Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Η βίλα που θα λάτρευε ο θεός του ήλιου

Τιμώντας το φυσικό τοπίο, οι Βlock722 φωλιάζουν τη Villa Apollon κατά μήκος της νότιας άκρης της Λευκάδας.

Το Block722 είναι ένα αρχιτεκτονικό στούντιο με έδρα την Αθήνα, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσέργα και την interior designer Κάτια Μαργαρίτογλου.

 

Η ομάδα συνδυάζει την ελληνική και τη σκανδιναβική κληρονομιά, καθώς και τη διεπιστημονική εμπειρία, και δημιουργεί έργο που έχει αυτοπεποίθηση – φυσικό και διαχρονικό.

Το στούντιο αναλαμβάνει ποικίλες εργασίες, από οικιστικές έως εμπορικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, διαχειριζόμενος εσωτερικά όλα τα στάδια της αρχιτεκτονικής ανάπτυξης, από το concept design, μέχρι την κατασκευή και την παράδοση.

Ένα υπέροχο δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς τους είναι και η Villa Apollon – λαμβάνοντας στοιχεία από το τοπίο γύρω της, βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού της Λευκάδας.

Το έργο συγχωνεύει αβίαστα τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τη φύση, αξιοποιώντας στο έπακρο το πλαίσιό του, ενώ σέβεται το καταπράσινο περιβάλλον του.

Οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ιδιωτική εξοχική κατοικία, ενωμένη με μια ξεχωριστή δομή που φιλοξενεί τέσσερα δωμάτια.

Το οικόπεδο βρίσκεται στην πλαγιά ενός γκρεμού με θέα τα γαλάζια νερά του Ιονίου. Μπαίνοντας στον χώρο από την ψηλότερη πλευρά, οι επισκέπτες οδηγούνται στο κεντρικό σπίτι μέσω μιας μεγάλης ράμπας.

Από εκεί, μια σειρά από πλακόστρωτες βεράντες και ένα στενό, φυσικό μονοπάτι οδηγούν σε μια μικρή, απόμερη βραχώδη παραλία, ακριβώς από κάτω.

Η κλίση της τοποθεσίας ήταν μια πρόκληση, όχι μόνο σε επίπεδο κατασκευαστικής επιμελητείας, αλλά και σε όρους σχεδιασμού. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα σπίτι που είναι μερικώς βυθισμένο στη γη.

Η αρχιτεκτονική ακολουθεί τις φυσικές τοπογραφικές γραμμές, οι οποίες τελικά καθόρισαν την κάτοψη και τη γραμμή της οροφής. Αυτό όχι μόνο διασφαλίζει ότι η διάταξη ταιριάζει άψογα και με σεβασμό στο τοπίο και φαίνεται σχεδόν αόρατη από τον παραπάνω δρόμο, αλλά επιτρέπει επίσης στο εσωτερικό να προσανατολίζεται προσεκτικά προς τη θέα στη θάλασσα.

Η είσοδος μέσα από την μπροστινή πόρτα, οι μεγάλοι ορίζοντες και η σαφής γραμμή θέασης σε όλο το σαλόνι και προς τη θάλασσα πέρα, εισάγουν αμέσως μια αίσθηση χωρικού δράματος.

Πιο μέσα, η κύρια κατοικία περιλαμβάνει έναν μεγάλο ενιαίο χώρο καθιστικού, που πλαισιώνεται από μια κύρια σουίτα και δύο επιπλέον υπνοδωμάτια.

Μια ξεχωριστή υπαίθρια τραπεζαρία και μια σκιερή, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα μπάρμπεκιου βρίσκονται δίπλα στην πισίνα.

Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κουφώματα από ξύλο iroko, τζάμια από το δάπεδο μέχρι την οροφή προς το νερό, με το σαλόνι να περιλαμβάνει ανοίγματα τόσο στην πίσω, όσο και στην μπροστινή πρόσοψη.

Τα φυσικά υλικά, τόσο στην κύρια κατοικία, όσο και στους ξενώνες, συμπληρώνουν τη σοβατισμένη κατασκευή από σκυρόδεμα και κλείνουν το μάτι στην άγρια μεσογειακή βλάστηση γύρω από την τοποθεσία.

Ως αποτέλεσμα, οι εσωτερικοί χώροι είναι μοντέρνοι, αλλά υπάρχει παράλληλα μια αίσθηση πλούσιας υφής που ιντριγκάρει. Τα δάπεδα είναι είτε από φυσική πέτρα είτε terrazzo, κατασκευασμένα τοπικά από ειδικό τεχνίτη.

Εντωμεταξύ, μια σύγχρονη ξύλινη οροφή από πηχάκια από ξύλο τικ γίνεται κεντρικό χαρακτηριστικό στους χώρους διαβίωσης.

Ταυτόχρονα, οι κατά παραγγελία πόρτες από μασίφ ξύλο ενισχύουν τη συνολική αίσθηση ότι αυτό το καταφύγιο είναι αγκυρωμένο στην τοποθεσία του, εγγενώς συνδεδεμένο με το πλαίσιό του.

Photographer: Yiorgos Kordakis

Διαβάστε επίσης:

Η Caterham ενώνει δυνάμεις με τη βρετανική Βασιλική Αεροπορία για το Special Edition Seven 360R

Interior design: Η αποκατάσταση έκπληξη ενός διαμερίσματος 75 ετών στην Κυψέλη

Drakoni House: Η αξεπέραστη γοητεία της ατέλειας και της απλότητας