Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Εσείς πόσα θα δίνατε για να αγοράσετε το θρυλικό Winn House με την υπογραφή του Frank Lloyd Wright;

Το ιστορικό Robert D. & Winifred L. Winn House του μαέστρου της σύγχρονης αρχιτεκτονικής Frank Lloyd Wright είναι πλέον προς πώληση από τους Fred Taber και Chuck Jacqua της Jacqua Realtors. Προς μόλις 1,85 εκατομμύρια δολάρια…

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που οι Fred Taber και Chuck Jacqua της μεσιτικής Jacqua Realtors καταχώρισαν ένα από τα πιο επικά ακίνητα της διεθνούς αγοράς.

Στο Parkwyn Village, μια κοινότητα κατοικιών Usonian στο Kalamazoo του Μίσιγκαν, η μονοκατοικία, που χτίστηκε το 1950, με τη χρήση block και σκυροδέματος, διαθέτει την χαρακτηριστική ανοιχτή κάτοψη του Wright, μεγάλα παράθυρα και ειδικά κατασκευασμένα έπιπλα (από τον ίδιο), δημιουργώντας ένα φωτεινό και φιλόξενο χώρο που θολώνει τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, ανοίγοντας θέα προς τη λίμνη Little Asylum.

Το Robert D. & Winifred L. Winn House του πρωτοπόρου της οργανικής αρχιτεκτονικής Frank Lloyd Wright αποκαλύπτει μια καμπυλωτή κύρια πρόσοψη που ακολουθεί την κεκλιμένη τοπογραφία της τοποθεσίας.

Να σημειωθεί πως η κατοικία διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, δυόμισι μπάνια, αίθριο και βεράντα, τζάκι και μπαλκόνι με τζάμι, όλα ενωμένα σε μια ενιαία διάταξη ενός επιπέδου.

Στο εσωτερικό, γήινες αποχρώσεις και ξύλινες λεπτομέρειες δημιουργούν μια ζεστή και ζωντανή αισθητική 50s (“Mad Men” alert!), φέρνοντας αντίθεση με το τσιμεντένιο πλαίσιο.

Σύμφωνα με το realtor.com, οι πωλητές αγόρασαν το Winn House το 2012 για 200.000 $ και στη συνέχεια ξόδεψαν 800.000 $ σε ανακαινίσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων τσιμεντένιων δαπέδων, φεγγίτη βεράντας και νέου εσωτερικού παρκέ.

Αποκατέστησαν επίσης τα έπιπλα του σαλονιού και ενημέρωσαν τα ηλεκτρικά και υδραυλικά συστήματα.

Το χωριό σχεδιάστηκε από τον μαέστρο τη δεκαετία του 1940, όταν ιδρύθηκε από μια ομάδα νεαρών οικογενειών που έγραψαν στον αρχιτέκτονα, ελπίζοντας ότι θα συμφωνούσε να σχεδιάσει μια κοινότητα στην πρόσφατα αγορασμένη γη τους.

Ο Wright δέχτηκε με χαρά και έτσι, δημιούργησε μια γειτονιά που αποτελείται από 40 οικόπεδα (περίπου ενός στρέμματος). Ολοκλήρωσε την περιοχή με κοινόχρηστες παιδικές χαρές, κήπους και γήπεδα τένις που εκτείνονται σε επιπλέον επτά στρέμματα.

Με θέα στη λίμνη Little Asylum, το σπίτι είναι το μόνο παραθαλάσσιο ακίνητο στη γειτονιά. Βρίσκεται σε 2,3 στρέμματα, καθιστώντας το το μοναδικό σπίτι σχεδιασμένο από τον Wright εντός δύο οικοπέδων, γεγονός που του προσδίδει έναν επιπλέον βαθμό ιδιωτικότητας.

Να σημειωθεί πως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων γιορτάζει τον Frank Lloyd Wright ως «τον μεγαλύτερο Αμερικανό αρχιτέκτονα όλων των εποχών», με μια καριέρα 70 ετών που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1880.

Τα σπίτια που εκείνος σχεδίασε στην συγκεκριμένη περιοχή (συνολικά 8), ως μέρος της κοινότητας ήταν μια απάντηση στη Μεγάλη Ύφεση.

Βλέπετε, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπόλοιπος κόσμος βυθίστηκαν σε έναν βαθύ οικονομικό αγώνα τη δεκαετία του 1930, άρχισε να εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία οικονομικά προσιτής στέγασης, προσεγγίζοντας την κατασκευή κατοικιών με απογυμνωμένη νοοτροπία, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες της εποχής.

Ο ίδιος μάλιστα είχε προτείνει τον όρο «Usonion» ως εναλλακτική του «American», καθώς διέκρινε τον χαρακτήρα του αστικού τοπίου.

Winn House, Frank Lloyd Wright

Έργο: Robert D. & Winifred L. Winn House

Τοποθεσία: 2822 Taliesin Dr, Kalamazoo, Michigan

Αρχιτέκτονας: Frank Lloyd Wright

Διαχείριση ακινήτου: Fred Taber and Chuck Jacqua / Jacqua Realtors

Φωτογράφος:  Matthew Truman

Έτος κατασκευής: 1950

Διαβάστε επίσης:

Μύκονος: Η Villa Lithos της Σοφίας Μπιθαρά με την εντυπωσιακή infinity pool πωλείται έναντι 25 εκατ. ευρώ

Dimand: Ο …αγώνας στον Πύργο Πειραιά

Η Lacoste είναι ερωτευμένη με τα manga