• Architecture & Design

    Η τέχνη σε επιφυλακή στη Δουνκέρκη

    Westerpunt Φωτογραφίες: Michiel Hendryckx

    Westerpunt Φωτογραφίες: Michiel Hendryckx


    Το βελγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Moto ολοκλήρωσε ένα δακτυλιοειδές τσιμεντένιο γλυπτό σε μια παραλία στο De Panne, η οποία μοιάζει να ανεβαίνει και να πέφτει, ώστε να αντηχεί τους γύρω αμμόλοφους.

    Ονομάστηκε Westerpunt, η κατασκευή χτίστηκε δίπλα σε έναν υπάρχοντα χώρο περιπάτου που συνδέει το De Panne με τη Δουνκέρκη και έχει θέα στη Βόρεια Θάλασσα.

    Με την έμπνευση στην πεποίθηση πως «το ταξίδι είναι ο προορισμός», το Studio Moto δημιούργησε μια γλυπτική μορφή σε σχήμα δακτυλίου που λειτουργεί τόσο ως ορόσημο τέχνης, όσο και ως μέσο για να κάνει την περιπατητική διαδρομή πιο «δυναμική».

    «Νερό, άμμος, σκυρόδεμα και φύση», εξηγούν οι αρχιτέκτονες. «Πώς μπορούμε να ενώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, να τα κάνουμε πιο απτά, χωρίς να τα επιβάλλουμε και χωρίς να ενοχλούμε τον τόπο; Ο δυναμικός χαρακτήρας της κατασκευής παρέχει στον περιπατητή μια μέγιστη εμπειρία τοπίου. Η δομή, η οποία μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως δαχτυλίδι, συμβολίζει τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και φύσης ή μεταξύ δύο χωρών».

    Για την κατασκευή του σημείου παρατήρησης χρησιμοποιήθηκε χλωμό σκυρόδεμα με σημάδια σανίδας, διασφαλίζοντας ότι είναι εύκολο να διατηρηθεί και να αντέχει στο σκληρό παράκτιο κλίμα, με τη δομή να βυθίζεται μερικώς κατά τη διάρκεια της παλίρροιας.

    Η κλίμακα, το χρώμα και η υφή του Westerpunt παραπέμπουν στους αμμόλοφους στην άκρη του κοντινού φυσικού καταφυγίου Westhoek.

    «Οι εικόνες της φύσης μας ενέπνευσαν, ιδιαίτερα μέρη όπου συναντώνται στεριά και θάλασσα, με διακριτικά, ανθρώπινα στοιχεία ορατά στο τοπίο, συχνά για πρακτικούς ή απαραίτητους λόγους, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον».

    Η μορφή του Westerpunt δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια σειρά ευθύγραμμων τμημάτων σκαλοπατιών, συνδεδεμένων σε γωνίες 108 μοιρών με μικρές προσγειώσεις μεταξύ καθενός και μια μεγαλύτερη περιοχή επιφυλακής στην κορυφή της κατασκευής.

    //

    Φωτογραφίες: Michiel Hendryckx
    https://studiomoto.be/

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης: Στη ΔΕΘ η σύγχρονη αριστερή πρόταση για μια προοδευτική κυβέρνηση

    Νέο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας για δήμους: Τα κριτήρια και τα ποσά

    Eurobank: Θετικό σήμα για το ΑΕΠ από τη μείωση της ανεργίας



    ΣΧΟΛΙΑ