• Architecture & Design

    Casa Gaia Μύκονος: Θέα 270 μοιρών σε όλο το Αιγαίο


    Οι Bobotis+Bobotis Architects παρουσιάζουν την Casa Gaia, μια βίλα στον κόλπο του Φωκού στη Μύκονο.

    Βλέποντας τον κόλπο του Φωκού στο νησί της Μυκόνου, αυτή η εντυπωσιακή βίλα συνδυάζει την αλληλεπίδραση ισχυρών δομικών στοιχείων και μαλακών, οργανικών υλικών σε ένα ποικίλο φυσικό περιβάλλον.

    Το σπίτι είναι προσανατολισμένο προς τη θάλασσα, με μια μεγάλη βεράντα με πλακάκια από τερακότα που προσφέρει εκτεταμένη θέα 270 μοιρών σε όλο το Αιγαίο. Κάθε δωμάτιο επηρεάζεται από τη σχέση του με αυτήν τη θέα – το φυσικό φως, η ανοιχτή διαβίωση και οι γήινες αποχρώσεις είναι βασικά στοιχεία που καθορίζουν κάθε χώρο, ενισχύοντας τη σύνδεση με το περιβάλλον.

    Η ίδια η βίλα είναι δομημένη σε τρία επίπεδα. Ο τελευταίος όροφος στεγάζει την κυρίως κρεβατοκάμαρα, μια πισίνα, ένα υπαίθριο μπαρ και ένα τζάκι. Το μεσαίο επίπεδο περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλόνι, εξωτερική κουζίνα και χώρο γιόγκα.

    Ενώ το κάτω επίπεδο διαθέτει επιπλέον υπνοδωμάτια που ανοίγουν σε μια κοινόχρηστη ορθογώνια πισίνα και υπαίθρια ντους. Αυτό το επίπεδο περιλαμβάνει επίσης αίθουσα κινηματογράφου, μπαρ και καταλύματα για το προσωπικό υποστήριξης.

    Η πρόσοψη της βίλας χρησιμοποιεί τοπική πέτρα και λείες επικαλύψεις με βάση τον ασβέστη, επιλεγμένες για τις φυσικές τους ιδιότητες και την αντοχή τους στο μεσογειακό κλίμα. Τα κουφώματα των θυρών με επένδυση από κορτέν σηματοδοτούν τις εισόδους, με τους χρωματικούς τόνους της σκουριάς να αντηχούν το γύρω τοπίο. Η έμφαση στον ανοιχτό και ευάερο σχεδιασμό είναι εμφανής σε όλη τη βίλα, με μια εκτεταμένη εξωτερική βεράντα που συνδέεται άψογα με τους εσωτερικούς χώρους διαβίωσης.

    Στο εσωτερικό, τα υπνοδωμάτια οριοθετούνται από αψιδωτές εισόδους, επιτρέποντας την ελεύθερη ροή μεταξύ των δωματίων και μεταξύ των υπνοδωματίων και των λουτρών. Σε κάθε υπνοδωμάτιο, οι ξύλινες ντουλάπες κατά παραγγελία, τα ξύλινα δοκάρια και οι χαραγμένες ξύλινες ράγες χαρίζουν ζεστασιά στην υφή που συμπληρώνει τους πέτρινους τοίχους και τα δάπεδα.

    Στην καρδιά της βίλας βρίσκεται το κύριο υπνοδωμάτιο. Εδώ, ένας μοναδικός σχεδιασμός προσφέρει πραγματικά ανοιχτή διαβίωση. Ένα ανεξάρτητο ντους, που δημιουργήθηκε από πράσινο μάρμαρο που προέρχεται από το γειτονικό νησί της Τήνου, υποδηλώνει τη μία πλευρά του δωματίου, ενώ από την άλλη, το κρεβάτι που βλέπει στη θάλασσα υποδηλώνεται ομοίως με πράσινο μάρμαρο.


    Φωτογραφίες: Yiorgos Kordakis

    Διαβάστε επίσης:

    Limited-Edition: TAG Heuer Carrera Chronograph Χ Porsche 963

    Από τα μαρμαράδικα της Τήνου στο σύγχρονο ντιζάιν – Μια πρόταση συμπόρευσης

    Mountain Church of Julong: Ίσως η κομψότερη αρχιτεκτονικά εκκλησία στον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ