Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Η Kengo Kuma & Associates αποκαλύπτει το Qatar Pavilion για την Expo 2025 στην Osaka

Tο Qatar Pavilion για την Expo 2025 στην Osaka

Tο Qatar Pavilion για την Expo 2025 στην Osaka

Το ιαπωνικό αρχιτεκτονικό στούντιο Kengo Kuma & Associates ανέλαβε το εθνικό περίπτερο του Κατάρ στην Expo 2025 της Osaka. Και μόλις λάβαμε τα πρώτα σχέδια αυτού.

Με γνώμονα ότι τόσο το Κατάρ όσο και η Ιαπωνία διατηρούν στενές και επωφελείς σχέσεις με τη θάλασσα, η Kengo Kuma & Associates και η Αρχή Μουσείων του Κατάρ εμπνεύστηκαν από την παραδοσιακή κατασκευή σκαφών dhow του Κατάρ, καθώς και από τα έργα των ιαπωνικών ξυλουργείων για το σχεδιασμό του περιπτέρου.

Το πολυαναμενόμενο Περίπτερου του Κατάρ, έκτασης περίπου 1.200 τετραγωνικών, δεν είναι παρά μια εξαιρετικά περίπλοκη (παρότι φαινομενικά απλή) ξύλινη κατασκευή η οποία κοσμείται από ένα λευκό, υφασμάτινο πέπλο που θυμίζει το πανί ενός σκάφους.

Tο Qatar Pavilion για την Expo 2025 στην Osaka

 

Στο κέντρο της κατασκευής θα υπάρχει ένας ευθύγραμμος όγκος με προσόψεις που θα αποτελούνται από ξύλινα πάνελ διαφόρων μηκών και πλάτους.

Αντίστοιχα, στο μπροστινό μέρος του, ένας διάδρομος θα παρέχει πρόσβαση στον χώρο και θα πλαισιώνεται από ρηχά νερά που θα κυλούν ανεμπόδιστα δίπλα στο περίπτερο.

 

Οι διαδρομές που παρέχουν εξωτερική κυκλοφορία στους επισκέπτες θα τυλίγονται γύρω από τον κεντρικό όγκο και θα προστατεύονται, εν μέρει, από μια δευτερεύουσα κατασκευή που αποτελείται από μεγάλες κολώνες και μια ανοιχτή οροφή.

 

Τα τοξωτά ανοίγματα στο κουβούκλιο θα ακολουθούν την απόσταση των εξωτερικών στηλών για να παρέχουν θέα έξω από το χώρο.

Στο εσωτερικό, το περίπτερο θα μυεί τους επισκέπτες στην ιστορική και σύγχρονη σημασία των παράκτιων περιοχών του Κατάρ, αλλά ταυτόχρονα θα υπογραμμίζει την πρόοδο της χώρας προς την επίτευξη του Εθνικού της Οράματος 2030.

Το Expo 2025 Osaka, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Απριλίου έως τις 13 Οκτωβρίου του επόμενου έτους, έχει σχεδιαστεί από την Sou Fujimoto Architects και ακολουθεί ένα γενικό θέμα του Designing Future Society for Our Lives.

Να σημειωθεί πως η εκδήλωση θα φιλοξενήσει μια σειρά από εθνικά περίπτερα που θα περιβάλλονται από ένα ξύλινο δαχτυλίδι 60.000 τετραγωνικών μέτρων που σχεδιάστηκε από το στούντιο σύμφωνα με τους κανόνες της παραδοσιακής ιαπωνικής ξύλινης κατασκευής.

//

https://kkaa.co.jp/en/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μυστικιστικός φωτισμός με την υπογραφή του Αριστοτέλη Μπαράκου

Το διαμέρισμα που θα ερωτευόταν ο Ettore Sottsass

Η τέχνη σε επιφυλακή στη Δουνκέρκη