Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Η Τήνος του 1910 κλείνει το μάτι

Αυτό το παραδοσιακό σπίτι στην Τήνο, που χτίστηκε αρχικά το 1910, έχει επανασχεδιαστεί με αγάπη και απολαμβάνει τη θέα στο ορεινό χωριό Φαλατάδος.

Κάθε σημείο και εκατοστό του ανακαινισμένου χώρου παίζει με τις αρχικές λειτουργίες του κτιρίου και τους αναβιώνει με έναν φρέσκο και σύγχρονο σκοπό.

Το κατώτερο επίπεδο, το κατώι, φιλοξενούσε αρχικά ζώα και διέθετε επίσης πατητήρι. Στον επάνω όροφο, το ανώι, ήταν ο κεντρικός οικιακός χώρος.

Αυτοί οι δύο χώροι ήταν, και συνεχίζουν να είναι, χωρισμένοι σε δύο ορόφους και συνδέονται με μια εξωτερική σκάλα. Αυτές οι ιστορικές χρήσεις δημιούργησαν μια ευκαιρία για επανεφεύρεση της ταυτότητας και αισθητικής του χώρου.

 

Στο επάνω επίπεδο, βασικές λεπτομέρειες, όπως η προσθήκη ημιωρόφου που στηρίζεται σε μεταλλικό δοκάρι, εισήγαγε ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο με ενιαία διαρρύθμιση. Στον κάτω όροφο, ο χώρος που παλαιότερα στεγαζόταν το πατητήρι, έχει μετατραπεί σε κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο, ενώ διατηρήθηκαν πρωτότυπες λεπτομέρειες, όπως τα δοκάρια.

Το ανακαινισμένο σπίτι διαθέτει μια μεγάλη κουζίνα, με την αρχική ξύλινη σόμπα εκσυγχρονισμένη για να διοχετεύει ζεστό αέρα σε όλο το χώρο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εντωμεταξύ, ένας μικρός κήπος με βότανα φιλοξενεί θυμάρι, λεβάντα, ντομάτες – σε κοντινή απόσταση από την κουζίνα. Από τον κήπο υπάρχει επίσης πρόσβαση στην ταράτσα, με θέα στο κοντινό Ενετικό Κάστρο του Εξωμβούργου.

Για τους αρχιτέκτονες

Η Bobotis+Bobotis Architects είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε από τους Θεοφάνη και Λουκά Μπομπότη, με χαρτοφυλάκιο που καλύπτει τόσο τον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από οικιστικά, έως εμπορικά και πολιτιστικά έργα.

 

Images © Ioanna Roufopoulou

Διαβάστε επίσης:

Η βίλα που θα λάτρευε ο θεός του ήλιου

Η Caterham ενώνει δυνάμεις με τη βρετανική Βασιλική Αεροπορία για το Special Edition Seven 360R

Interior design: Η αποκατάσταση έκπληξη ενός διαμερίσματος 75 ετών στην Κυψέλη