Ο ιδρυτής του Invisible Studio, ο Βρετανός αρχιτέκτονας Piers Taylor, αποφασίζει να αποκτήσει ένα δεύτερο σπίτι για τον ίδιο και την οικογένεια του στην Ελλάδα και επιλέγει την Κέρκυρα για να δημιουργήσει μια τσιμεντένια όαση εν τω μέσω ενός παλαιού ελαιώνα.

1

Η μινιμαλιστική δομή έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις βασικές ανάγκες στέγης, σκιάς και ύπνου, ενώ προσφέρει ευελιξία για ενδεχόμενες μελλοντικές τροποποιήσεις.

Στο μυαλό του Taylor υπήρχε η ανάγκη μιας θερινής οικίας που θα έμοιαζε με κάμπινγκ – έτσι άλλωστε γνώρισε και την εν λόγω περιοχή με τους γονείς του, όταν ακόμη ο ίδιος ήταν πιτσιρίκος, πίσω στη δεκαετία του ’70.

 

«Αισθάνομαι βαθιά συνδεδεμένος με αυτό το μέρος, τους ανθρώπους, την κουλτούρα και το τοπίο», αναφέρει ο ίδιος χαμογελώντας. «Το σπίτι είναι χαμηλών τόνων, ριζωμένο στον συνηθισμένο για την περιοχή και καθημερινό κόσμο του νησιού που υπάρχουν τριγύρω, όπως και των ημιτελών κτιρίων από σκυρόδεμα που εξελίσσονται αργά για πολλά χρόνια. Χρησιμοποιώ τη μεταφορά του κάμπινγκ καθώς αυτό το τοπίο ενθαρρύνει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ύπαρξης που είναι πολύ εποχιακός. Το σπίτι μοιάζει να γεμίζει ενέργεια το χειμώνα και να στήνεται ξανά την άνοιξη».

 

 

Καθώς το House in an Olive Grove βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή (και σε ζώνη κινδύνου πυρκαγιάς), η κατασκευή του έγινε αποκλειστικά από οπλισμένο σκυρόδεμα. Σχηματίζεται από τοπικό ασβεστόλιθο και καλύπτεται με κυματοειδή οροφή, που υποστηρίζεται από δοκούς ράβδου ενίσχυσης από κόκκινο οξειδωμένο μέταλλο.

Ο κύριος όγκος του εσωτερικού του αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια και δύο ντους, κατανεμημένα σε δύο ορόφους. Πιο πάνω, μια βεράντα με σκίαση στον τελευταίο όροφο χρησιμεύει ως ο κύριος κοινόχρηστος χώρος καθιστικού που μπορεί να προσαρμοστεί και σε κουκέτα για επιπλέον επισκέπτες.

 

Το οίκημα στερείται κυρίως γυαλιού για να διατηρήσει μια «εμβυθιστική» εμπειρία που προσομοιάζει της κατασκήνωσης στην ύπαιθρο, πλήρως σχεδόν εκτεθειμένο στα στοιχεία κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα, το σπίτι διαθέτει συρόμενες σίτες από γαλβανισμένο πλέγμα, σήτες εντόμων και πλαστικές κουρτίνες για προστασία και αερισμό.

Το σκυρόδεμα σχηματίζει τους τοίχους, τα δάπεδα, τις οροφές, την κουζίνα και ακόμη και κάποια έπιπλα του σπιτιού, κατασκευασμένα από ντόπιους κατασκευαστές.

«Ήθελα να δημιουργήσω ένα κτίριο όπου όλα τα… λάθη γίνονται εμφανή ή μάλλον οι διαδικασίες και οι αποφάσεις που έλαβαν οι ντόπιοι όταν έχτισαν το σπίτι», εξηγεί ο Taylor. «Η όλη ιδέα, μες στην απλότητα της, μοιάζει εκκεντρική, αλλά έχει μια λογική και μια γλώσσα που βασίζεται στην επιλογή των υλικών», συνεχίζει.

Συνολικά, πρόκειται για μια (γοητευτικά απλοποιημένη) ωδή στη φυσική ομορφιά του ευλογημένου νησιού, καθώς και στη σύνδεση με το περιβάλλον γύρω του.

 

//
Φωτογραφίες: Jim Stephenson

Home

Διαβάστε επίσης:

Αρχιτεκτονική ταυτότητα, ποικιλομορφία και εμπειρία: Μία συζήτηση με τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο, με αφορμή τις White Villas III στο Elounda Hills

Moschoviti Manor: Από το Ρέθυμνο με αγάπη

Architecture for Dogs