• Architecture & Design

    Από τη Δανία με αγάπη: Ένα σπίτι που θα λάτρευε τη Μεσόγειο


    Το Vollerup Atrium House είναι ένα μονολιθικό εξοχικό στις ακτές της Δανίας.

    Τα αρχιτεκτονικά στούντιο Jan Henrik Jansen Arkitekter και Studio Marshall Blecher παρουσιάζουν το Vollerup Atrium House, μια εξοχική κατοικία από τραβερτίνη που χαρακτηρίζεται από το κεντρικό της αίθριο.

    Βρίσκεται χωμένη σε ένα δάσος από πεύκα και βελανιδιές, δίπλα στην ακτή του Sjælland της Δανίας.

    «Η τοποθεσία είναι ένα εκτεθειμένο και ανεμοδαρμένο τμήμα της δανέζικης ακτογραμμής και, έτσι, το μονολιθικό αίθριο παρέχει ένα σταθερό και ανυποχώρητο καταφύγιο από τα στοιχεία», δήλωσε ο Marshall Blecher, ιδρυτής του ομώνυμου στούντιο. «Έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα σπίτι γενεών – ο πελάτης ήθελε κάτι που θα αντέξει στον χρόνο και θα γεράσει με χάρη».

    Το στούντιο επέλεξε την τραβερτίνη λόγω της πατίνας της, καθώς γερνάει.

    «Επιλέξαμε πορώδη ιταλική τραβερτίνη, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο παλαιώνει», είπε ο Blecher. «Η επιφάνεια δεν αντανακλάται, αλλάζει ελαφρώς χρώμα με την πάροδο του χρόνου και μαλακώνει».

    Vollerup Atrium House

    Το σπίτι των 120 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει ένα κεντρικό κτήριο, το οποίο έχει εμβαδόν 90 τετραγωνικών, και σχεδιάστηκε ως ένας συνεχής χώρος. Περιλαμβάνει χώρους ύπνου, σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα.

    Το Vollerup Atrium House διαθέτει επίσης μια πτέρυγα που θα λειτουργεί ως guest house, 30 τετραγωνικών μέτρων, η οποία έχει δύο επιπλέον δωμάτια και μπορεί να απομονωθεί όταν δεν χρησιμοποιείται.

    Vollerup Atrium House

    Επιπλέον, το σπίτι διαθέτει κρυφό γκαράζ και σκεπαστή βεράντα.

    Οι όγκοι είναι τοποθετημένοι γύρω από το κεντρικό αίθριο, το οποίο σχεδιάστηκε ως ένας ευέλικτος χώρος που θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από τις καιρικές συνθήκες, όταν χρειάζεται.

    Το πέτρινο αίθριο διαθέτει ξύλινο δάπεδο και στεγάζει δέντρα, ενώ μια λίμνη αντανακλάσεων, γύρω από την οποία οι ιδιοκτήτες και οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στις ξαπλώστρες, δίνει τον χαρακτήρα.

    Παράληλα, μέσα στο Vollerup Atrium House, τα δύο στούντιο χρησιμοποίησαν ξύλο δρυός για να επενδύσουν τους τοίχους, δημιουργώντας μια γαλήνια ατμόσφαιρα.

    Vollerup Atrium House

    «Η βελανιδιά επιλέχθηκε επειδή είναι ένα τοπικό υλικό και ο πλούσιος τόνος μελιού της παρέχει ζεστασιά και κάνει ωραία αντίθεση με την πέτρα», εξηγεί ο Blecher.

    Ένα υπερυψωμένο ταβάνι συγκρατεί τα παράθυρα που παρέχουν στο εσωτερικό επιπλέον φως. Τα δύο στούντιο επένδυσαν επίσης τα δωμάτια στη μία πλευρά του σπιτιού με γυαλί για να μπαίνει επιπλέον φως.

    «Τα παράθυρα λειτουργούν ηλεκτρικά, ενώ παρέχουν παθητικό διασταυρούμενο αερισμό και νότιο ήλιο απευθείας στους χώρους διαβίωσης», συνεχίζει ο Blecher.

    Εντωμεταξύ, για λόγους εξοικονόμησης χώρου, ο Jan Henrik Jansen Arkitekter και το Studio Marshall Blecher σχεδίασαν ειδικά εντοιχιζόμενα έπιπλα για την εξοχική κατοικία.

    Vollerup Atrium House

    «Το σπίτι είναι αρκετά μικρό και σχεδιάζοντας έπιπλα κατά παραγγελία καταφέραμε να βελτιστοποιήσουμε τους μικρούς χώρους». «Το τραπέζι, για παράδειγμα, έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί σε συνέχεια με τον πάγκο νησίδας που παρέχει μια πλάτη για όσους κάθονται στον μακρύ πάγκο. Και το κρεβάτι στην κύρια κρεβατοκάμαρα έχει ένα προσκέφαλο που λειτουργεί και ως γραφείο εργασίας».

    Vollerup Atrium House

    //

    Φωτογραφίες: José Campos, Yellows studio

    Διαβάστε επίσης:

    Η διαχρονική γιορτή της αθηναϊκής αστικής ζωής

    Όταν το σκούρο ξύλο αντικατοπτρίζει το δάσος έξω από το Κίεβο

    Ο Vincent Van Duysen στη Miami Art Week: Στίβοντας την πέτρα



    ΣΧΟΛΙΑ