έχουν επιλεγεί γαιώδη και ανοιχτά χρώματα.


//
Φωτογραφίες: Νίκος Φραγκομανωλάκης
https://oktana.eu/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Architecture for Dogs

Layers Villa στο Ψυχικό

Γιώργος Πετράς (Engel & Völkers): Εντυπωσιακές επιδόσεις στην αγορά ακινήτων σημαίνουν αυξανόμενη ανάγκη για ψηφιοποίηση και διαφάνεια