• Architecture & Design

    Mountain Church of Julong: Ίσως η κομψότερη αρχιτεκτονικά εκκλησία στον κόσμο

    Mountain Church of Julong

    Mountain Church of Julong


    Το ελβετικό αρχιτεκτονικό στούντιο Inuce δημιούργησε μια εκκλησία κοντά στο Quanzhou της Κίνας, η οποία θυμίζει τη μορφή της βιβλικής κιβωτού, όπως στηρίζεται σε έναν βράχο.

    Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού που περιβάλλεται από δάσος και με θέα στην πόλη, έτσι, η Mountain Church of Julong παίρνει νόημα από το όνομά της τόσο ως μορφή όσο και ως αναπαράσταση της κιβωτού.

    «Τα βιβλικά αρχέτυπα ήταν θεμελιώδη στη διαδικασία σχεδιασμού μας», δήλωσε πρόσφατα ο ιδρυτής της Inuce, Dirk U. Moench.

    «Ως ισχυρό σύμβολο για καταφύγιο και νέα ξεκινήματα, η κιβωτός της σωτηρίας, που προσγειώθηκε με ασφάλεια σε ένα θεμέλιο βράχου, έγινε το σημείο κρυστάλλωσης για το σχέδιό μας.

    Η ιδέα βασίζεται σε όλες τις βασικές αρχιτεκτονικές επιλογές σχετικά με τον ναό της εκκλησίας, καθορίζοντας την εμβληματική της μορφή, τη χρωματική παλέτα και, φυσικά, την τοποθέτησή της στο υψηλότερο σημείο», πρόσθεσε ο Moench.

    Χτισμένη σε μια επικλινή τοποθεσία, η εκκλησία μοιάζει να ανηφορίζει τον λόφο με μια σειρά από τέσσερις βεράντες ντυμένες με πλάκες γρανίτη που θυμίζουν βραχώδη προεξοχή.

    Η κύρια αίθουσα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 1.000 πιστούς, βρίσκεται στην κορυφή του χώρου και έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με μια αφηρημένη κιβωτό στην κορυφή των βραχωδών βαθμίδων.

    Το οβάλ σχήμα είναι επενδεδυμένο με πίνακες οπλισμένου με γυαλί σκυροδέματος (GCR) που τυλίγεται επίσης γύρω από το κυκλικό αίθριο εισόδου.

    Στο μπροστινό μέρος του οικοπέδου, το κτίριο είναι ανυψωμένο για να παρέχει πρόσβαση στο αίθριο της εισόδου και στην κορυφή έχει μια οπτική γωνία προσβάσιμη στο κοινό.

    «Ενώ το μοτίβο της κιβωτού πυροδότησε το σχεδιαστικό μας ταξίδι, δεν σταματήσαμε στον συμβολισμό», εξηγεί ο Moench. «Στοχεύαμε σε μια εμπειρία που θα άγγιζε τόσο το σώμα όσο και την ψυχή.

    Έτσι, προσθέσαμε ένα επιπλέον στρώμα στο τόξο της κιβωτού. Εμπνευσμένοι από τη μεσαιωνική παράδοση, οι επισκέπτες αγκαλιάζονται από ένα στοχαστικό αίθριο πριν εισέλθουν στο ιερό.

    Διαμορφώνοντας αυτό, φανταστήκαμε την πρύμνη της κιβωτού να ανεβαίνει, αποκαλύπτοντας έναν τεράστιο χώρο πλημμυρισμένο από τη φύση, μια εντυπωσιακή ηχώ του κηρύγματος του Χριστού στο όρος».

    Να σημειωθεί πως εν προκειμένη πρόκειται για την πρώτη μόνιμη εκκλησία που χτίζεται στην πόλη – πιο πριν, οι πιστοί συναθροιζόταν σε ένα νοικιασμένο χώρο.

    Με στόχο τη δημιουργία ενός ορόσημου και ταυτόχρονα ενός χώρου προσβάσιμου στην τοπική κοινότητα, η Inuce ενσωμάτωσε μια μικρή βιβλιοθήκη, αίθουσες μελέτης και συνεδριακές εγκαταστάσεις στις αίθουσες χαμηλότερου επιπέδου.

    «Δεδομένης της τοποθεσίας στους πρόποδες της κορυφής του βουνού, το έργο είχε κάθε ευκαιρία να γίνει θρησκευτικό ορόσημο», εξηγεί ο Moench. «Όμως, ως η πρώτη εκκλησία σε μια πόλη που αναπτύχθηκε πρόσφατα, έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από απλώς ένας τόπος λατρείας.

    Το να διασφαλίσουμε ότι ο σχεδιασμός είναι περιεκτικός, μεταφέροντας ένα μήνυμα ότι ανήκει σε ολόκληρη την κοινότητα, ήταν στο επίκεντρο της αποστολής της εκκλησίας», συνέχισε.

    «Προχωρώντας προς τα εμπρός, οραματιζόμαστε την εκκλησία ως τον ακρογωνιαίο λίθο του Julong, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή ως χώρο όπου άνθρωποι όλων των πεποιθήσεων μπορούν να συγκεντρωθούν, να μάθουν και να αναπτυχθούν μαζί».

    //
    https://www.inuce.com/
    Photography: courtesy of Inuce.

    Διαβάστε επίσης: 

    A’ Design Award Silver 2024 για το Serpentine House

    Η Louis Vuitton σερβίρει στο Saint-Tropez

    Στην υπερμεγέθη αυτή Birkin μπορείτε να ξαπλώσετε



    ΣΧΟΛΙΑ