To L–A–V Apartment, με την σχεδιαστική υπογραφή του Isola Studio, είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα στον 5ο όροφος μιας πολυκατοικίας του 1964 – και, ταυτόχρονα, μια ωδή στο φως και τις καμπύλες.
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύνηθες διαμέρισμα μόλις 78 τετραγωνικών (δύο υπνοδωματίων με μεγάλο μπαλκόνι) στο κέντρο της Αθήνας, στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας του 1964 με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού και ερευνητικού γραφείου Isola (ιδρύθηκε το 2021 και έχει βάση την Αθήνα, την Κέρκυρα και την Νέα Υόρκη).
Στόχος της μελέτης ήταν η ριζική ανακαίνιση του, ώστε να μεταμορφωθεί σε ένα έναν χώρο με ζωηρή ατμόσφαιρα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της καθημερινότητας της ενοίκου του, μιας νεαρής γυναίκας.
Η αρχική κάτοψη του διαμερίσματος περιλάμβανε δύο υπνοδωμάτια, μια μικρή (αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κοινόχρηστο χώρο) κουζίνα, μια αποθήκη, ένα λουτρό, καθιστικό και αρκετούς διαδρόμους που διέκοπταν την ελευθερία κίνησης και εμπόδιζαν την αλληλεπίδραση και διάδραση μεταξύ των διαφορετικών χώρων.
Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και παροχές ήταν παρωχημένες και υπήρχε επιτακτική ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης τους. Βασικός άξονας της μελέτης της ανακαίνισης ήταν η αναδιοργάνωση της κατανομής των λειτουργιών του διαμερίσματος, μεγιστοποιώντας και ενοποιώντας τους κοινόχρηστους χώρους, στρέφοντας τους προς τη βεράντα που βλέπει προς το Νότο, ώστε να αξιοποιείται κατά το μέγιστο δυνατό το άπλετο φυσικό φως.
Η αρχιτεκτονική πρόταση εκμεταλλεύεται τις επιφάνειες που καταλαμβάνονταν από τους μη λειτουργικούς διαδρόμους και δημιουργεί νέους χώρους συνάθροισης και μελέτης.
Αντίστοιχα, τα υλικά και οι υφές που επιλέχθηκαν, αγκαλιάζονται από το άμεσο φυσικό φως που λαμβάνει ο χώρος και υποδέχονται την ένοικο και τους επισκέπτες της με μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς. Κατά την είσοδο στο διαμέρισμα θα συναντήσει κανείς μια κατασκευή από ξύλο κάτω από ένα παράθυρο. Ενώ ο διάδρομος της εισόδου μετατράπηκε σε χώρο μελέτης με ένα μεγάλο γραφείο και μια κρυμμένη παπουτσοθήκη στο κάτω μέρος, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ως ένα ενιαίο αντικείμενο. Η ένοικος περνά πολλές ώρες της μέρας μελετώντας και δουλεύοντας από το σπίτι, οπότε ήταν απαραίτητη η διαμόρφωση ενός χώρου κατάλληλου για πολλές ώρες συγκέντρωσης και εργασίας.
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Χάιδω Καπρούλια, Εύα Λαβράνου
Μελέτη φωτισμού: HUB Lighting & Innovation by Kafkas + Isola Studio
Φωτογραφίες: Αντώνης Σαρρής
https://isola-studio.com/
Διαβάστε επίσης
Ο απόλυτος σουρεαλισμός: Ξεχασμένοι θησαυροί του Salvador Dali ανασύρονται από γκαράζ