ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη συνοικία Charlottenburg του Δυτικού Βερολίνου, ένα τυπικό ιστορικό «Αltbau» γίνεται καμβάς με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Gianni Verde, προσαρμοσμένη για ένα ζευγάρι Ελλήνων που έχουν κάνει το Βερολίνο σπίτι τους την τελευταία δεκαετία – και φωλιά του μέλλοντος για τα 2 όμορφα παιδιά τους.
Στην καρδιά του Charlottenburg, μιας από τις πιο συναρπαστικές γειτονιές του Δυτικού Βερολίνου, ένα έργο ανακαίνισης αξίζει την προσοχή μας. Πρόκειται για ένα τυπικό ιστορικό «Αltbau» (κυριολεκτικά σημαίνει «παλιό κτίριο») που χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα.
Σήμερα, αυτή η κατασκευή έχει γίνει ο καμβάς για μια μοναδική σχεδιαστική παρέμβαση, κομμένη στα μέτρα ενός ζευγαριού από την Ελλάδα που έχει κάνει το Βερολίνο σπίτι του (εδώ και δέκα χρόνια).
Η ανακαίνιση, με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Gianni Verde, ιδρυτή του Sunostudio, ξεπερνά την απλή δημιουργία ενός λειτουργικού και φιλόξενου χώρου. «Ο κύριος στόχος ήταν να εμφυσήσουμε μια ταυτότητα που συνδύαζε τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές επιρροές του Βερολίνου με τις μεσογειακές ρίζες της οικογένειας», εξηγεί στο AD ITALIA ο αρχιτέκτονας.
Μία από τις κύριες αλλαγές, ήταν η μετεγκατάσταση του χώρου της κουζίνας στο μεγάλο δωμάτιο δίπλα στο σαλόνι, δημιουργώντας έτσι μια συνεχή ροή μεταξύ των κύριων χώρων διαβίωσης. Αυτή η αλλαγή όχι μόνο βελτιστοποίησε τον διαθέσιμο χώρο, αλλά πρόσθεσε επίσης μια κοινωνική διάσταση στο οικιακό περιβάλλον, όπου το μαγείρεμα και η διασκέδαση γίνονται αλληλένδετες δραστηριότητες.
Επιπλέον, η εισαγωγή ενός μπαλκονιού προσφέρει ένα μέρος για χαλάρωση σε εξωτερικούς χώρους, μια όαση ηρεμίας στην παλλόμενη καρδιά του Βερολίνου. Αυτός ο χώρος όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινής ζωής, αλλά συμβάλλει και στην ενίσχυση της συνολικής αισθητικής εμφάνισης του διαμερίσματος.
«Η αγάπη των πελατών για το design οδήγησε σε έναν απολαυστικό συνδυασμό διαφορετικών στυλ, που αντανακλούν την εκλεκτική σχεδιαστική σκηνή του Βερολίνου», εξηγεί ο Gianni Verde.
Μια πτυχή που αναδεικνύεται πάνω από όλα στην επιλογή επίπλων και φινιρισμάτων που συνδυάζουν τη σύγχρονη κομψότητα με μια έντονη μεσογειακή πινελιά.
Επιστρέφοντας στην κουζίνα, μάλιστα, θα παρατηρήσουμε ότι σχεδιάστηκε από τη δανέζικη Reform, με έπιπλα που συνδυάζουν μοντέρνα υλικά και έντονα χρώματα που θυμίζουν το μεσογειακό τοπίο και κουλτούρα.
Ο χώρος αυτός δεν είναι μόνο λειτουργικός, αλλά αποτελεί και ένα αισθητικό κομβικό σημείο που αιχμαλωτίζει την προσοχή.
Το μπάνιο, από την άλλη, είναι μια εγκάρδια ωδή στη vintage καλλιτεχνική σκηνή του Βερολίνου, με ροζ κεραμικά πλακάκια από την Ceramica Vogue, εμπνευσμένα από την αισθητική της δεκαετίας του 1960, τα οποία συνδυάζονται αρμονικά με σύγχρονα στοιχεία για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εμποτισμένη με έντονο χαρακτήρα.
Στον εξωτερικό χώρο που έχει μετατραπεί σε μια γωνιά ηρεμίας και σύνδεσης με τις μεσογειακές ρίζες του ζευγαριού, η επιδέξια χρήση μοτίβων Marazzi και πλακιδίων σε αποχρώσεις του μπλε ανακαλεί και πάλι τα χρώματα και τους χώρους της Μεσογείου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προκαλεί χαλάρωση.
Ένας χώρος που δεν είναι μόνο προέκταση του σπιτιού, αλλά και μια συμβολική γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν της οικογένειας και τη σύγχρονη ζωή τους στο Βερολίνο, ένα μέρος όπου οι αναμνήσεις μπλέκονται με το παρόν σε έναν οπτικό και συναισθηματικό διάλογο. «Βασική πτυχή του έργου ήταν στην πραγματικότητα ο σεβασμός και η διατήρηση των ιστορικών στοιχείων του κτιρίου».
Photography: Carlo Oriente
Διαβάστε επίσης:
Estate at Pompey: Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα στην καρδιά ενός αρχέγονου τροπικού δάσους