• Architecture & Design

    Ανακαλύπτουμε τη νέα συλλογή του Vincent Van Duysen – και τον υποβάλλουμε σε μίνι ανάκριση

    Vincent Van Duysen


    Τα κομμάτια ξύλου και συμπαγούς ορείχαλκου προσθέτουν μια ζεστή, οργανική πινελιά στη συλλογή με τη «βαριά» υπογραφή του Vincent Van Duysen – πλέον προσβάσιμης στο ευρύ κοινό. Και μας κάνουν να του θέσουμε όλα εκείνα τα ερωτήματα που θέλαμε από καιρό.

    Γεννημένος στο Βέλγιο, παιδί του μεταμοντερνισμού και δείγμα του τέλους της δεκαετίας του ‘80 στο Μιλάνο, το έργο του εκφράζει μια βαθιά ριζωμένη γνώση του σχεδιασμού και, κυρίως, των ανθρώπων.

    Διασχίζοντας τη γραμμή μεταξύ αρχιτεκτονικής, εσωτερικών χώρων και σχεδίασης προϊόντων, το στούντιο του Vincent Van Duysen Architects στην Αμβέρσα υπάρχει για να αναδείξει την ουσία ενός ατόμου.

    Ο Vincent Van Duysen όμως αρνείται να τον βάλουν σε ένα μονοδιάστατο κουτί με συγκεκριμένη ταμπέλα απέξω. Πιθανότατα, επειδή ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής βλέπει τον εαυτό του σε… πολυδιάστατα πλήθη.

    «Είμαι αρχιτέκτονας, αλλά δεν είμαι μόνο αυτό. Η δουλειά μου είναι πολυεπιστημονική και ανθρωποκεντρική, που σημαίνει ότι ο πελάτης είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και βάση. Όλα είναι αφιερωμένα σε αυτό το άτομο. Βυθίζομαι στον ψυχισμό τους και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει χημεία μεταξύ μας. Δεν μπορώ να κινήσω το έργο μόνο προς μια κατεύθυνση — ο πελάτης πρέπει να φέρει την προσωπικότητά του στο τραπέζι. Και αυτό πρέπει να το βγάλω από μέσα τους. Αυτό είναι που με προκαλεί περισσότερο και κάνει κάθε έργο διαφορετικό και με βάση τα συμφραζόμενα. Ο καθένας είναι μοναδικός, και θέλω να εκφράσω αυτή τη μοναδικότητα», εξηγεί ο αρχιτέκτονας γελώντας.

    Και τι είναι τελικά το «σπίτι» ως έννοια; Τον ρωτάμε διστακτικά.

    «Είναι όπου κάποιος νιώθει προστατευμένος και άνετος. Πρέπει να είναι ήρεμο και αισθησιακό, ένας χώρος όπου μπορείτε να αποσυνδεθείτε από τον πραγματικό κόσμο. Είναι ένα περιβάλλον που σε βολεύει οπτικά και συναισθηματικά. Αρχιτεκτονικά, η ισορροπία μεταξύ αναλογιών και φωτός είναι απαραίτητη. Πρόκειται για την εύρεση αρμονίας μέσα σε μια ορισμένη ιεραρχία δωματίων. Χρειάζεστε μέρη όπου τα βιβλία, τα υπάρχοντά σας, τα κατοικίδια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα νιώθουν απολύτως άνετα μαζί», απαντάει ο ίδιος.

    Και πως αναπτύχθηκε η κάθε αίσθηση αισθητικής μέσα του ανά τα χρόνια; Από που ξεκίνησε και που βρέθηκε;

    «Ως παιδί πήγαινα κόντρα σε οτιδήποτε χαρακτηριζόταν ως τάση. Ο μπαμπάς μου νόμιζε ότι ήμουν τόσο… αναρχικός. Εξακολουθώ να μην πιστεύω στις τάσεις με αυτόν τον τρόπο. Ο ήλιος ανεβοκατεβαίνει για όλους, αλλά ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα. Ήμουν παιδί του μεταμοντερνισμού με σπουδές στην Ευρώπη. Οι φόρμες ήταν πολύ αρχετυπικές, αισθησιακές και αγνές. Διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μου και έστρεψε την εστίασή μου σε όμορφα φυσικά υλικά. Όσο μεγάλωνα τόσο πιο πλούσια γινόταν η δουλειά μου από άποψη πολυπλοκότητας. Άρχισα να προσθέτω στρώσεις. Άρχισα να συλλέγω έργα τέχνης, βιβλία και vintage κομμάτια που συνδέονται με τον τρόπο σκέψης μου. Αυτό το είδος πλούτου και πολυπλοκότητας είναι κάτι που μεγάλωσε. Δεν σημαίνει ότι είμαι καθαρολόγος, αλλά πάντα θα δημιουργήσω ισορροπία και δεν θα το παρακάνω ποτέ.»

    Πλέον, ο Vincent Van Duysen παρουσιάζει τη ΣΥΛΛΟΓΗ 03 της σειράς Zara Home+, ακολουθώντας τις προηγούμενες εκδόσεις που επικεντρώθηκαν στο σαλόνι και την τραπεζαρία. Αυτή η τελευταία συλλογή συνδυάζει στοιχεία από τις προηγούμενες συλλογές, προσθέτοντας επιθυμητά κομμάτια που αναδεικνύουν την αισθητική γοητεία και τη λειτουργικότητα. Με αντικείμενα κατασκευασμένα από ξύλο και συμπαγή ορείχαλκο, η συλλογή περιλαμβάνει γλυπτά που μπορούν να χρησιμεύσουν ως αυτόνομα διακοσμητικά στοιχεία ή να κοσμήσουν επιτραπέζια, βάθρα και κομοδίνα.

    Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν το Library System 01, σχεδιασμένο να περιβάλλει έναν καναπέ και να παρέχει χώρο αποθήκευσης για βιβλία και αντικείμενα με τη δομή του από μασίφ ξύλο και τα ενσωματωμένα μεταλλικά δοχεία. Το Lounge Chair 02, με τη δυναμική, γλυπτική του σχεδίαση, προσφέρει μια μοντέρνα πινελιά σε vintage χαμηλές καρέκλες, συνδυάζοντας τη χρησιμότητα με τα καλλιτεχνικά περιγράμματα. Το Chaise Longue 01, κατασκευασμένο από δέρμα και λεκιασμένη βελανιδιά, αντλεί έμπνευση από την πρώην κατοικία του Van Duysen στην Αμβέρσα. Επιπλέον, η συλλογή περιλαμβάνει το Rug 03, ένα ριγέ χαλί κιλίμι σε μπεζ και σκούρο καφέ χρώμα, και το Cushion 01, ένα σκούρο καφέ μαξιλάρι κιλίμι. Αυτά τα κομμάτια ενισχύουν τους γήινους τόνους και τις υφές της συνολικής συλλογής.

    Να σημειωθεί πως η COLLECTION 03 του Vincent Van Duysen είναι τώρα διαθέσιμη online στο Zara Home και σε επιλεγμένα καταστήματα. Οι συλλέκτες και λάτρεις του καθαρόαιμου design εκεί έξω, σπεύσατε!

    Διαβάστε επίσης:

    Η BMW διχάζει – και δείχνει να το διασκεδάζει

    Size matters: Διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες από το μεγαλύτερο Μουσείο του κόσμου στην Αίγυπτο

    Αλέξανδρος Τομπάζης: Η απώλεια ενός πρωτοπόρου που αναζητούσε την απλότητα στο όραμα



    ΣΧΟΛΙΑ