ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Ήταν το 2013, όταν ο Κωνσταντίνος, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πήρε την απόφαση να πουλήσει το ιστορικό αρχοντικό, γεμάτο οικογενειακές -και όχι μόνο- αναμνήσεις έναντι 9,8 εκατ. λιρών, όπως καταγράφεται στα επίσημα αρχεία. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2015, το ακίνητο βγήκε ξανά στην αγορά με άδεια ανοικοδόμησης που θα διπλασίαζε τον χώρο του και θα εκτίναζε την τιμή του στις 11 εκατ. λίρες.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα το πολυτελές αρχοντικό, όπου κάποτε διοργανώνονταν φαντασμαγορικές δεξιώσεις και το οποίο έσφυζε από ζωή, να μείνει ξανά άδειο.
Όλα αυτά μέχρι την άνοιξη του 2020, όταν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το ακίνητο βρήκε εν τέλει νέο ιδιοκτήτη, αγνώστου ταυτότητας, ο οποίος το αγόρασε στην τιμή των μόλις 6 εκατ. λιρών από το κτηματομεσιτικό γραφείο Glentree International.
Η σημαντική αυτή διαφορά στην τιμή πώλησης, σε σχέση με 7 χρόνια πριν, οφείλεται στην πτώση τιμών που καταγράφεται στην κτηματαγορά του Λονδίνου, η οποία φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 40%. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Savills, η μέση τιμή των ακινήτων στο κεντρικό Λονδίνο παρουσιάζει πτώση της τάξης του 21% από το 2014, από την εποχή δηλαδή που οι τιμές είχαν φτάσει στο απόγειό τους. Αν συνυπολογίσει δε κανείς και την πορεία της ισοτιμίας στερλίνας-δολαρίου, ένας ξένος αγοραστής θα μπορούσε σήμερα να αγοράσει ακίνητο στο Λονδίνο έως 38% φθηνότερα σε σχέση με μία πενταετία νωρίτερα.
Επιπλέον, το ακίνητο υπέστη σοβαρές ζημιές, λόγω πλημμύρας, με αποτέλεσμα η αξία του να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο και ειδικότερα κατά 3 εκατομμύρια λίρες.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι αυστηροί κανόνες οικοδόμησης που ισχύουν για τη συγκεκριμένη περιοχή κάνουν σχεδόν αδύνατη την ανέγερση ακινήτων στην περιοχή του Χάμπστεντ και τις διαδικασίες αδειοδότησης ακόμα πιο χρονοβόρες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Abrahmsohn, υπεύθυνου από το γραφείο Glentree International, το οποίο ανέλαβε την τελική πώληση του ακινήτου: «Δεν μπορείς να καρφώσεις ούτε σφυρί σε δέντρο, χωρίς να σε επιπλήξουν»!
Παρά το γεγονός, το αρχικό όραμα επέκτασης του ακινήτου φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα, καθώς οι τοπικές Αρχές έχουν ήδη παραχωρήσει τις απαιτούμενες άδειες για εργασίες που θα δώσουν νέα πνοή στο ακίνητο και θα διπλασιάσουν τον χώρο του.
Αν και προηγουμένως το σημαντικότερο θέλγητρο του ακινήτου, όπως το παρουσίαζαν όλοι οι κτηματομεσίτες προς τους υποψηφίους αγοραστές, ήταν η δυνατότητα επέκτασης του σπιτιού, σύμφωνα με τον κ. Abrahmsohn, ο νέος ιδιοκτήτης του έχει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση και ανακαίνισή του, καθώς θεωρεί ότι είναι ήδη αρκετά μεγάλο.
Επιβλητική έπαυλη με λιτή διακόσμηση και γαλαζοαίματους ιδιοκτήτες
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί για κάποιους η σχετικά λιτή διακόσμηση της έπαυλης στην εποχή του Κωνσταντίνου, καθώς πράγματι οι εικόνες που έχουμε από τις αρχές του 2000 δείχνουν το σπίτι επιπλωμένο με απλό και ταπεινό ντεκόρ για έναν πρώην βασιλιά.
Ξεχωρίζουν, βέβαια, τα οικογενειακά βασιλικά κειμήλια, όπως το πορτρέτο της προγιαγιάς του, βασίλισσας Όλγας Κονσταντίνοβα της Ρωσίας, η οποία ήταν, επίσης, γιαγιά του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας.
Παρ’ όλα αυτά, το αρχοντικό, που είναι δημιουργία του Βρετανού αρχιτέκτονα, Edwin Lutyens, στις αρχές του 20ού αιώνα, πληροί τις προϋποθέσεις μιας επιβλητικής έπαυλης, καθώς διαθέτει 13 υπνοδωμάτια, 10 μπάνια, μια πισίνα και μισό στρέμμα κήπο.
Μετά την αυτοεξορία του το 1967, ο Κωνσταντίνος Β’ και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Δανίας, μοίρασαν τον χρόνο τους μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας, ενώ το 1974, ένα χρόνο αφού έπαψε να είναι και τυπικά βασιλιάς της Ελλάδας και μετά από σύντομη διαμονή στο Τσόμπαμ του Σάρεϊ, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο αριστοκρατικό Χάμπστεντ.
Το υπερπολυτελές αρχοντικό, που εκτείνεται σε 880 τ.μ. δυτικά της λεωφόρου Bishops, όπου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων της περιοχής είναι αποκλειστικά δισεκατομμυριούχοι, το αγόρασε τότε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έναντι 325.000 λιρών.
Η ειδυλλιακή τοποθεσία της έπαυλης βρίσκεται μετά την λίμνη Γουαϊτστόουν και είναι σαν να μπαίνει κανείς σε έναν εξωπραγματικό, παραμυθένιο κόσμο, γεμάτο κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους και άφθονο πράσινο.
Εκεί ο τέως βασιλιάς και η πριγκίπισσα της Δανίας μεγάλωσαν τα πέντε τους παιδιά, Αλεξία, Παύλο, Νικόλαο, Θεοδώρα και Φίλιππο, ενώ φιλοξένησαν σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, μεταξύ των οποίων ήταν και η πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Άλλωστε, ως δεύτερος ξάδελφος του πρίγκιπα Καρόλου της Βρετανίας και νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο Κωνσταντίνος δεχόταν συχνά επισκέψεις από την Νταϊάνα, η οποία κατέφτανε με το κάμπριο Audi και τα παιδιά της, Ουίλιαμ και Χάρι, στα πίσω καθίσματα, ενώ λιμουζίνες με γαλαζοαίματους και διασημότητες παρέλαυναν τακτικά μπροστά από την ήσυχη κατά τ’ άλλα γειτονιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Την πρώην γερουσιαστή Κέλι Λέφλερ θα προτείνει για υπουργό Γεωργίας ο Τραμπ
- Μακρόν: «Είναι εντελώς βλάκες», λέει για τους ηγέτες της Αϊτής – Διπλωματικό επεισόδιο
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νέα Φιλαδέλφεια
- Γεωργιάδης: Ρυθμίσεις για να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ