ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η 11η διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 24 Μαίου 2023, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσιάζοντας, με επιτυχία, στο κοινό της την εμπειρία του MULTIVERSE, της ταυτόχρονης συνύπαρξης πολλών και διαφορετικών κόσμων και μορφών φυσικής και τεχνητής ζωής.
Διακεκριμένοι αρχιτέκτονες από το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη, το Τόκυο και την Αθήνα μοιράστηκαν στη σκηνή της φετινής ΕΣΩ το όραμά τους, τις καινοτόμες σχεδιαστικές πρακτικές τους, τους προβληματισμούς τους και, φυσικά, τα σχέδια τους για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό των σύγχρονων μητροπόλεων αλλά και της υπαίθρου. Ουτοπικές προσεγγίσεις της αστικής ζωής, βιώσιμες, συμμετοχικές και τοποειδικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις, η επανακατοίκηση χώρων μετάβασης στη σύγχρονη πόλη αλλά και η επανασύνδεση της αρχιτεκτονικής με τις εικαστικές τέχνες ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που απασχόλησαν τους προσκεκλημένους ομιλητές της φετινής διοργάνωσης.
Κορυφαία στιγμή της ημερίδας, για μια ακόμη χρονιά, η πέμπτη, κατά σειρά, απονομή των βραβείων Archisearch Lifetime Achievement Awards, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, τιμώντας, για τη συνολική προσφορά τους, τρεις σπουδαίους αρχιτέκτονες και δασκάλους, τον Δημήτρη Αντωνακάκη, τον Δημήτρη Φιλιππίδη και τον Κυριάκο Κυριακίδη, καθώς και την σημαντική ζωγράφο, εικαστικό και ακαδημαϊκό Ρένα Παπασπύρου.
Η ΕΣΩ 2023 πραγματοποιήθηκε ως συμπαραγωγή της Design Ambassador και του +Design Magazine σε επιμέλεια περιεχομένου από το Archisearch. Την εκδήλωση παρουσίασαν η Δανάη Μακρή, Επικεφαλής περιεχομένου της Design Ambassador, και ο Νικόλας Μπαρελιέ, αρχιτέκτονας, ιδρυτής του clothing brand SCALA και μόνιμος συνεργάτης της Design Ambassador.
Το MULTIVERSE της ΕΣΩ 2023 άνοιξε η αρχιτέκτονας, ερευνήτρια και ακαδημαικός Μυρτώ Κιούρτη με το ερώτημα “Ποια πόλη θέλουμε”. Η Κιούρτη ξεκίνησε την εισήγησή της δίνοντας τον ορισμό της ουτοπίας από τον Τόμας Μορ ως (ου + τόπος) καταθέτοντας την τολμηρή πεποίθηση οτι η σύγχρονη Αθήνα ενσωματώνει χαρακτηριστικά ουτοπίας.
Δημοκρατική και κοινωνική, εξ ορισμού, η ουτοπική πόλη γεννιέται στο μεταίχμιο τέχνης, φιλοσοφίας και πολιτικής σμιλεμένη από μια αρχιτεκτονική σκέψη ιδιαιτέρως αφαιρετική. Συμπαγείς όγκοι με δώματα αναζητούν τη φύση, που εισέρχεται στη πόλη, μέσω του κήπου. Για την Μυρτώ Κιούρτη το πιο γοητευτικό τοπίο προς διερεύνηση είναι η ανθρώπινη ψυχή που ξεδιπλώνεται σε μια πόλη που λειτουργεί ως γιγάντιο θεατρο όπου οι άνθρωποι εκφράζουν εαυτόν ελεύθερα.
Το πρόγραμμα της 11ης ημερίδας ΕΣΩ έκλεισε με την ομιλία του Yoshiharu Tsukamoto, αρχιτέκτονα και συνιδρυτή του ATELIER BOW WOW, πάνω στη σχέση της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έχοντας ως παράδειγμα αναφοράς το έργο του Δημήτρη Πικιώνη, με την ιαπωνική αρχιτεκτονική φιλοσοφία.
Ο Tsukamoto παρουσίασε μια σειρά σχεδιαστικών πονημάτων στην ύπαιθρο της Ιαπωνίας ως πρότυπα παραδείγματα για την αναθεώρηση του τρόπου σχεδιασμού της ελληνικής υπαίθρου με έμφαση στα ευάλωτα νησιωτικά οικοσυστήματα.
Προτείνοντας έναν ενεργό ρόλο για τον αρχιτέκτονα-σχεδιαστή, που γίνεται μάστορας και μετέχει ισάξια στη κατασκευαστική διαδικασία του κτηρίου, ο Tsukamoto προέτρεψε σε μια αρχιτεκτονική σύνθεση ως εμπειρία κοινή όπου το συλλογικό παράγει το ιδιωτικό και όχι το αντίστροφο.
Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε με τον συγγραφέα και καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθη Καλύβα, ο αρχιτέκτονας προέτρεψε, περεταίρω, στην άμεση επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση, μέσα από την ενσώματη βιωμένη εμπειρία του οικοδομείν και απώτερο στόχο την επανανοηματοδότηση της ζωής.
Δείτε περισσότερα εδώ.
//
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη
Διαβάστε επίσης:
Το palazzino στη Ρώμη που λάτρευε η Audrey Hepburn
Eptanisou Penthouse με την υπογραφή της SOUTH architecture