• Architecture & Design

    ΦΙΞ: Προχωράει η αναβίωση του εμβληματικού θρύλου

    Ανάπλαση ΦΙΞ Θεσσαλονίκη


    Ετοιμάζεται για απογείωση η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη, επένδυση ύψους 180 εκατ. ευρώ.

    Στον χώρο του ιστορικού ακινήτου πρόκειται να δημιουργηθεί πολυχώρος φιλοξενίας και διαμονής 46.500 τ.μ..

    Η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η DIMAND στη Βόρεια Ελλάδα με συνεπενδυτή την εταιρεία ELVIAL.

    Το ακίνητο «ΦΙΞ» το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκε σταδιακά, στο τέλος του 1980, πρόκειται να πάρει ξανά ζωή, με τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει και την περάτωση του έργου να προβλέπεται σε φάσεις έως το Q2 του 2027.

    Tο ακίνητο θα αναγεννηθεί και θα μετατραπεί σε έναν χώρο μικτών χρήσεων που θα φιλοξενεί ξενοδοχεία, κατοικίες, γραφεία, χώρους πολιτισμού, άθλησης, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα.

    Ανάπλαση ΦΙΞ Θεσσαλονίκη

    Στην αναβίωση του μνημείου, σημαντικό ρόλο για την αποκατάστασή του αποτελούν η αυστηρή διατήρηση της μορφής του, της αρχιτεκτονικής του αλλά και της πολύπλοκης ογκοπλασίας του. Το σύνολο των επεμβάσεων, τόσο στις όψεις όσο και στο εσωτερικό των κτηρίων θα υλοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του συγκροτήματος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς (ΦΕΚ 479/Β/24.6.1994).

    Ανάπλαση ΦΙΞ Θεσσαλονίκη

    Ανάπλαση Φιξ Θεσσαλονίκη

     

    Και έτσι, ανοίγει ένας νέος πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός διάλογος μεταξύ του παλιού και του νέου, όπου, αναμενόμενα, το χαρακτηριστικής απόχρωσης τούβλο που αγάπησαν οι Θεσσαλονικείς θα συνεχίσει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως συνδετικό στοιχείο της ανάπλασης στις όψεις.

    Ανάπλαση ΦΙΞ Θεσσαλονίκη

     

    Να σημειωθεί πως τα νέα ακίνητα θα πιστοποιηθούν σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED, σε επίπεδο GOLD.

    Παράλληλα, η DIMAND συνεχίζει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσοντας το HUB26, το πρώτο μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ακίνητο ΦΙΞ.

    Dimand Hub26

    Dimand Hub26

     

    Με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί, η εταιρεία επιθυμεί να συμμετάσχει στη μεταμόρφωση της Δυτικής Πύλης της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντάς την σε μια πύλη στο αύριο. Επιχειρεί η αστική αναβίωση να λειτουργήσει ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά και βιώσιμα στοιχεία που θα καθιστούν τα έργα της, σημεία αναφοράς, επίσκεψης και αξίας για την πόλη και την κοινωνία. Με σεβασμό στην ιστορία, ενσωματώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη στην Μητρόπολη του μέλλοντος.

     

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Πολύ σπουδαίο αναπτυξιακό έργο η ανάπλαση του ΦΙΞ

    Roman Holiday: Η Patricia Urquiola μετατρέπει ένα ιστορικό palazzo της Ρώμης σε ξενοδοχείο

    Piil: Το δεντρόσπιτο που κέρδισε στα Thermory Design Awards



    ΣΧΟΛΙΑ