Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Lofos House by Block722

Κατοικία Lofos House by Block722

Το πράσινο, άγριο κρητικό τοπίο και ο πλούτος και η κληρονομιά των παραδοσιακών χειροτεχνιών καθορίζουν τον σχεδιασμό της χτισμένης στους πρόποδες της οροσειράς της Θρυπτής στην ανατολική πλευρά της Κρήτης κατοικίας, των 400 τετραγωνικών.

Γήινες αποχρώσεις και φυσικές υφές κερδίζουν τις εντυπώσεις στην εξοχική κατοικία με το όνομα «Λόφος» («The Hill») που δείχνει να λατρεύει τον περιβάλλοντα χώρο, την οποία η studio Block722 φώλιασε στους πρόποδες της Θρυπτής, στην ανατολική πλευρά της Κρήτης.

Το βουνό και η θάλασσα είναι τόσο δυνατά στοιχεία αυτού του τόπου. Και πρέπει να τα σεβαστεί κανείς και να παρέμβει μόνο με ταπεινό τρόπο. Έτσι, ο σχεδιασμός αυτού του σπιτιού είναι μια ωδή σε αυτήν την ευλαβική σχέση μεταξύ φύσης και αρχιτεκτονικής.

Αποτελώντας μια κύρια κατοικία μαζί με δύο ξενώνες και μεγάλους υπαίθριους χώρους, το κτίσμα είναι διατεταγμένο σε τέσσερις διασυνδεδεμένους όγκους που ολοκληρώνονται με roof gardens (που βοηθούν το σπίτι να εξαφανιστεί στην πλαγιά του λόφου).

Σε απάντηση στην απότομη κλίση της τοποθεσίας, οι κύβοι της κατασκευής βρίσκονται σε δύο διαφορετικά επίπεδα, σε έναν κλιμακωτό υπαίθριο χώρο.

Η έμπνευση πίσω από τα πολλά επίπεδα προήλθε άλλωστε ακριβώς από την έντονη επιθυμία να δημιουργηθεί κάτι διακριτικό και με σεβασμό στο περιβάλλον του.

Ο μόνος τρόπος να διαπραγματευτούν οι αρχιτέκτονες τη γωνία της τοποθεσίας και να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στο φυσικό τοπίο ήταν μέσω των επιπέδων.

Έτσι, ένα βαθμιδωτό τοπίο φτιαγμένο από μαρμάρινες πλάκες βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του χώρου και εκτείνεται μέσα από κενά γύρω από το σπίτι, λειτουργώντας ως ζαρντινιέρες και σκαλοπάτια. Αυτός ο μαρμάρινος εξωραϊσμός οδηγεί επίσης σε μια γωνιακή πισίνα υπερχείλισης στο άλλο άκρο της τοποθεσίας που έχει θέα από μια βεράντα.

Συνδέοντας τα εξωτερικά επίπεδα, μια μαρμάρινη σκάλα περνάει ανάμεσα στους δύο ξενώνες και παρέχει πρόσβαση στην κύρια εξοχική κατοικία.

Στην κορυφή της σκάλας, η κύρια κατοικία χωρίζεται σε δύο κτίρια που συνδέονται με έναν ημιυπαίθριο χώρο. Περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι, τραπεζαρία και μπάνιο και διαθέτει μεγάλα παράθυρα που πλαισιώνουν τη γενναιόδωρη θέα στη γύρω φύση.

Το γεγονός ότι το σπίτι είναι χτισμένο στην πλαγιά του βουνού οδήγησε τα διάφορα σημεία του σπιτιού να προσανατολιστούν είτε προς το προστατευτικό και δραματικό κατακόρυφο βουνό, είτε προς το οριζόντιο άνοιγμα προς τη θάλασσα.

Ουδέτερα φινιρίσματα και έπιπλα σε γήινους τόνους, γύψος και ξύλο, χρησιμοποιούνται τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο, μαζί με υλικά που αναδεικνύουν φυσικές υφές.

Τα περισσότερα έπιπλα κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία από ντόπιους τεχνίτες χρησιμοποιώντας μάρμαρο, ξύλο, terrazzo και πέτρα – σχηματίζοντας μια κατά παραγγελία συλλογή που το Studio Block722 (δηλαδή ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Τσέργκας και η interior designer Κάτια Μαργαρίτογλου) ονόμασαν “Anata”.

Έργα τέχνης και γλυπτά είναι επίσης διάσπαρτα παντού, συμπεριλαμβανομένου ενός γύψινου γλυπτού του Παντελή Χανδρή που βρίσκεται στον τοίχο του σαλονιού και μοιάζει κυριολεκτικά να συνδιαλέγεται με  το κρητικό τοπίο.

//

Photography: Ana Santl

https://www.block722.com/

Δείτε επίσης

Roman Holiday: Η Patricia Urquiola μετατρέπει ένα ιστορικό palazzo της Ρώμης σε ξενοδοχείο

M&J Apartment: Ένα διαμέρισμα για τρεις (και μία γάτα)

Μονόλιθος στην Φοινικιά: Ποτέ πριν οι άχρονες καμπύλες δεν ήταν τόσο μεθυστικές

Με έμπνευση από την Ελλάδα και ρίζες στη Βραζιλία