Φιλοσοφία και Βιωσιμότητα στη Μεσογειακή Αρχιτεκτονική
Η φιλοσοφία του γραφείου γύρω από τη μεσογειακή αρχιτεκτονική βασίζεται στη δημιουργία χώρων που τιμούν και αναδεικνύουν την αυθεντικότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της Μεσογείου.
Ειδικά στη Μύκονο, ένα νησί που έχει επιβαρυνθεί από ορισμένες μη στοχευμένες και χαμηλής ποιότητας παρεμβάσεις, θεωρήθηκε από τους αρχιτέκτονες σημαντικό να επανεφεύρουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τον σχεδιασμό.
«Η αρχιτεκτονική που στοχεύει στη βιωσιμότητα δεν αποσκοπεί μόνο στη συντήρηση, αλλά στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τον χώρο, η οποία καθοδηγείται από μία εντόπια αισθητική και την ηθική. Εστιάζουμε στη δημιουργία μιας ισορροπίας όπου η παρέμβαση ενσωματώνεται, προσφέροντας στον επισκέπτη μια εμπειρία που του επιτρέπει να ανακαλύψει το νησί με έναν γνήσιο και αειφόρο τρόπο», εξηγεί η Ουρανία Πικραμένου, founder & head architect των Deplot Architects.
Αρχές Σχεδιασμού και Styling
Η αρχιτεκτονική γίνεται η “αόρατη” δύναμη που αποκαλύπτει την ουσία των Κυκλάδων.
Σε έναν μεσογειακό κήπο με φραγκοσυκιές, στύπες, λεβάντες και θέα στη θάλασσα, οι Deplot σχεδιάζουν έναν χώρο που αναδεικνύει τη νησιωτική απλότητα: το χρυσό φως και τη γη της Μυκόνου, το νερό ως υδάτινο στοιχείο και οι παλλόμενες αντανακλάσεις του, η ησυχία.
Ο σχεδιασμός προσφέρει στον επισκέπτη του ξενοδοχείου αυτό που προσδοκά να ζήσει σε αυτόν τον τόπο, αφυπνίζοντας την επικοινωνία των αισθήσεών του.
Βλέπει, ακούει, γεύεται και αγγίζει, παράλληλα, νιώθει τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα.
Μεταμόρφωση του Ξενοδοχείου
Η ανανέωση περιλάμβανε τους χώρους ρεσεψιόν, lounge, τραπεζαρίας και πισίνας – σημεία που ο πελάτης αντικρίζει πρώτα κατά την έλευσή του και συνεπώς οφείλουν να αποτυπώσουν την ουσία του ξενοδοχείου.
Η μελέτη των δωματίων παρέμεινε αμετάβλητη, ωστόσο λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων με έναν νέο, γήινο χαρακτήρα που ενισχύει την ταυτότητα του brand.
Οι λευκές επιφάνειες αντικαταστάθηκαν με φυσικούς, γήινους τόνους.
Ροή και Αρχιτεκτονική Κίνηση
Η ροή και η κίνηση αποτελούν βασικά στοιχεία του σχεδιασμού.
Το βλέμμα του επισκέπτη καθοδηγείται διαρκώς προς τη θάλασσα, περνώντας από σημεία με φυσικό φωτισμό και τους ήχους του νερού. Ο εξωτερικός χώρος της πισίνας στρέφεται προς τη θάλασσα και διαθέτει έναν ευρύ διάδρομο που διατηρεί την ομαλή κίνηση προς την τραπεζαρία, χωρίς εμπόδια.
Το πρωινό και το μεσημεριανό σερβίρονται σε έναν χώρο με ψάθα και ξύλο, με διακοσμητικά στοιχεία που θυμίζουν βράχους, ενώ υπάρχει ξεχωριστή VIP τραπεζαρία στην κύρια αυλή, διαμορφωμένη σε ένα αυθεντικά “earthy” ύφος.
Εμπειρία στη Ρεσεψιόν
Η ρεσεψιόν έχει σχεδιαστεί με την αίσθηση μιας “πολυτελούς σπηλιάς,” με καμπύλες, ζεστά υλικά και μη τυποποιημένη αρχιτεκτονική, προσφέροντας αίσθηση οικειότητας.
Η διάταξη αναθεωρήθηκε ώστε να ταιριάζει στο σύγχρονο προφίλ των ταξιδιωτών. Στον ενδιάμεσο χώρο, που δημιουργήθηκε στη θέση του παλιού μπάνιου, φιλοξενείται μια ζώνη καθαρισμού χεριών, όπου το μάρμαρο και το νερό συνδυάζονται με layering, ενισχύοντας την αίσθηση της φυσικής φιλοξενίας και της μεσογειακής διαπερατότητας.
Μέσα από τα κλωστρά, οι επισκέπτες βιώνουν όχι μόνο την όψη, αλλά και τον ήχο και την αίσθηση της φύσης.
Πισίνα και Lounge
Η πισίνα σχεδιάστηκε να “επιπλέει” στο τοπίο, με την όψη στραμμένη προς τη θάλασσα.
Η κλασική διάταξη με σεζλόνγκ αντικαταστάθηκε από μαξιλάρες και πολυμορφικούς καναπέδες, δημιουργώντας έναν ευέλικτο χώρο που συνδυάζει χαλάρωση και πολυτέλεια.
Διαβάστε επίσης:
Rhoēs στη Σέριφο: Ένα σπίτι εισέρχεται στο έδαφος
Η Donaldson+Partners δημιουργεί τo σπίτι του 21ου αιώνα
Χάρι Γουίνστον: Το διαμέρισμα του «Βασιλιά των Διαμαντιών» πωλήθηκε για 24,5 εκατομμύρια δολάρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»