Το έργο, σχεδιασμένο από το γραφείο της Αναστασίας Νάκη, Naki Atelier, αφορά τη μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού χώρου 95 τ.μ. στην Ερμιονίδα Πελοποννήσου σε κατοικία – με έμφαση στη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου διημέρευσης, μέσα από επιμερισμό του χώρου.

1

Όπως εξηγεί η δημιουργός, η νέα αρχιτεκτονική όψη, που συνδυάζει διαφανή και αδιαφανή στοιχεία, ενσωματώνει φυσικό φωτισμό και αερισμό, ενώ δημιουργούνται ενδιαφέροντες χωρικοί συνδυασμοί με τη χρήση του παταριού.

Οι μεταλλικές κόκκινες λεπτομέρειες και τα υλικά, όπως το μάρμαρο Τήνου και η σημύδα, συνθέτουν μια σύγχρονη αισθητική που συνδέει την ιστορική ταυτότητα του χώρου με το σύγχρονο design.

Αντικείμενο του έργου είναι η μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού χώρου σε κατοικία. Πρόκειται για έναν επιμήκη, ψηλοτάβανο, ισόγειο χώρο συνολικού εμβαδού 95τμ, μέρος ενός ευρύτερου κτιρίου σήμερα, στην περιοχή της Ερμιονίδας. Βασική ιδέα είναι ο επιμερισμός του συνολικού χώρου σε μικρότερους και η δημιουργία μιας ενιαίας ζώνης διημέρευσης.

Το συμπαγές και σχεδόν περίκλειστο περίβλημα του διαμερίσματος διατηρεί δύο βασικά ανοίγματα, την όψη στον δρόμο και την όψη στην πίσω αυλή, τα οποία αποτελούν και τις κύριες πηγές φυσικού φωτισμού και αερισμού.

Η νέα όψη στο δρόμο, αποτελούμενη από διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή στοιχεία λειτουργεί ως στοιχείο συνδιαλλαγής του μέσα και του έξω, επιτρέποντας την αμφίπλευρη διάχυση του φωτός τόσο τις πρωινές όσο και τις βραδινές ώρες. Αυτή η συνθήκη διακόπτεται με τη βοήθεια μιας κουρτίνας εσωτερικά.

Μια παρόμοια σχέση δημιουργείται στο κυρίως υπνοδωμάτιο, όπου η οροφή χαμηλώνει καμπυλώνοντας, προκειμένου να εισάγει ομαλά το νοτιοανατολικό φως στο εσωτερικό.

Κομβικό στοιχείο στον σχεδιασμό συνιστά το πατάρι, το οποίο έχοντας διττό ρόλο, διαμορφώνει ένα μέρος της κουζίνας και ταυτόχρονα δημιουργεί έναν επιπλέον χώρο ξεκούρασης.

Συγκεκριμένα, η μείωση του ελεύθερου ύψους, αλλάζει την κλίμακα, δημιουργώντας έτσι μια νέα χωρική συνθήκη. Το πατάρι μπορεί να διαβαστεί και ως έπιπλο, σημειακά αναρτώμενο από την υπάρχουσα δομή, δίνοντας τη δυνατότητα ανταλλαγής διαγώνιων βλεμμάτων και επικοινωνίας με το κάτω επίπεδο.

Τα μεταλλικά κόκκινα στοιχεία κυριαρχούν στον σχεδιασμό του χώρου, κάνοντας σαφή αναφορά στην πρωταρχική λειτουργία του ενώ ταυτόχρονα συνθέτουν ένα κράμα σύγχρονης αισθητικής σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά όπως το μάρμαρο Τήνου, τη σημύδα, τα χρωματιστά πλακάκια και τα έντονα υφάσματα.

 

Διαβάστε επίσης:

Architecture for Dogs

Το πολυτελές κτήμα του Χάουαρντ Χιούζ στο Μαϊάμι πωλείται για 55,5 εκατομμύρια δολάρια

Σέκερης: Η Ελλάδα καθίσταται στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας