ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tο αρχιτεκτονικό γραφείο A31 ολοκλήρωσε την κατασκευή μίας κατοικίας στο γραφικό νησί της Μυκόνου.
Το τελικό οικοδόμημα αποτελεί μια σύγχρονη παρέμβαση στο κυκλαδίτικο τοπίο, ενσωματώνοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον.
Σε ένα επικλινές οικόπεδο 4000 τ.μ. στην περιοχή Χουλάκια της Μυκόνου με θέα τα νησιά Δήλος και Ρήνεια, το υπέργειο τμήμα της κατοικίας καλύπτει 120 τ.μ., ενώ το υπόγειο τμήμα είναι περίπου 130 τ.μ. Τα πανοραμικά παράθυρα της κατασκευής επιτρέπουν απεριόριστη θέα στη Μεσόγειο, η οποία περιβάλλεται από ένα υπέροχο τοπίο στις πλαγιές των λόφων.
«Η δομή κατευθύνεται από την τοπογραφία, την κλίση και τον προσανατολισμό του οικοπέδου, ενώ ρέει μέσα στο στερεό έδαφος και όχι πάνω από αυτό», ανέφερε ο αρχιτέκτονας, Πραξιτέλης Κονδύλης στο www.designboom.com.
H επέμβαση αντιμετωπίσθηκε ως έργο διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου για το σύνολο των τεσσάρων στρεμμάτων του οικοπέδου. Είχε ως στόχο την ένταξη τόσο των κτιριακών όγκων, όσο και των «σκληρών» και «μαλακών» εξωτερικών επιφανειών του στο φυσικό τοπίο της Μυκόνου. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός συνόλου, το οποίο δεν είναι ορατό από το δρόμο.
Το έργο «Λατύπη» πραγματεύεται τον κυκλαδικό χώρο – τόπο – κλίμα και την αρχετυπική αρχιτεκτονική κληρονομιά και, ταυτόχρονα, λειτουργεί ως μια σύγχρονη «φυσική εγκατάσταση» στο τοπίο. Η δημιουργία του εμπνέεται από την γλυπτική παράδοση χιλιάδων ετών στις Κυκλάδες, στις οποίες έμπειροι λιθοξόοι δημιουργούν «επί τόπου» διαχρονικά έργα.
Η πρόθεση να διευθετηθεί ο υπαίθριος χώρος, ούτως ώστε να αποτελέσει το επίκεντρο της ζωής του νέου συγκροτήματος (κάτι που συναντάμε στον ελληνικό χώρο εδώ και τέσσερις χιλιετίες) είναι σαφής.
Στο επίπεδο +0.00 (64m από τη στάθμη της θάλασσας) όλοι οι χώροι αναπτύσσονται γύρω από ένα αίθριο, στο κέντρο του οποίου μία ελιά, ακατάβλητη και με ρίζες βαθιά μέσα στο μεσογειακό τοπίο, λειτουργεί ως στοιχείο μνήμης. Το τμήμα αυτό του κτηρίου περιλαμβάνει τους κύριους χώρους διημέρευσης της κατοικίας, καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία, καθώς και δύο χώρους διανυκτέρευσης, έναν με άμεση πρόσβαση στον αύλειο χώρο και την πισίνα και έναν δεύτερο, ο φυσικός φωτισμός του οποίου επιτυγχάνεται μέσω ενός «πηγαδιού φωτός». Στο ίδιο επίπεδο δημιουργείται υπαίθριο αμφιθέατρο 60 περίπου θέσεων με προσανατολισμό το ιερό νησί της Δήλου.
Στο επίπεδο +4.00 (68m από τη στάθμη της θάλασσας) αναπτύσσεται το δεύτερο, σχεδόν αποκλειστικά υπόσκαφο, τμήμα της κατοικίας, το οποίο αποτελείται από δυο υπνοδωμάτια με λουτρά. Το τμήμα αυτό συνδέεται με το κυρίως κτίριο μέσω μίας υπαίθριας πορείας- «σοκάκι» πλάτους 2.00m. Στεγάζεται από «φυτεμένο δώμα» και είναι νότιου προσανατολισμού με θέα το Αιγαίο πέλαγος. Αντίστοιχα, οι θέσεις στάθμευσης είναι εξωτερικές και στεγασμένες με φυτεμένο δώμα, ούτως ώστε η παρουσία των αυτοκινήτων να μην καθίσταται ορατή από ψηλά.
Ο σχεδιασμός της φύτευσης βασίζεται στο υφιστάμενο φυσικό τοπίο, δανείζεται στοιχεία του και επανερμηνεύει τις διαπλάσεις, τις υφές και τα χρώματα των αυτοφυών φυτών για να δημιουργήσει μια νέα παλέττα. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη αλλοίωση του φυσικού τοπίου σε συνδυασμό με την ανάταξη της υφιστάμενης βλάστησης στις περιοχές παρέμβασης. Οι προτεινόμενες «ξηρομορφικές» φυτεύσεις είναι δοκιμασμένης αντοχής σε παρόμοιες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες ενώ έχουν χαμηλές απαιτήσεις άρδευσης και συντήρησης εν γένει.
//
Αρχιτεκτονική: Πραξιτέλης Κονδύλης
Διαχείριση έργου: Παναγιώτης Καρράς
Ομάδα μελέτης: Davide Fois, Άννα Μπαλτζή
Μελέτη φωτισμού: ΗALO Architectural Lighting
Αρχιτεκτονική τοπίου: Archetopo / Landscape Urbanism
Φωτογράφος: Γιάννης Χατζηασλάνης
Διαβάστε επίσης:
Το palazzino στη Ρώμη που λάτρευε η Audrey Hepburn
Οικογένεια Ζουμπουλάκη: Πέντε ξενώνες «βουτηγμένοι» στην τέχνη και την ιστορία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ
- Η ΠΝΟ αντιδρά στην τροποποίηση του κανονισμού για τα ταχύπλοα πλοία
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανακοινώθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar – Στα 20 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο αντάλλαγμα