• Architecture & Design

    M&J Apartment: Ένα διαμέρισμα για τρεις (και μία γάτα)


    O Γιώργος Κατσάνος και η Στεφανία Τσιγκούνη του στούντιο Threshold διαμορφώνουν ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, φτιάχνοντας έναν μικρό παράδεισο για μια τριμελή οικογένεια – και το τέταρτο, πρωταγωνιστικό μέλος της, μια γάτα.

    Το MJA βρίσκεται στην Κυψέλη, στον πρώτο όροφο ενός διαμερίσματος που βλέπει προς τα μέσα – πρόκειται για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών, το οποίο ανήκει σε μια τριμελή οικογένεια (και το τέταρτο μέλος της, μια γάτα).

    Προηγουμένως, το διαμέρισμα ήταν σκοτεινό, με χωριστά δωμάτια, όπου το μόνο παράθυρο με νότιο προσανατολισμό βρισκόταν στην κουζίνα.

    Ο κύριος στόχος του σχεδιασμού ήταν να μεγιστοποιηθεί το φυσικό φως σε όλα τα κύρια δωμάτια, δημιουργώντας παράλληλα μια ευέλικτη, αλλά οργανωμένη σειρά χώρων για την αυξανόμενη οικογένεια.

    Η κάτοψη ανακατασκευάστηκε με τρόπο που θα δημιουργούσε έναν ανοιχτό χώρο καθιστικού, μαγειρέματος και τραπεζαρίας. Αυτή η κίνηση επέτρεψε στο φυσικό φως να εισέρχεται στο διαμέρισμα τις περισσότερες ώρες της ημέρας, καθώς και να επιτρέπει τον διασταυρούμενο αερισμό του διαμερίσματος.

    Ελλείψει διαχωριστικών τοίχων, δημιουργήθηκαν μια σειρά από κατοικήσιμα ξύλινα έπιπλα, τα οποία στεγάζουν διαφορετικές δραστηριότητες και λύσεις αποθήκευσης, όπως ένα μέρος για να αφήσετε τα παπούτσια σας, να παίξετε πιάνο, να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να εργάζεστε στον υπολογιστή – και ενώ η γάτα, ο μικρός πρωταγωνιστής της οικογένειας, έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε διάφορα σημεία καθισμάτων και θέασης.

    Όλα τα προστιθέμενα έπιπλα είναι φινιρισμένα με καπλαμά σε φυστικί και λευκό λακαρισμένο ξύλο και τονίζουν με τον τρόπο τους τα περίοπτα σχέδια των υπαρχόντων δαπέδων terrazzo.

    Η εστίαση στα ορυκτά υλικά ενισχύεται από μια προσεκτική επιλογή διαφορετικών μαρμάρινων στοιχείων σε όλο το επίπεδο. Βαθύ κόκκινο μάρμαρο Ριτσώνας εισάγεται στην κουζίνα, ενώ τα κενά δαπέδου που δημιουργούνται από γκρεμισμένους τοίχους έχουν γεμίσει με μάρμαρο Βώλακα και Τήνου.

    Το μπάνιο είναι ντυμένο με ματ πλακάκια στο χρώμα του βαμβακιού που δημιουργούν ένα ζεστό φόντο στο ανακυκλωμένο μάρμαρο Νάξου που χρησιμοποιείται στο ντους.

    Διαφορετικές ιδιότητες αφής προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των διαφορετικών υφών των υλικών (λακαρισμένο έναντι βουρτσισμένου ξύλου, ακατέργαστο έναντι γυαλισμένου μαρμάρου), με αποτέλεσμα μια σειρά από πρωτότυπα στοιχεία, μαζί να αποτελούν αρμονικά ένα σταθερό, αλλά εμπνευσμένο σκηνικό για τις περιπέτειες της οικογενειακής ζωής των ιδιοκτητών.

    //

    https://thres-hold.gr

    Photography: Jodie Southgate

    Διαβάστε επίσης:

    Παράθυρο με θέα

    Μονόλιθος στην Φοινικιά: Ποτέ πριν οι άχρονες καμπύλες δεν ήταν τόσο μεθυστικές

    Ένα εκατομμύριο κόκκινα τούβλα για την Hermès



    ΣΧΟΛΙΑ