Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Architecture & Design

Drakoni House: Η αξεπέραστη γοητεία της ατέλειας και της απλότητας

Η Doriza Design μετέτρεψε ένα μοναδικό πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα σε μια εξοχική κατοικία στην Κρήτη με σκόπιμα ατελείς λεπτομέρειες.

Το πέτρινο Drakoni House βρίσκεται στο χωριό Πάνω Πεύκες και ανήκει στην ίδια οικογένεια εδώ και έξι δεκαετίες. Έως πρόσφατα, παρέμενε ακατοίκητο – από το 1920.

Αυτή η μακρά ιστορία οδήγησε την Doriza Design να καταστήσει οποιεσδήποτε αλλαγές στο παραδοσιακό κτίριο των 45 τετραγωνικών μέτρων ουσιαστικά απαρατήρητες από το εξωτερικό και εύκολα αναστρέψιμες στο μέλλον.

«Στόχος μας ήταν να ασχοληθούμε με την υπάρχουσα τοποθεσία και το πλαίσιο με τρόπο που να σέβεται την κουλτούρα και την αρχιτεκτονική του παραδοσιακού οικισμού.

Έγιναν οι ελάχιστες δυνατές κατασκευαστικές παρεμβάσεις, με επίκεντρο κυρίως την αποκατάσταση και ενίσχυση της λιθοδομής και την ανακατασκευή των τμημάτων που είχαν καταρρεύσει», δήλωσαν οι αρχιτέκτονες στο Dezeen.

Στο μπροστινό μέρος του Drakoni House, ένας χαμηλός τοίχος τυλίγει την είσοδο της αυλής (με πρωταγωνιστές εδώ ένα περίτεχνο παγκάκι και ένα υδρομασάζ).

Το συμπαγές εσωτερικό του σπιτιού είναι οργανωμένο γύρω από μια πέτρινη καμάρα στο κέντρο του, που δημιουργεί το κατώφλι μεταξύ του υπνοδωματίου και του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας. Και είναι από μόνη της ένα έργο τέχνης.

Στο σαλόνι πάλι, πρωταγωνιστούν το καθιστικό τμήμα που μοιάζει με πάγκο, ένα τζάκι και ο πάγκος κουζίνας – κρυμμένα αριστοτεχνικά σχεδόν στις γωνίες του δωματίου.

Δίπλα, στο υπνοδωμάτιο, ένα κρεβάτι πλαισιώνεται από το ανεξάρτητο μπάνιο.

Ένα βαθύ παράθυρο αποκαλύπτει όψεις με πλαίσιο του τοπίου, ενώ ένα μικρό εσωτερικό άνοιγμα παρέχει οπτική σύνδεση μεταξύ των δύο χώρων.

Μια λεπτή σκάλα από φθαρμένο μέταλλο οδηγεί στην οροφή του σπιτιού, όπου μια ελαφριά πέργκολα και διάτρητο στηθαίο, και τα δύο από μέταλλο, δημιουργούν έναν υπέροχο καθιστικό χώρο με θέα στο χωριό.

Εκτεθειμένο, παλιό μέταλλο, τραχύς σοβάς και ακανόνιστη πέτρα χρησιμοποιούνται παντού για να δημιουργήσουν μια αίσθηση «ιστορικής συνέχειας» με το παλιό κτίριο.

«Τα σημάδια της νεωτερικότητας προκύπτουν φυσικά λόγω της αναπόφευκτης λειτουργικής αναπροσαρμογής», αναφέρει το στούντιο. «Ωστόσο, το έργο δεν επιδιώκει να παραλείψει, αλλά μάλλον να αναδείξει αυτάως μέρος της ιστορικής συνέχειας του κτιρίου. Επιλέγεται σκόπιμη φθορά και συνειδητή ατέλεια στα υλικά κατασκευής, που φέρνει τελικά το σύνολο σε ισορροπία».

Για τους αρχιτέκτονες

Η Doriza Design είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1949 από τον Σπύρο Ντόριζα και συνεχίζει μια μακρά παράδοση πέντε γενεών στον τομέα της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών. Σήμερα την αρχιτεκτονική παρουσία στην Ελλάδα συνεχίζουν η Τζωρτζίνα, η Νεφέλη και ο Σπύρος με το όνομα Doriza Design.

Το γραφείο αυτή τη στιγμή εργάζεται σε έργα που κυμαίνονται από ιδιωτικές κατοικίες, καταστήματα λιανικής και επαγγελματικούς χώρους έως ξενοδοχειακά συγκροτήματα μεγαλύτερης κλίμακας και σχεδιασμό τοπίου σε όλη την Ελλάδα.

«Η αρχιτεκτονική βιώνεται κυρίως μέσα από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Αυτό που μας περιβάλλει σε ένα έργο αρχιτεκτονικής δεν είναι απλώς ένα κτίριο, με τις δομικές και χωροταξικές του μορφές, αλλά και η ατμόσφαιρα που αναδύεται από το σύνολο. Η δουλειά μας βασίζεται στις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε έργου.

Επενδύουμε κατανόηση αυτών. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και οι προκλήσεις, το περιβάλλον, τα προγράμματα και οι ίδιοι οι πελάτες ενεργοποιούν τη διαδικασία σχεδιασμού και διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική λύση.

Θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες κάθε έργου και να αποκαλύπτουμε τις πραγματικές του δυνατότητες. Προσδιορίζουμε τα απαραίτητα και εξαλείφουμε τα υπόλοιπα.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα εμπνευσμένο περιβάλλον που έχει θετική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Τα μελλοντικά κτίρια πρέπει να έχουν μια ψυχή που θα εμπνέει τους χρήστες και θα τους προσκαλεί να ζήσουν».

 

 

Φωτογραφίες: Giorgos Sfakianakis

Διαβάστε επίσης:

Ένα βασίλειο που αψηφά τα όρια του χρόνου

Ανακαλύπτουμε τη νέα συλλογή του Vincent Van Duysen – και τον υποβάλλουμε σε μίνι ανάκριση

Η BMW διχάζει – και δείχνει να το διασκεδάζει